Zimska turistička sezona: BJELAŠNICA I IGMAN

Zimska turistička sezona: BJELAŠNICA I IGMAN

Sarajevske olimpijske ljepotice napokon su dočekale dovoljne količine snijega u ovoj sezoni. 

Prethodna sezona je bila izuzetno uspješna, najbolja koja je zabilježena od rata do danas. Snijeg i veliki broj turista obogatili su spomenute planine koje nikada nisu izgledale ljepše.

Snježne padavine koje su intenzivirane posljednjih dana u većem dijelu Bosne i Hercegovine najviše su obradovale ljubitelje zimskih sportova, koji su željno iščekivali dovoljne količine snijega na bosanskim planinama.

Iz Firme ZOI ’84 izvještavaju da su u Babinom dolu na Bjelašnici u ponedjeljak pušteni u rad Ski liftovi BX i K1  ( kolijevka), dok trosjedna žičara trenutno nije u funkciji zbog jakih udara vjetra.

Noćno skijanje na Bjelašnici je svakim danom u terminu od 18.30 h do 21.00 h.

Na Malom polju na Igmanu pušteni su u rad baby liftovi i tubing staza, dok je na Velikom polju u funkciji staza za nordijsko skijanje.

Visina snijega u Babinom dolu na Bjelašnici trenutno iznosi 30 cm.
Na Malom polju na Igmanu trenutna visina snijega je 20 cm.

Izgradna šestosjeda na Bjelašnici

– Krajem 2015. godine Vlada Kantona Sarajevo dala je zeleno svjetlo na idejni projekat izgradnje novog vertikalnog transporta – žičare na Bjelašnici, što znači da će se u ovoj godini nastojati obezbijediti povoljna kreditna sredstva u procjeni od oko 16 miliona KM  te otpočeti njegova realizacija.

Najuspješnija poslijeratna zimska sezona u BiH: Turisti iz 83 z

Na trasi sadašnjeg trosjeda, prema Idejnom projektu kojeg je za potrebe ZOI ’84 izradila IPSA, izgradio bi se šestosjed što bi značajno povećalo kapacitet i brzinu transporta turista kako je i predviđeno u dugoročnoj strategiji razvoja skijaškog centra na Bjelašnici.

Izgradnja šestosjeda podrazumijeva obnovu vertikalnog transporta na Bjelašnici na Babinom Dolu do Međustanice, što predstavlja udaljenost od 600 metara. Kapacitet žičare je 2500 osoba na sat i sa planiranom brzinom, vožnja od početne stanice do izlazne tačke trajala bi oko sedam minuta.

Kako je projektom predviđeno, građenje bi se vršilo prema najnovijim tehničko– tehnološkim rješenjima koja nude maksimalnu sigurnost korisnicima, a uz  estetsku uklopljenost u ambijent bili bi zadovoljeni svi evropski ekološki standardi.

Izgradnjom novog vertikalnog transporta bi se omogućila poboljšana ponuda zimsko – skijaške sezone, razvoj zimskog sportsko – rekreacionog centra do nivoa koji zadovoljava svjetske takmičarske standarde, te povećanje sportskog značaja i turističke ponude Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine u cjelosti, kao i za potrebe EYOF-a 2019. godine.

(mb/agencije)

 

Previous Prof. Hugo Schanovsky: Jedan od najvećih prijatelja Bosne i Hercegovine i Bošnjaka
Next Vrelo Bosne, Bijambare, Trebević i Skakavac: Rekordna posjećenost zaštićenih područja KS (Foto)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Prve ovogodišnje posjete Nacionalnom parku Una (FOTO)

Oni koji ne umiju da vole, neka na Unu dođu – i zavoljet će; oni koji ne umiju da pjevaju, neka na Unu dođu – i propjevat će; oni koji

TURIZAM

Prizren: Etno selo “Jasika“ odmor od gradske vreve i čuvar bošnjačke tradicije

  Skoro nigde na Kosovu ne može se osetiti tradicionalni duh ovdašnjih Bošnjaka tako intenzivno kao u etno selu “Jasika”, razbacanog preko skrivenih i najlepših pejzaža koje ova divna zemlja

TURIZAM

Fondacija Mak Dizdar ʽskrećeʼ turiste u Stolac

Projektom ‘Stolac: Raskršće civilizacija’ predviđeno je povećanje broja turističkih posjeta općini kroz stvaranje i promoviranje nove turističke rute. U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine jučer je predstavljen projekt Stolac: raskršće civilizacija, čiju