Svakih deset sekundi u svijetu umre jedna osoba od alkohola

Čak i u malim količinama, alkohol ostavlja velike posljedice na tijelo i mozak

alc

Alkohol u organizmu se apsorbuje i onoga trenutka kada se domogne krvi biva transportovan do jetre.

Dakle, jetra je ta koja omogućava izbacivanje otrovnih materija iz organizma, pa tako i alkohola. Pri prvom prolasku kroz jetru, alkohol se ne može razgraditi u potpunosti, već samo djelimično. Ostatak dospijeva do drugih organa.

„Među njima je prije svega pankreas, zatim mišići, kosti. Onog trenutka kada alkohol stigne do drugih organa, može doći do odgovarajućih promjena. To znači da alkohol može dovesti do pogoršanja više od 200 bolesti ili biti njihov uzročnik – objašnjava Helmut K. Zajc, naučni istraživač iz Heidelberga, prenosi Deutshe Welle.

S obzirom da alkohol cirkuliše cijelim tijelom, sedam minuta nakon unošenja u organizam, ovaj neurotoksin dospijeva i do mozga.

„Molekul alkohol-etanol, malo je jedinjenje. Nalazi se u krvi, svim tečnostima i rastvorljiv je. S obzirom da ljudsko tijelo čini 70 do 80 odsto tečnosti, alkohol dospijeva u sve dijelove organizma, pa tako i do mozga“, kaže Zajc.

Alkohol utiče na neurotransmitere, a to su supstance koje dospijevaju do nervnih završetaka u centralnom nervnom sistemu. Prisustvo alkohola u organizmu dovodi do njihovog pogrešnog ili djelimično izmjenjenog transporta. U takvim okolnostima dolazi do akutnih oštećenja. Redovna višegodišnja konzumacija alkohola može dovesti do hroničnog stanja i daleko većih oštećenja.

Čak i kada je jetra u potpunosti zdrava, ona je razgrađivanju alkohola u toj mjeri posvećena da zaboravlja na sve druge toksične supstance, koje se nalaze u organizmu.

„Tako može doći do ozbiljne upale pankreasa. A potom i do raka ili tumora usne duplje, grla, jednjaka, grudi kod žena ili jetre. Često se zaboravlja da je alkohol među rizičnim faktorima, koji mogu dovesti do raka dojke i do raka debelog crijeva“, dodaje Zajc.

Ipak, ciroza jetre je izvjesnija. Do nje dolazi usljed nemogućnosti organizma da se izbori sa toksičnim materijama. Jer ukoliko je jetra fokusirana na razgrađivanje prekomjerne količine alkohola, sve druge otrovne materije dovode u opasnost zdravlje jetre, ali i drugih ljudskih organa.

Samo u Njemačkoj oko 30.000 ljudi godišnje umire od ciroze jetre.

„Pogrešno je razmišljanje da će dospijevanjem alkohola do jetre, otrovi nestati. Jer tokom razgrađivanja alkohola dolazi do stvaranja supstance koja može da izazove dodatna oštećenja, uključujući i neplodnost, a to je acetaldehid.“ , opominje njemački stručnjak Zajc.

Previous Islamska zajednica donirala sanitetsko vozilo za potrebe Doma zdravlja Maglaj
Next Gigović: U Švedskoj je fobija od islama prerasla u islamomržnju

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na UKC-u Tuzla urađena prva samostalna torakoskopska lobektomija pluća u državi

  Ljekarski tim Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla uradili su prvi samostalnu torakoskopsku lobektomiju pluća. Riječ je o minimalno-invazivnom zahvatu, a ujedno i operaciji koja se izvodi kroz rez od

ZDRAVLJE

Pojava korona virusa u BiH očekivana, provoditi mjere prevencije

Pojava prvih potvrđenih slučajeva bolesti izazvane novim korona virusom (COVID-19) na području Bosne i Hercegovine nije neočekivana, te se u narednom periodu može očekivati još slučajeva u BiH, navode iz

ZDRAVLJE

Ministrica Turković posjetila farmaceutsku kompaniju ZADA u Lukavcu

 Zamjenica presjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković posjetila je Farmaceutsku kompaniju ZADA Pharmaceuticals u Lukavcu. Cilj posjete je bio sagledati kako u novonastaloj situaciji s koronavirusom