Tanović: Cijela Bosna i Hercegovina je turistički biser

Tanović: Cijela Bosna i Hercegovina je turistički biser

Adis Tanović (36) jedan je od najvećih promotora turističkih potencijala Bosne i Hercegovine. Sa osam knjiga, koje govore o prirodnim i kulturološkim ljepotama naše zemlje, do sada je privukao na hiljade turista u Sarajevo, Mostar, Jajce, Konjic, Trebinje…

No, ni nakon toga Tanović ne staje. Njegov novi turistički vodič kroz Bosnu i Hercegovinu bit će promovisan 8. januara u Yunus Emre centru u Sarajevu, a nakon toga užurbano nastavlja raditi i na novim projektima. Opet onim koji promovišu turističke potencijale BiH.

– Bosna i Hercegovina svake godine pravi iskorak kada je u pitanju turizam. Neki gradovi naše zemlje već sada su na evropskom nivou. Naravno, postoje i oni dijelovi Bosne i Hercegovine u koje trebaju dodatna ulaganja, u neka manja a u neka velika ulaganja – govori Tanović.

Kada govori o ulaganjima u turizam, onda, kaže, prije svega misli na to da Bosna i Hercegovina ne bi smjela sebi dozvoliti da do neke značajne turističke destinacije vodi makadam.

Zemlji je potreban i veći broj hotela, organizovaniji gradski prijevoz, školovani turistički vodiči.

Prema svim statističkim pokazateljima Bosna i Hercegovina će i narednih godina biti sve traženija turistička destinacija, pa bi, smatra Tanović, to valjalo iskoristiti. Turizam zemlji može donijeti ogromnu finansijsku korist, otvoriti nova radna mjesta, utjecati na povećanje BDP-a.

– Susjedne zemlje rade na projektima kulturnih ruta, gdje se uvezuje kulturno naslijeđe u jednu tematsku cjelinu i time doprinose održivom razvoju. Nažalost, to kod nas još uvijek niko ne radi – upozorava Tanović. On smatra da je snažna marketinška promocija Bosne i Hercegovine sada potrebna više nego ikada želimo li više zarađivati od turizma.

– Mnogi ljudi na zapadu misle da u Bosni i Hercegovini još traje rat. Boje se doći u našu zemlju – kaže Tanović, dodajući da treba raditi da se to promijeni.

Za Tanovića je cijela Bosna i Hercegovina turistički biser. Najsvjetliji među draguljima za sada su Jajce, Travnik, Stari grad Sarajevo. Tu su, kaže, svakako i Blagaj na Buni, vodopad u Jajcu, Stocu, Kravicama, rijeke Una i Neretva, kao i deseci drugih lokacija širom zemlje.

Ovaj mladi promotor Bosne i Hercegovine zaključuje da bi naša dijaspora mogla odigrati ključnu ulogu u razvoju turizma u BiH. Otvaranjem agencija u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj i drugim zemljama širom Evrope i svijeta, koje bi koordinirale sa turističkim agencijama u BiH, mogli bi napraviti veliki iskorak u dovođenju turista u zemlju, smatra Tanović, piše Patria.

Previous KALETEX iz Kalesije: Rade uniforme za njemačku i slovenačku policiju, vojsku Kosova...
Next Mushafi – Vrijedni rukopisi Gazi Husrev-begove biblioteke

You might also like

Ekonomija/Biznis

Turizam u Bosni i Hercegovini čini 9,7 posto BDP-a, u Crnoj Gori ima daleko veći značaj

Putovanja i turizam važan su dio ekonomije većine zemalja južne Evrope, ali ne zavise sve zemlje u velikoj mjeri o turizmu. Analiza Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) koristeći podatke iz

TURIZAM

Ugledni “Independent” savjetuje turistima: Umjesto Praga idite u Sarajevo

Poznati list preporučuje turistima da posjete pet destinacija u Evropi koje sve više privlače pažnju turista, umjesto pet gradova koji su već popularne turističke destinacije. Britanski list “Independent” donosi priču

TURIZAM

Skijalište u parku prirode Blidinje: Zimska idila na dva sata vožnje od Jadrana

U podnožju skijališta smještenom na 1.293 metra nadmorske visine brojni skijaši čekaju da se četverosjedom zapute na vrh Iako je bio radni dan, na skijalištu na Blidinju uživa više desetaka