Bh. firma jedina u Evropi proizvodi energent budućnosti

U Doboju otvorena prva tvornica za proizvodnju ugljenog ekološkog peleta sa višestrukom namjenom, visoke kalorične vrijednosti i niske cijene.

Piše: Snježana Mulić-Softić

Tešnjak Izudin Ahmetlić je lani, dok se vozio automobilom, u čudu gledao kamion ispred sebe koji je prevozio trupce drveta za pravljenje peleta za loženje i razmišljao kako je “suludo trošiti šumu da se ugrije kuća ili radnja, kada u prirodi postoje neiskorišteni resursi za pravljenje još kaloričnijih i jeftinijih energenata”.

A onda mu je sinulo da bi od ugljene prašine, koja se ionako u Bosni i Hercegovini uglavnom baca, a sami rudnici muku muče sa njenim odlaganjem, mogao praviti pelet i to ekološki – onaj koji ne zagađuju okolinu i čiji se pepeo nakon loženja može upotrijebiti za agrikulturu, a o čemu je čitao na internetu.

Ovako je ideju za izgradnju prve tvornice ugljenog ekološkog peleta u Evropi predstavio Kenan Ahmetlić, menadžer kompanije Euro Stil iz Doboja.

“Moj otac Izudin, koji je inače jedan od suvlasnika Hifa Grupe, tako je dobio ideju za proizvodnju eko peleta i mi smo krajem 2013. osnovali Euro Stil i  počeli sa realizacijom njegove ideje. Mene je ona toliko oduševila da sam sam na kraju, budući da sam bio završna godina na Sarajevo School of Science and Technolgy, temu ‘razvoj novih proizvoda’ uzeo za diplomski rad, tako da je očeva ideja uskoro postala stvarnost. Istina, samo što smo počeli proizvoditi, zadesila nas je poplava i puno je toga uništeno, ali od iduće godine krećemo sa 24-satnom proizvodnjom u tri smjene”,  govori  23-godišnji Kenan Ahmetlić.

Osiguran put ka evropskom tržištu

Pokazuje nam proizvodne pogone sa ugljenom prašinom, pogon sa novim i skupim mašinama za mljevenje i presovanje, pet velikih peći koje je pravilo pet različitih kompanija, te gotove proizvode u halama nekadašnje fabrike Bosanka, a koju je Euro Stil obnovio nakon njene totalne devastacije.

Eko pelet u Euro Stilu prave od ugljene prašine i to uglavnom iz rudnika Stanari kod Prnjavora, jer se radi o lignitnom ugljenu, koji ima dokazano nizak sadržaj sumpora i visoku energetsku vrijednost.

“Specifičnost našeg proizvoda je u tome što ima samo 0,08 posto sumpora, a po standadrima Evropske unije ne smije prelaziti jedan posto. Naš ugljeni eko pelet je jeftiniji od drvenog peleta za 30 posto i kaloričniji za 15 posto, a kada sagori, njegov pepeo je idealno gnojivo za biljke, pa je odličan za kompanije koje se bave agrikulturom, ali i za domaćinstva. I konačno, ovaj proizvod je za otprilike 40 posto jeftiniji od drvenog peleta i vjerovatno je najjeftiniji energent”, priča Ahmetlić.

Prije nego su krenuli sa proizvodnjom, kaže, slijedila su duga ispitivanja, učenje, obuka, te slanje uzoraka na analizu u laboratorije u BiH i Evropsku uniju.

Proizvod je iz prve dobio certifikat sa vrijednostima koje potvrđuju njegovu kvalitetu i osiguravaju mu put ka evropskom tržištu.

“Evropa vapi za eko peletom, a nema ga. Svi prave samo obični ugljeni pelet, a niko nije napravio ovakav proizvod. Koliko znam, samo u Indoneziji, i možda još u ponekoj državi van Evrope, proizvodi se eko pelet. Zato smo mi sada u prednosti i već imamo puno ponuda iz inostranstva, a najzainteresiranija je Slovenija. Poslali smo uzorke i u Njemačku, Italiju i Austriju i uskoro očekujemo njihov odgovor”, kaže Ahmetlić.

Euro Stil trenutno radi samo u jednoj smjeni, pošto se još uvijek saniraju posljedice poplava, ali će već od prvih dana ove godine raditi u punom kapacitetu.

U tvornici je trenutno zaposleno 12  ljudi, a uskoro kreću sa primanjem novih radnika.

