Sarajevo: Gazi Husrev-begova medresa obilježila 479. godišnjicu rada

Sarajevo: Gazi Husrev-begova medresa obilježila 479. godišnjicu rada

U prepunom amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu održana je svečanost povodom obilježavanja 479. godišnjice kontinuiranog rada ove odgojno-obrazovane ustanove.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Gazi Husrev-begove medrese, Islamske zajednice u BiH, kao i brojne ličnosti iz političkog i kulturnog života BiH.

Program je počeo učenjem odlomaka iz Kur'an-i Kerima nakon čega su učenici medrese izveli bogat kulturno-umjetnički program. Prisutni su uživali u prelijepim izvedbama ilahija i kasida učenika Medrese, javlja Anadolija.

U okviru svečanosti, dodjeljena su i priznanja onima koji su doprinijeli radu ove obrazovne ustanove.

– Ova škola, svoj rad uvijek usklađuje sa potrebama vremena i onoga što vrijeme nosi – kazao je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein efendija Kavazović.

Posebno priznanje za naučni rad dobila je profesorica Sabaheta Ahmetagić, koja je ujedno pedagog u školi. Kako kaže, ona je prosvjetni radnik 32 godine, a ovo je prvi put da je dobila priznanje.

– Medresa traje oko pet stoljeća. Ona radi kontinuirano, to je najbolja potvrda da je nešto dobro. Kada nešto traje pet stoljeća, onda je to sigurno potvrda da je dobro – kazao je Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese, koji je dodao da medresu trenutno pohađa 466 učenika.

Malkić je istakao da nema tačnih informacija o tome koliko je učenika do sada završilo Medresu, a smatra se da se radi o desetinama hiljada učenika.

Sinoć je organizirana svečanost na kojoj je posebna priznanja dobilo 208 učenika.

Gazi Husrev-begova medresa je najstarija odgojno-obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini, a osnovao je Gazi Husrev-beg 8. januara 1537. godine. Njeno osnivanje ozvaničeno je vakufnamom Gazi Husrev-bega, jednog od najznačajnijih osmanskih namjesnika u Bosni.

(agencije)

Previous Zarobljeni agresorski tenk: Bosanski specijalci dobijaju spomenik
Next Kralj sevdalinke: Godišnjica rođenja Safeta Isovića

You might also like

NAŠI DANI

Majski dani otpora u Banovićima: Obilježena godišnjica formiranje Mješovite manevarske jedinice

  Povodom Majskih dana otpora, u Banovićima je obilježen 22.april, Dan formiranja Mješovite manevarske jedinice. Ovu jedinicu činili su dobrovoljci iz: Banovića, Živinica i Lukavca.

NAŠI DANI

Četnička zvjerstva nad Bošnjacima Pljevalja, Čajniča i Foče (FOTO)

Danas je u Srbiji po ko zna koji put laž pobijedila istinu, komandant četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović rehabilitovan je odlukom Višeg suda u Beogradu. Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Memorijalni centar Srebrenica i BIRN predstavili video ‘Životi iza polja smrti

Memorijalni centar Srebrenica i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) predstavili su dio svjedočanstava ljudi koji su preživjeli srebrenički genocid u sklopu projekta „Životi iza polja smrti“. Prvi