Zarobljeni agresorski tenk: Bosanski specijalci dobijaju spomenik

Zarobljeni agresorski tenk: Bosanski specijalci dobijaju spomenik

Bosanski specijalci, konačno će dobiti spomenik koji će zauvijek sjećati na njihovu hrabrost i borbu protiv neprijatelja u prošlom ratu. Udruženje veterana Odreda policije Bosna odabralo je idejno rješenje po kojem će se napraviti spomenik ovim herojima u parku kod Druge gimnazije.

Pobjednik konkursa je Nebojša Šerić Šoba, poznati umjetnik iz Sarajeva, s trenutnom adresom u New Yorku, koji se bavi fotografijom, instalacijom i skulpturom.

– Prema idejnom rješenju Šerića, tim bh. specijalaca se nalazi na uništenom neprijateljskom tenku, tenku srpske vojske i proslavlja pobjedu. Uništenje tenka od strane specijalaca pokazuje na simboličan način nemogućnost osvajanja Sarajeva, a samim time i Bosne i Hercegovine, te pobjedu nad neprijateljem – kazao je za Faktor Muhamed Gafić iz Udruženje veterana Odreda policije Bosna.

Napomenuo je da se ovaj autor u potpunosti odrekao svog honorara.

– Inače se radi o astronomskim ciframa kada je riječ o honorarima za ovakve spomenike. Međutim, Šoba se odrekao i to govori koliko mu je značajno što radi ovaj spomenik za sve hrabre, neustrašive bosanske specijalce koji itekako zaslužuju spomenik koji će zauvijek podsjećati na njih – ističe naš sagovornik i dodaje da će ovo biti spomenik 81. specijalcu koji su poginuli u ratu, a među kojima je bila i jedna djevojka.

Prema njegovim riječima, Udruženje već ima donatora za tenk, te nacrt teksta za ploču od kamena koja će biti u sklopu spomenika, a još je potrebno nabaviti urbanističku saglasnost, građevinsku dozvolu, te uraditi projekat baznog dijela spomenika.

– Ostaje nam i da pronađemo novac, ali mislim da to neće biti problem. Nas ima oko 1250, ako svako da po 100 KM, to je već više od 100.000 KM, a vidjet ćemo ko će još učestvovati u njegovom finansiranju. Nadam se da ćemo sve to što prije riješiti, kako bismo ubrzo postavili spomenik koji će simbolizirati herojsku borbu naših specijalaca – zaključuje Muhamed Gafić.

Izvor: Faktor.ba

Previous Hamdija Mulić - O značaju odgoja
Next Sarajevo: Gazi Husrev-begova medresa obilježila 479. godišnjicu rada

You might also like

OTPOR BOSNE

Dobitnica Zlatnog ljiljana Zlate Gazibera: Vratila se iz Slovenije da brani domovinu, tri puta ranjavana

U Starom Majdanu nadomak Sanskog Mosta živi heroina iz doba agresije na Bosnu i Hercegovinu Zlate Gazibera, dobitnica ratnog priznanja Zlatni ljiljan 1994. godine kao pripadnica 108. motorizovane brigade, kasnije

NAŠI DANI

Nešto pozitivno iz Rusije: Potpisan sporazum o naplati klirinškog duga

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra financija Ruske Federacije Sergej Storchak potpisali su danas u Moskvi Sporazum o reguliranju

OTPOR BOSNE

Domovina u srcu – pečat u vremenu (VIDEO)

Emisija RTV TK posvećena 27. godišnjici od osnivanja Armije Repubilke Bosne i Hercegovine i 14. godišnjici Drugog pješadijskog (rendžerskog puka) Oružanih snaga BiH.