Žrtve “čestitale“ Dan RS-a Dodiku, Ivaniću, Vučiću: Naša je obaveza da ne šutimo…

Žrtve “čestitale“ Dan RS-a Dodiku, Ivaniću, Vučiću: Naša je obaveza da ne šutimo…

Želimo da podsjetimo i premijera i predsjednika Srbije, njihove ministre, mada oni to znaju i bolje od nas, na temelje na kojima je nastala RS. To su fakti jasni k’o dan!

I ove je godine 25 udruženja žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu, napravilo i na stotinjak adresa u Republici Srpskoj (RS) i Srbiji poslalo čestitku za Dan Republike Srspke. Na čestitci, zapravo fotografiji, su ekshumirani posmrtni ostaci žrtava pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora. A ispod nje tekst: “Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite, ovo su njeni temelji.”

Prvoborci SDS-a

Čestitku su, među ostalima, dobili Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, predsjednik i premijer Srbije, ministri Vlade Srbije, Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, predsjednik RS-a i Željka Cvijanović, premijerka RS-a.

– Nakon najave premijera Srbije da će doći 9. januara na obilježavanje Dana RS-a, odlučili smo uputiti razglednicu koju smo 2014. poslali na oko 5.000 adresa u RS-u. Želimo da podsjetimo i premijera i predsjednika Srbije, njihove ministre, mada oni to znaju i bolje od nas, na temelje na kojima je nastala RS. To su fakti jasni k’o dan i iz njih se čita kako je uspostavljen zločinački koncept na kojem počiva  RS  – kaže Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Ne vjeruje Tahirović da će čestitka koju su primili, promijeniti mišljenje i ponašanje Nikolića, Vučića, Dodika….Oni su, misli, Tahirović, dio sistema koji je počinio sve zločine na prostoru BiH.

-Ipak, naša je obaveza da ne šutimo, da govorimo, upozoravamo na istinu i da se nadamo da će nove generacije u Srbiji spoznati potrebu iskrenog izvinjenja BiH – vjeruje Tahirović.Razglednica - Dan RSDan koji u RS-u slave kao svoj, misli Sinan Alić, predsjednik Fondacije istina, pravda, pomirenje iz Tuzle, ništa je drugo do dan kada je u BiH počeo holokaust u BiH, mahom nad Bošnjacima.

-Slave suze, krv, silovanja, ubijanja, zatvaranja u koncentracione logore, progon i etničko čišćenje. S mentalnim sklopom osoba koje slave taj dan, nešto nije u redu! Tog 9. januara RS je bila paratvorevina. Dodik se, evo, danas ponaša kao prvoborci Srpske demokratske stranke  ‘91. Što je stiglo Miloševića i Karadžića, stići će i njega – siguran je Alić.

Šuhreta, Munira, Murat…

I predsjednica Udruženja  “Žene Podrinja” iz Bratunca Šuhreta Sinanović potpisala je čestitku. I ne potpisala. Oni koji slave Dan RS-a ostavili su je bez 23 člana bliže familije. Za nekim od njih Šuhreta i danas traga. Fotografijom masovne grobnice Tomašica samo je utemeljitelje RS-a i njihove sljedbenike Šuhra htjela podsjetiti da je genocid u temeljima te tvorevine.

Recimo i to, ideja da Dodiku, Vučiću i ostalima na ovaj način čestitaju Dan RS-a, potekla od Murata Tahirovića, Sinana Alića i Munire Subašić, predsjednice Udruženja “Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa“.

568 godina robije

Statistika iz januara 2015. kaže da je Haški tribunal pravosnažno osudio 30 optuženika za genocid u Srebrenici i zločine u Podrinju na ukupno 568 godina zatvora. Radislav Krstić, general “VRS-a” osuđen je na 35 godina zatvora. Tribunal je također osudio Zdravka Tolimira, bivšeg pomoćnika Ratka Mladića i ratnog šefa vojne obavještajne službe, na doživotnu kaznu zatvora.

Sud BiH je za zločine u Srebrenici osudio Milorada Trbića, bivšeg načelnika za sigurnost Zvorničke brigade, na 30 godina zatvora. Franc Kos je osuđen na 35 godina zatvora, Stanko Kojić na 32, Zoran Goronja na 30 i Vlastimir Golijanin na 15 godina zatvora.

Za genocid se u Hagu vodi postupak protiv Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika RS-a, te Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta “Vojske RS”. Haški tribunal je od osnivanja do 2012. osudio 67 Srba na ukupno 1.125 godina zatvora.

 

(Faktor.ba/mb)

Previous Zenica: Par labudova na rijeci Bosni oduševljava prolaznike (FOTO)
Next Hamdija Mulić (1881–1944.), prvi pedagoški pisac u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

‘Brzi odgovor 2016’ – Združena vježba federalnih policijskih snaga na aerodromu kod Tuzle

MUP TK je obavijestio građane Tuzlanskog kantona da će se dana 08. 09. 2016. godine (četvrtak) sa početkom u 14,30 sati na aerodromu Ciljuge (općina Živinice) održati združena vježba antiterorističkih

RIJEČ

Zašto svakog aprila o tome pišem: U Zvorniku još bole stare rane

Bio je to najhladniji april kojeg se sjećam. Ramazan 1992. Svega nekoliko stepeni iznad nule. U strahu i neizvjesnosti pratili smo događaje koji su se rojili. Rat je bio na

RIJEČ

Sigurnosna situacija nekad i sad: ‘Uhapsili su ga, ali nije ležao ni dana jer je imao vezu u vlasti. Od tada do danas se ništa nije promijenilo’

Često možemo čuti  kako je nekada (prije rata) bilo bolje. Radili se samo o  konstatacijama stvarnog stanja, ili je pak riječ o nostalgiji za mladošću kod određenih generacija naših građana?