Gigović: U Švedskoj je fobija od islama prerasla u islamomržnju

ELVEDIN GIGOVICU svim većim švedskim gradovima danas su na ulice u velikom broju izašli muslimani koji mirnim demonstracijama želu da ukažu na porast mržnje prema islamu, koja se u posljednjih 10 dana manifestuje paljenjem džamija, javlja dopisnik Patrie iz Švedske.

Većinu od oko 400.000 muslimana u Švedskoj su u ovu daleku zemlju dotjerali ratni sukobi i genocid u njihovoj domovini, pa su zato i posebno osjetljivi na događaje kojih smo svjedoci u posljednje vrijeme.

Ovdje je krajem devedesetih spas potražilo oko 60.000 Bošnjaka, kojima je Švedska veoma širokogrudno ponudila gostporimstvo. U današnje vrijeme tu djeluje 25 džemata Islamske zajednice Bošnjaka, koji veoma dobro funkcioniraju zahvaljujući i pomoći društva.

Povod za intervju s predsjednikom krovne organizacije muslimana u Švedskoj, Elvirom Gigovićem je paljenje džamija, kojih je samo u zadnjih 10 dana bilo čak tri. Nažalost, neki su i novogodišnju noć „proslavili“ paleći jednu od bogomolja.

– Sveriges Muslimska Råd (Švedski muslimanski savjet) je kišobran za nekoliko najvećih muslimanskih asocijacija u Švedskoj, među kojima je je Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj. Svrha i cilj organizacije je da okuplja i predstavlja svoje članice pred vlastima, političarima i ustanovama, ali isto tako da učestvuje u dijalogu sa drugim vjerskim zajednicama.

PATRIA: Kako Vi u tom tijelu ocjenjujete situaciju u Švedskoj? Brine li vas opći porast islamofobije u svijetu?

GIGOVIĆ: Već nakon 11. septembra 2001. i muslimani Švedske osjetili su islamofobiju u vidu diskriminacije u različitim segmentima društvenih aktivnosti, kao i društva u cjelini. Ona je isto tako zapažena i dokumentirana od strane medija i onih koji se naučno time bave. Međutim nakon ulaska Švedskih demokrata u parlament 2010, intenzitet islamofobije je poprimio nove dimenzije. Predsjednik partije SD je u jednom zapaženom članku u visokotoražnoj novini Aftonbladet jasno rekao da je ”islam najveća prijetnja Švedskoj poslije Drugog svjetskog rata”. Zahvaljući ulasku u parlament, ova partija je dobila pravo na znatnu ekonomsku pomoć koju koriste da propagiraju protiv islama i muslimana. Koliko to efektivno rade govori i sam rezultat izbora u 2014. kada su uspjeli udvostručiti svoj broj glasača i danas su treća partija po veličini.

PATRIA: Vi ste dakle mišljenja da najveći utjecaj na današnja dešavanja ima desničarska politička partija SD?

GIGOVIĆ: Upravo tako. U svjetlu povećanog broja napada na džamije i mesdžide u 2014., koji su kuliminirali ovim posljednim paljenjima, možemo slobodno kazati da je situacija zabrinjavajuća, ali ne i beznadežna. Iako je 2014., godina u kojoj možemo prestati govoriti u islamofobiji, ili ako hoćete o strahu od islama, a početi govoriti u ”islamomržnji”, smatramo da su napravljeni određeni koraci naprijed.

Nova vlada Švedske je pokazala interes i određenu zabrinutost za situaciju, izrazili su svoje negodovanje povodom paljenja džamije u Eskilstuni i jasno kazali da je to napad na slobodu vjere, a samim tim na švedsko društvo.

PATRIA: Imate li konkretan plan akcije nakon paljenja džamija?

GIGOVIĆ: Jedan od primarnih zadataka za našu organizaciju je da se brinemo o pravima švedskih muslimana. U tom pogledu mi pišemo izvještaje, članke, te susrećemo političare i druge predstavnike vlasti kako bi ih informisali o nivou problema sa kojim se muslimani Švedske susreću.

Mi ćemo se truditi da u svim budućim susretima ukažemo im na važnost njihove osude ovog čina, te da oni imaju važnu ulogu da kroz svoje institucije osiguraju kažnjavanje počinilaca ovog zločina i eventualno sprečavanje novih.

PATRIA: Ima li pisama podrške, izvinjenja za ovo zlodjelo, od strane Švedskih vlasti?

GIGOVIĆ: Zadovoljni smo reakcijom jer je nekoliko ministara u javnosti već osudilo ovo zlodjelo i izrazilo svoje žaljenje zbog toga. Mi, kao i mnoge druge muslimanske organizacije Švedske imamo izuzetno dobro suradnju sa drugim vjerskim zajednicama i već od ranije isplaniranu jednu akciju već početkom ove godine kako bi ukazali na porast rasizma u društvu i netolerancije prema vjerskim organizacijama, pogotovo muslimanskim.

PATRIA: Kakva je budućnost muslimana u Švedskoj?

GIGOVIĆ: Teško je predvidjeti budućnost muslimana u Švedskoj, jer Švedska nije u potpunosti neovisna i imuna na zbivanja u svijetu. Time postaje budućnost kompleksna i vrlo teška za predvidjeti. Međutim Švedska ima dugu demokratsku tradiciju sa dobrim kontaktom između vlade i njenih institucija na jednoj strani i nevladinih organizacija na drugoj. Švedska je isto tako jedna od vodećih zemalja po pitanju brige za ljudska prava i prava manjina te se nadam da će ta demokratska tradicija prevladati i biti istrajnija u odnosu na nedemokratske ambicije populističkih partija.

Muhamed Mahmutović/Patria

Previous Svakih deset sekundi u svijetu umre jedna osoba od alkohola
Next Bili smo pokusni kunići, ali smo zauzvrat dobili titulu prvog grada u Evropi koji je dobio tramvaj

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo će konačno dobiti nove tramvaje!

Sarajevo će konačno dobiti nove tramvaje. Međunarodni tender za njihovu nabavku trebao bi biti objavljen 01.juna 2020. godine, saznaje poslovni portal Akta.ba. Nabavka tramvaja bit će finansirana zajmom EBRD-a i EIB, zašto je već potpisan

NAŠI DANI

Hag će joj suditi: Srbija mora isporučiti skupštinsku poslanicu Radetu

Međunarodni sud u Hagu potvrdio je u ponedjeljak raniju odluku da će suditi zvaničnicima Srpske radikalne stranke (SRS) Petru Jojiću i Vjerici Radeti, optuženim za nepoštovanje Haškog tribunala. Apelaciono vijeće

NAŠI DANI

Lavrov u Bosni i Hercegovini – potvrda ruskog uticaja

Sergej Lavrov dolazi u Bosnu i Hercegovinu na 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma kako bi, prema analizama, pokazao Zapadu da Rusija ne odustaje od uticaja u ovom dijelu svijeta. Sergej Lavrov