Pripreme za veliku proizvodnju

Ispred brda ugljene prašine marljivo radi grupa radnika u zaštitnim radnim odijelima, sa šljemovima na glavi. Među njima je Senaid Spahić, nekadašnji automehaničar.

U Euro Stilu je zaposlen godinu dana i, kaže, ne bi ni za šta mijenjao sadašnji posao.

“Ne bih, ovdje mi je sasvim dobro. Sve je odlično – od uvjeta rada i plate, preko doprinosa, pa do odnosa vlasnika prema uposlenicima. Svi smo na početku prošli obuku. Tu je bio i Dobro Šepur iz Bijeljine koji je pomogao u pravljenju linije za proizvodnju, a zaposleno je i nekoliko radnika koja su iskustva sa ugljem stekli po evropskim državama”, kaže Senaid.

Naš ugljeni eko pelet je jeftiniji od drvenog peleta za 30 posto i kaloričniji za 15 posto, a kada sagori, njegov pepeo je idealno gnojivo za biljke.

Njegov kolega Smajo Đulbić, jedan je od takvih radnika. Po zanimanju je rudar za podzemno pridobijanje mineralnih sirovina, a obrazovanje je stekao u Velenju, u Sloveniji.

Sretan je, kaže što može dati izjavu o kompaniji u kojoj radi.

“Neka ste došli, jer ovo jeste kompanija o kojoj se treba znati. Ovo je jedina u Evropi certificirana kompanija za proizvodnju eko peleta što je, po mom mišljenju, revolucionarno u energetskoj industriji. Ova kompanija definitivno ima budućnost i mi se sada ubrzano spremamo za veliku proizvodnju. Morat ćemo primati i nove radnike, ali budući da smo sad obučeni, lako ćemo prenijeti znanje”, kaže Smajo.

Dok pozira ispred brda crnog uglja, kojem se skoro i ne vidi kraj, smije se i, veli, da za to ima veliki razlog.

“Sretan sam jer radim ovdje. Iz Doboja sam, blizu mi je posao, poslodavci su pravi profesionalci, sve plaćaju na vrijeme, doprinose uplaćuju u punom iznosu. Zadovoljan sam i platom, obukom, svime – rijetko je to danas”, kaže, i sa osmijehom odlazi.

Direktor Kenan Ahmetlić na kraju dodaje kako su pripreme za veliku proizvodnju u završnoj fazi.

Uskoro će zaposliti još desetak radnika, a onda namjeravaju raditi non-stop i u tri smjene i proizvoditi blizu stotinu tona eko peleta na dan, od čega će, kaže, prema do sada sklopljenim poslovnim dogovorima, najvjerovatnije 90 posto izvesti  u zemlje Evropske unije.

Garant kvalitetne proizvodnje

Euro Stil je kćerka firma kompanije Hifa Oil iz Tešnja. U maju ove godine Hifa Oil je predstavio svoju novu  firmu i njen proizvod – eko pelet na  Međunarodnom privrednom sajmu “Grapos-Expo 2014”, kada je saopćio da su “osigurane sirovine, značajan proizvodni i skladišni prostor, respektabilan proizvodni kapacitet i specijalizirana tehnologija – garant za proizvodnju peleta ujednačenog kvaliteta u količinama dovoljnim za zadovoljavanje potreba bh. tržišta i proboj na strana tržišta”.

(Al Jazeera/mb)

Previous Čudo u Kaknju: 13-godišnji dječak kao magnet, privlači metal, iz ruku mu isijava ljekovita energija
Next Prirodne ljepote naše domovine

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Begović: Podržimo domaće brendove!

Golman nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Asmir Begović danas je u Sarajevu posjetio proizvodne pogone bosanskohercegovačkog brenda Nova Vita. Tom prilikom novi član londonskog  Chelseaja se upoznao o procesu proizvodnje

MADE IN BOSNIA-387

Bosanska farmaceutska kompanija ZADA Pharmaceuticals uskoro otvara nova strana tržišta za svoje proizvode

Lukavac, 15. maj 2023. –  ZADA Pharmaceuticals d.o.o., jedan od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova sa stopostotnim domaćim vlasništvom, uskoro će otvoriti tri nova strana tržišta za svoje proizvode. Riječ je

MADE IN BOSNIA-387

Tuzlanska so plasirana na tržište Katara

  Jedan od najpoznatijih regionalnih brendova ”Tuzlanska so”, uspješno je plasiran na tržište Katara. Izvoz je realiziran pod vlastitim brendom u prepoznatljivom pakovanju sa adaptacijama specijalno rađenim za tržište Katara