Srebreničanin Hasan Hasanović među ličnostima koje su obilježile 2014. godinu

Ovaj rođeni Srebreničanin, kao pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za vrijeme prošlogodišnjih majskih poplava vodio je jednu od prvih akcija Oružanih snaga za spašavanje stanovništva

Hasan Hasanović

Član tuzlanskoga tima Udruženja „Prosvjetitelj“ i pripadnik Oružanih snaga BiH, Hasan Hasanović izabran je za jednu od ličnosti koji su obilježili 2014. godinu u izboru BHRT-a.

Tim povodom je 30.12.2014. godine, Hasanović gostovao u emisiji „Novi ugao“ televizije BHRT zajedno sa još nekoliko gostiju koji su obilježili prethodnu godinu i koji su govorili o svom radu i postignućima.

Ovaj rođeni Srebreničanin, kao pripadnik Oružanih snaga BiH za vrijeme prošlogodišnjih majskih poplava vodio je jednu od prvih akcija Oružanih snaga za spašavanje stanovništva. Kao stariji vodnik 1. klase uz starijeg vodnika Jasmina Hankića, kaplara Jasmina Musića i vojnike Tomislava Milića i Mirzu Bajrića, 15. maja 2014. godine u Šekovićima je spasio devetero ljudi, od kojih je troje djece.

Na drugoj strani u Živinicama nabujala rijeka Gostelja prijetila je da poplavi i odnese sve sa sobom, uključujući i kuću u kojoj je bila Hasanova porodica, supruga, sin, punac i punica, dok je maloljetna kćerka Emina ostala sama kući u Tuzli.

Nakon povratka kući u Tuzlu 16. maja iza ponoći, Hasan je dobio naređenje da se ponovo vrati u kasarnu što je on i učinio u jutarnjim satima. Objasnio je nadređenima u kakvoj se situaciji nalazi i da mu se članovi porodice u Živinicama bore za živote, te je odmah dobio odobrenje da sa svojim timom i kamionom Oružanih snaga ode u Živinice i spasi porodicu u čemu je i uspio.

Osim u Šekovićima, Hasanović je nekoliko dana neprekidno bio na terenu, učestvovao je u brojnim akcijama spašavanja, čišćenju i sanaciji terena i klizišta. Za svoj doprinos dobio je i pohvalu od komadanta operativne komande.

Iako mu je želja bila da postane automehaničar, sticajem okolnosti postao je profesionalni vojnik, ali kako kaže nije se pokajao i s ponosom to istiće.

Hasanović je u Srebrenici za vrijeme agresije izgubio veliki broj članova porodice i prijatelja, ali je ipak svu bol, tugu i gorčinu zamijenio svojim humanitarnim radom, angažmanom u vojci i pomaganjem običnim ljudima uključujući i pripadnike drugih etničkih grupa.

Hasanović je u javnosti poznat i kao jedina osoba koja je za vrijeme agresije i genocida u Srebrenici nosio 20 km na leđima tijelo ubijenog brata do slobodne teritorije u Nezuku.

Danas živi sa porodicom u Tuzli, a nakon što ode u penziju želja mu je da se vrati u rodno selo Likari u Srebrenici gdje će se baviti poljoprivredom i voćarstvom. Tu su mu ukopani otac, djed i ostali preci, tu želi i on da okonča dunjalučki život.

Refik Osmanović – prosvjetitelj-muallim.org

Previous Uslovi za skijanje na planinama u Bosni i Hercegovini sve bolji
Next Naim Logić osvojio Mount Vision, 7. vrh na 7 kontinenata

You might also like

NAŠI DANI

Stiže bosanska dijaspora! Ukinute mjere zdravstvenog nadzora i izolacije

FŠCZ ukinuo je mjere zdravstvenog nadzora i izolacije Donijetim naredbama prestale su da važe dosadašnje naredbe Federalnog štaba civilne zaštite po kojima se svim građanima koji su ulazili u Bosnu

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Momčilo Tešić osuđen na 20 godina zatvora za zločine nad Srebreničanima

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je Momčilo Tešić osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u strijeljanju 17 muškaraca s područja Srebrenice počinjenom 13. na 14.

NAŠI DANI

Kosovo: U Prizrenu održan marš podrške Bosni i Hercegovini

Sa marša održanog u gradu Prizrenu upućen je poziv na očuvanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i nekonfliktne situacije među narodima, javlja AA. Oko stotinu ljudi koji su učestvovali u