Zarobljeni agresorski tenk: Bosanski specijalci dobijaju spomenik

Zarobljeni agresorski tenk: Bosanski specijalci dobijaju spomenik

Bosanski specijalci, konačno će dobiti spomenik koji će zauvijek sjećati na njihovu hrabrost i borbu protiv neprijatelja u prošlom ratu. Udruženje veterana Odreda policije Bosna odabralo je idejno rješenje po kojem će se napraviti spomenik ovim herojima u parku kod Druge gimnazije.

Pobjednik konkursa je Nebojša Šerić Šoba, poznati umjetnik iz Sarajeva, s trenutnom adresom u New Yorku, koji se bavi fotografijom, instalacijom i skulpturom.

– Prema idejnom rješenju Šerića, tim bh. specijalaca se nalazi na uništenom neprijateljskom tenku, tenku srpske vojske i proslavlja pobjedu. Uništenje tenka od strane specijalaca pokazuje na simboličan način nemogućnost osvajanja Sarajeva, a samim time i Bosne i Hercegovine, te pobjedu nad neprijateljem – kazao je za Faktor Muhamed Gafić iz Udruženje veterana Odreda policije Bosna.

Napomenuo je da se ovaj autor u potpunosti odrekao svog honorara.

– Inače se radi o astronomskim ciframa kada je riječ o honorarima za ovakve spomenike. Međutim, Šoba se odrekao i to govori koliko mu je značajno što radi ovaj spomenik za sve hrabre, neustrašive bosanske specijalce koji itekako zaslužuju spomenik koji će zauvijek podsjećati na njih – ističe naš sagovornik i dodaje da će ovo biti spomenik 81. specijalcu koji su poginuli u ratu, a među kojima je bila i jedna djevojka.

Prema njegovim riječima, Udruženje već ima donatora za tenk, te nacrt teksta za ploču od kamena koja će biti u sklopu spomenika, a još je potrebno nabaviti urbanističku saglasnost, građevinsku dozvolu, te uraditi projekat baznog dijela spomenika.

– Ostaje nam i da pronađemo novac, ali mislim da to neće biti problem. Nas ima oko 1250, ako svako da po 100 KM, to je već više od 100.000 KM, a vidjet ćemo ko će još učestvovati u njegovom finansiranju. Nadam se da ćemo sve to što prije riješiti, kako bismo ubrzo postavili spomenik koji će simbolizirati herojsku borbu naših specijalaca – zaključuje Muhamed Gafić.

Izvor: Faktor.ba

Previous Hamdija Mulić - O značaju odgoja
Next Sarajevo: Gazi Husrev-begova medresa obilježila 479. godišnjicu rada

You might also like

NAŠI DANI

‘Glasanje Bosne i Hercegovine i Srbije u UN-u gorka pilula za proruski savez Dodik – Čović’

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nazvao je glasanje Bosne i Hercegovine za Rezoluciju UN-a koja osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu, ali i glasanje Srbije za istu Rezoluciju, “lekcijom

NAŠI DANI

Godišnjica ubistva potpredsjednika bosanske vlade Hakije Turajlića

  Članovi porodice, prijatelji i predstavnici Energoinvesta obilježili su 26. godišnjicu smrti istaknutog rukovodioca ove firme Hakije Turajlića. Tadašnji potpredsjednik Vlade Republike Bosne i Hercegovine ubijen je 1993. godine u

NAŠI DANI

Banovićki rudari prikupili pomoć za migrante

Rudari Rudnika mrkog uglja Banovići su od svojih toplih obroka odvajali i prikupljali namirnice koje su putem Regionalnog odbora Merhameta Tuzla namijenili migrantima koji se nalaze u šatorskom naselju na