Ministar odbrane Turske Akar sastao se s načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH Mašovićem

Ministar odbrane Turske Akar sastao se s načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH Mašovićem

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Senad Mašović sastao se s ministrom odbrane Republike Turske Hulusijem Akarom koji boravi u posjeti Sarajevu.

Akar, koji je sinoć doputovao u posjetu Bosni i Hercegovini, jutros je položio cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači i odao počast prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću.

Turski ministar se, prije susreta s Mašovićem, sastao i s ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem.

Ministar odbrane Turske će se sastati i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine te posjetiti LOT kuću Turske vojne misije u Zenici, kao i turske vojnike u bazi Butmir kod Sarajeva.

Nakon posjete Bosni i Hercegovini Akar će otputovati na Kosovo.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić izjavio je da Turska kao članica NATO saveza i kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine mnogo pomaže Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

“Saradnja dva Ministarstva odbrane odvija se od daleke 2006. godine kada smo potpisali okvirni sporazum o saradnji između dva Ministarstva odbrane i svake godine na osnovu planova bilateralne saradnje ti sporazumi se ažuriraju i proširuju. Turska kao članica NATO saveza i iznad svega kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Ministarstvu odbrane BiH jako pomaže”, kazao je Podžić na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka sa ministrom odbrane Republike Turske Hulusijem Akarom koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Podsjetio je da Ministarstva odbrane dviju država imaju snažnu saradnju u brojnim oblastima.

“Ovdje ću naglasiti samo dva momenta. Prvi je školovanje pripadnika Oružanih snaga BiH na akademijama u Turskoj. Trenutno imamo 89 pripadnika OS BiH koji se školuju u Turskoj. To je najveći kontingent koji se školuje negdje u inostranstvu. Druga stvar je modernizacija Oružanih snaga BiH. Kao što znate, ja sam prošle godine u martu s ministrom Akarom potpisao finansijski sporazum od 200 miliona turskih lira oko nabavke sredstava za Oružane snage BiH iz namjenske proizvodnje iz Turske. Taj sporazum je završen i ovih dana očekujem prijedlog od vojnih generala o tome koja su to sredstva koja ćemo započeti preuzimati za Oružane snage BiH”, rekao je Podžić.

Na kraju je izrazio duboku zahvalnost Turskoj i njenom narodu na svemu što čine za Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: AA

Previous Vlast u TK-u će u 2022. refundirati troškove osnivanja firmi
Next Srednjovjekovna utvrda Čajangrad novi dragulj bosanskog srednjovjekovlja

You might also like

NAŠI DANI

Ministrica vanjskih poslova u Australiji – susret s Bošnjakom, ministrom za nauku i industriju Australije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se sa Edom Husićem, ministrom za nauku i industriju Australije i članom Australijskog parlamenta. Razgovoarano je

NAŠI DANI

Moguća nova kazna za Srbiju na Mundijalu: Srbi veličali ratne zločince i genocid u Srebrenici (VIDEO)

  Svjetska fudbalska asocijacija (FIFA) kaznila je Fudbalski savez Srbije (FSS) sa 10.000 švicarskih franaka zbog političkih poruka navijača ove balkanske države na utakmici prvog kola Svjetskog prvenstva sa Kostarikom, a nova

NAŠI DANI

Sarajevo: Svečano otvoreno obnovljeno stepenište u Pruščakovoj ulici (Foto)

U prisustvu velikog broja zvanica načelnik Opštine Centar Dževad Bećirević je simboličnim puštanjem kompozicije na postavljenom audio uređaju i povlačenjem prvog poteza na šahovskoj tabli simbolično ozvaničio završetak radova na