Bili smo pokusni kunići, ali smo zauzvrat dobili titulu prvog grada u Evropi koji je dobio tramvaj

prvi_tramvaj
Navršilo se 130 godina otkako je ulicama Sarajeva počeo voziti prvi tramvaj, piše bh. novinska agencija Patria.

Od tada do danas, saobraćaj najpopularnijeg gradskog prevoza u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bio je prekinut jedino tokom posljednje srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu od ’92. do ’95. godine.

Prvi tramvaj kog su vukli konji prošao je Sarajevom 1. januara 1885. godine. Jednosmjerna trasa je bila duga 3,1 km, a pruga je počinjala od današnjeg Ekonomskog fakulteta, pružala se Ferhadijom i dalje glavnom gradskom ulicom (današnjom Titovom) preko Marindvora i završavala na Uzanoj željezničkoj stanici. Tramvaj je mogao povesti 28 osoba.

Tramvaj je 1. maja 1895. godine elektriziran. Vozila koja su korištena, proizvela je njemačka firma “Siemens-Schuckertwerke” i bili su to prvi tramvaji nastali u njenim pogonima.

Inače, Sarajevo je prvi grad u Evropi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju. Bila je to probna linija za budući tramvaj u Beču. Da ne bi uzalud izrovali bečke ili peštanske ulice, Austro-Ugari su odlučili “konjsku željeznicu” – kako se tada nazivao tramvaj – isprobati prvo u Sarajevu.

Tako se u ljeto 1884. godine počelo sa kopanjem sarajevskih ulica i polaganjem tramvajskih šina. Tom prilikom Sarajevo je ostalo bez jednog od najljepših mostova – kamenog mosta koji je premošćavao Koševski potok kod Alipašine džamije, ali je dobilo i titulu prvog grada na Balkanu i u srednjoj Evropi koji je imao tramvaj, prenosi NAP.

(nap/mb)

Previous Gigović: U Švedskoj je fobija od islama prerasla u islamomržnju
Next Rukometaši Bosne i Hercegovine odlaze u Katar: Ostavit ćemo srce na terenu, bit ćete ponosni na nas

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Priča o Saračima: Ulica koja je uvijek bila na razglednicama grada Sarajeva

Ko god je krenuo prema Baščaršiji, teško da nije prošetao jednom od najprometnijih i najpoznatijih ulica u Starom Gradu Saračima. Ova ulica počinje tamo gdje Ferhadija završava, kod Slatkog Ćošeta,

HISTORIJA

Nijaz Duraković – intelektualac britkih misli i jasnog jezika (Video)

Član Ratnog predsjedništva Bosne i Hercegovine i osnivač Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nijaz Duraković rođen je u Stocu 1. januara 1949. godine.  Studij sociologije završio je 1971. godine, a osam

HISTORIJA

BOSANSKA MORNARICA

  Da bi Bosna privredno bila što neovisnija, odnosno da bi se suzbio pomorski monopol Dubrovnika, Đenove i Venecije, Tvrtko (TVRTKO I, KRALJ BOSNE) je odlučio da sagradi vlastite luke