Bol u Tuzli: Četiri zvorničke djevojčice ispraćene prema Drini

Bol u Tuzli: Četiri zvorničke djevojčice ispraćene prema Drini

Tabuti sa kostima zvorničkih djevojčica, Zlatije (13), Zijade (7), Suvade (5) i Almase (4), sestara iz porodice Ribić, danas su ispred Komemorativnog centra u Tuzli ispraćeni prema zvorničkom naselju Skočić, smještenom nedaleko od Drine.

Tamo će, danas, nekad poslije ikindije namaza, mali tabuti biti spušteni u iskopane male kabure, u zvorničku zemlju.

U prohladnoj Tuzli, ispred centra odakle godinama odlazi stotine tabuta prema Podrinju, svoje sestrice je ispratio brat Zijo (30). Okupili su se i članovi familije, poznanici, prijatelji i drugi građani, kako bi ispratili žrtve jednog od najstravičnijih zločina u proteklom ratu. Među njima su bili i Jasmin Imamović, tuzlanski gradonačlenik i Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja „Žena – žćrtva rata“, koji su se obratili prisutnima.

Progovorio je i brat Zijo.

-Ja sam oprostio svima. Nikad nemojte suditi ljudima po vjeri, nego po njihovoj duši i djelima – kazao je Zijo, te počeo plakati i jecati.

Otkopavali su istražitelji iz podrinjskih grobnica trudnice, dječicu, flašice s mlijekom, nene, skoro kompletne porodice, ali slučaj Ribića nadilazi sve ratne strahote.

Nekad, 12. jula 1992. godine, monstrumi i ljudski ološ iz paravojne formacije, koji su sebe nazivali “Simini četnici”, Ziji su ubili šest maloljetnih sestara, maloljetnog brata, majku i oca. Prije likvidacije porodice Ribić i njihove rodbine i komšija, silovali su 13-godišnjju Zlatiju, kojoj će danas biti klanjana dženaza.

Ziju su odveli do jame, gađali ga nožem, pucali u njega i bacili na tijela ubijenih. Osmogodišnji dječak je nekim čudom preživio.

Njegove sestrice danas će biti spuštene u kabure pored majke Šefke i oca Ismeta. Oni su ranije pronađeni i ukopani. Ovaj mladić, kojem su zločinci uzeli sve, a država nije dala ništa, još će tragati za sestrama Ismetom i Zlatom, te bratom Sabrijom, zvorničkim dvogodišnjim maksumom, koji je u julu 1992. godine tek napravio prve korake.

Zijo će nastaviti da traga, te da se bori za bolji život ispod bh. neba. Zajedno sa preživjelim, tražit će da se procesuiraju odgovorni za ubistva 27 stanovnika Skočića, među kojima su i članovi njegove porodice.

Pravda je za sada daleko. “Simini četnici” su na slobodi, a zvornička djeca u kaburima.

I to nešto, reći će preživjeli, danas govori o obrazu Srbije i srbijanskog pravosuđa.

(Faktor.ba)

Previous Institut za historiju Sarajevo nastavlja sa naučnim projektima iako se umalo našao na ulici
Next Mujo Selman iz Gornje Sanice: Iz ljubavi i inata čuva bosanske pasmine (Foto)

You might also like

NAŠI DANI

Crkva odlazi iz avlije: pobjeda Fate Orlović nakon dva desetljeća

Pravoslavna crkva, sagrađena na imanju Fate Orlović iz Konjević polja, bit će preseljena u Bratunac. To je rasplet dvadesetogodišnje sage i to tek nakon presude Evropskog suda. Ta odluka nije

NAŠI DANI

Jedinstven restoran u Mostaru u kojem rade osobe s invaliditetom

Restoran “Lonato”, u kojem rade osobe s invaliditetom, otvorio je svoja vrata prošloga mjeseca. Posao za sada ide jako dobro, a presretni radnici nedavno su primili i prvu plaću. Restoran

BLOG

Podrinjski heroj Ejub Golić: Preživio pad helikoptera, Srebreničane vodio na Maršu smrti do slobode

Vidjevši da je smrtno pogođen, Ejub Golić je rekao svojim najbližim suborcima: „Mi smo uspjeli. Do slobodne teritorije ostalo je još vrlo malo. Vi morate doći do odredišta, kad budete