Američki komandant u Sarajevu; EUFOR vježba u Hercegovini (VIDEO)

Američki komandant u Sarajevu; EUFOR vježba u Hercegovini (VIDEO)

Ceremonija kojom je označen početak EUFOR-ove vježbe Brzi odgovor 2021 održana je 25.9.2021. godine.

Godišnjom vježbom provjerava se sposobnost EUFOR-a da izvrši pozivanje i raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze izvan Bosne i Hercegovine, a koje zemlje učesnice drže na visokom nivou pripravnosti.

– EUFOR je rasporedio svoj Multinacionalni bataljon (MNBN) na područja vježbi u Mostaru, Livnu, Čapljini, Trebinju i Bileći gdje će ostati narednih pet dana. Svi konvoji su stigli na svoja odredišta. U narednih pet dana osoblje MNBN-a će vježbati u svoje sposobnosti da pomognu vlastima BiH u održavanju sigurnog okruženja, naveli su danas (27. sep.) iz EUFOR-a.

Video: EUFOR

U međuvremenu, komandant američke Komande snaga za specijalne operacije u Evropi generalmajor David Tabor izjavio je danas u Sarajevu kako će Sjedinjene Američke Države (SAD) kao saveznik nastaviti jačati partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom.

Video: Fena
Previous Holanđanin ‘Ćiro’: Svojevremeno došao kao humanitarac, pa ostao da živi u Bosni
Next Godišnjica zatvaranja logora “Dretelj” bez posjete objektu: “Gledali smo ljude kako umiru i kako se pate”

You might also like

NAŠI DANI

Reis Kavazović: Neki su bili u Beogradu gdje se začelo zlo, a trebali su biti u Prijedoru

Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je danas predvodio dženazu za 27 zvorničkih žrtava, obratio se prisutnim vjernicima. – Vidite ono što i ja vidim,

NAŠI DANI

Bilbord kampanja “Dobro došli u domovinu” na graničnim prijelazima

Bilbord kampanja Pokreta Snaga Domovine “Dobro došli u domovinu” je startala, a bilbordi su postavljeni na graničnim prijelazima ili u mjestima koja su blizu graničnih prijelaza u Bosni i Hercegovini.

NAŠI DANI

Holandija poslala 100 vojnika u Bosnu i Hercegovinu u okviru EUFOR-a

Holandija je poslala trupu od 100 vojnika u Bosnu i Hercegovinu u okviru mirovne misije snaga EU. “Glavne snage jedinice marinaca upravo su napustile zračnu bazu Ajndhoven za Bosnu i