Uhapšeno osam osoba zbog zločina nad Bošnjacima istočne Hercegovine

Uhapšeno osam osoba zbog zločina nad Bošnjacima istočne Hercegovine

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas od ranih jutarnjih sati, realizuju operativnu akciju na području Nevesinja, Gacka, Trebinja, Banje Luke i Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da je tokom 1992. godine na području Nevesinja i Mostara počinjeno krivično djelo „Zločin protiv čovječnosti“, zakona, te „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“.

U okviru akcije slobode je lišeno osam osoba, koje će, nakon kriminalističko-tehničke obrade u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, biti predate postupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine na daljnje postupanje.

Navedeni osumnjičeni nekadašnji su komandanti i pripadnici VRS, a osumnjičeni su za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja.

Zločini se odnose na ubistvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciju u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece među kojima i djece starosti od 15 dana do 2 godine života. U počinjenom zločinu, ubijene su gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve.

Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga.

U okviru rada na predmetu Tužiteljstvo BiH ostvarilo je dobru i intenzivnu suradnju sa SIPA BiH i OSA BiH. Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima, javljaju agencije.

Na sajtovima koji se bave počinjenim zločinima možemo naći informacije da su u pomenutom mjestu, u zatvaranju i ubijanju Bošnjaka, učestvovali i ‘šešeljevci’.

Previous Chollet razgovarao s Dodikom: Neprihvatljivo podrivanje državnih institucija
Next „Razgovori o izbornoj demokratiji u Bosni i Hercegovini“: Ademović i Kovačević

You might also like

NAŠI DANI

“Ako bude potrebe, EUFOR i NATO će djelovati”

Svaki pokret koji bi mogao aludirati na neko vojno organizovanje ili samoorganizovanje u smislu ugrožavanja vojnih objekata i sistema OS BiH, svakodnevno prati EUFOR u Bosni i Hercegovini, ali i

MADE IN BOSNIA-387

ZA DAN DRŽAVNOSTI BiH SARAJEVO SE SPAJA NA AUTOPUT

  Radovi na izgradnji Sarajevske obilaznice privode se kraju, a kompletna moderna saobraćajnica na zapadnom ulazu u glavni grad Bosne i Hercegovine, trebala bi vrlo brzo biti u funkciji. Njenim

NAŠI DANI

Komšić i Džaferović uputili poruke solidarnosti predsjedniku J. Bidenu povodom godišnjice napada na SAD

Povodom godišnjice terorističkog napada u SAD-u 11. septembra 2001. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je predsjedniku SAD-a Joe Bidenu riječi podrške.  U njima se ističe da