Svakih deset sekundi u svijetu umre jedna osoba od alkohola

Čak i u malim količinama, alkohol ostavlja velike posljedice na tijelo i mozak

alc

Alkohol u organizmu se apsorbuje i onoga trenutka kada se domogne krvi biva transportovan do jetre.

Dakle, jetra je ta koja omogućava izbacivanje otrovnih materija iz organizma, pa tako i alkohola. Pri prvom prolasku kroz jetru, alkohol se ne može razgraditi u potpunosti, već samo djelimično. Ostatak dospijeva do drugih organa.

„Među njima je prije svega pankreas, zatim mišići, kosti. Onog trenutka kada alkohol stigne do drugih organa, može doći do odgovarajućih promjena. To znači da alkohol može dovesti do pogoršanja više od 200 bolesti ili biti njihov uzročnik – objašnjava Helmut K. Zajc, naučni istraživač iz Heidelberga, prenosi Deutshe Welle.

S obzirom da alkohol cirkuliše cijelim tijelom, sedam minuta nakon unošenja u organizam, ovaj neurotoksin dospijeva i do mozga.

„Molekul alkohol-etanol, malo je jedinjenje. Nalazi se u krvi, svim tečnostima i rastvorljiv je. S obzirom da ljudsko tijelo čini 70 do 80 odsto tečnosti, alkohol dospijeva u sve dijelove organizma, pa tako i do mozga“, kaže Zajc.

Alkohol utiče na neurotransmitere, a to su supstance koje dospijevaju do nervnih završetaka u centralnom nervnom sistemu. Prisustvo alkohola u organizmu dovodi do njihovog pogrešnog ili djelimično izmjenjenog transporta. U takvim okolnostima dolazi do akutnih oštećenja. Redovna višegodišnja konzumacija alkohola može dovesti do hroničnog stanja i daleko većih oštećenja.

Čak i kada je jetra u potpunosti zdrava, ona je razgrađivanju alkohola u toj mjeri posvećena da zaboravlja na sve druge toksične supstance, koje se nalaze u organizmu.

„Tako može doći do ozbiljne upale pankreasa. A potom i do raka ili tumora usne duplje, grla, jednjaka, grudi kod žena ili jetre. Često se zaboravlja da je alkohol među rizičnim faktorima, koji mogu dovesti do raka dojke i do raka debelog crijeva“, dodaje Zajc.

Ipak, ciroza jetre je izvjesnija. Do nje dolazi usljed nemogućnosti organizma da se izbori sa toksičnim materijama. Jer ukoliko je jetra fokusirana na razgrađivanje prekomjerne količine alkohola, sve druge otrovne materije dovode u opasnost zdravlje jetre, ali i drugih ljudskih organa.

Samo u Njemačkoj oko 30.000 ljudi godišnje umire od ciroze jetre.

„Pogrešno je razmišljanje da će dospijevanjem alkohola do jetre, otrovi nestati. Jer tokom razgrađivanja alkohola dolazi do stvaranja supstance koja može da izazove dodatna oštećenja, uključujući i neplodnost, a to je acetaldehid.“ , opominje njemački stručnjak Zajc.

Previous Islamska zajednica donirala sanitetsko vozilo za potrebe Doma zdravlja Maglaj
Next Gigović: U Švedskoj je fobija od islama prerasla u islamomržnju

You might also like

ZDRAVLJE

Italijanka Giovanna Paparella u Bosni vodi uspješan posao – zemlja cvjeta od ideja, umjetnost, kultura…

Italijanka Giovanna Paparella, uspješna poduzetnica i jedna od najpopularnijih fitness instruktorica u Sarajevu, godinama je blisko povezana sa Bosnom i Hercegovinom za koju kaže da je njena druga domovina. Dok

ZDRAVLJE

Ljekari KCUS-a uspješno izvršili replantaciju ruke 22-godišnjaku iz Busovače

  Tim ljekara sa Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS 16. februara je dvadesetdvogodišnjem N. L. iz Busovače izvršio je replantaciju lijeve podlaktice. Prema riječima prof. dr. Sanele Salihagić,

ZDRAVLJE

Od koronavirusa se oporavilo skoro 78 hiljada ljudi

 Prema zvaničnim statistikama, 77.783 osobe koje su se zarazile koronavirusom Covid-19 su se u potpunosti oporavile do 12 sati u ponedjeljak, 16. marta. Od ukupno oko 173 hiljade zaraženih, od