Naim Logić osvojio Mount Vision, 7. vrh na 7 kontinenata

Naim Logić osvojio Mount Vision, 7. vrh na 7 kontinenata

Naim Logić, član Planinarskog saveza BiH, popeo se na Mount Vision, najviši vrh Antarktike i tako postao prvi državljanin Bosne i Hercegovine koji je kompletirao uspone na sve najviše vrhove svih sedam kontinenata.

 

Logić se popeo na Mount Everest u Nepalu, Aconcagu u Argentini, Denali na Aljasci, Kilimanjaro u Africi, Elbrus u Rusiji, Carstensz Pyramid u Indonesiji i Novoj Gvineji te Mt. Vinson na Antarktiku.

Naim Logić osvojio Mount Vision, 7. vrh na 7 kontinenata

Ovaj posljednji uspjeh je značajan iskorak u kvaliteti bosanskohercegovačkog alpinizma i visokogorca. Ovim Logićevim usponom i BiH se svrstala u red zemalja koje u svojim planinarskim savezima imaju osvojenih svih sedam najviših vrhova, tačnije Seven summmits.

Podsjećamo da su se do sada tri državljanina BiH uspješno popela na Mount Everest (8848mnv), najviši vrh svijeta: Naim Logić, Petar Pećanac i Fikret Karačić.

 

Bosanskohercegovački alpinisti su također širili zastavu  na niz vrhova širom svijeta, od kojih su najznačajniji Manaslu (8156 m), Ngozumpa Kang (7916 m), Akonkagva (6962 m nv), a savladali su i teške stijene u evropskim Alpima: Grandess Jorasssess, Petit Dru, Matterhorn…

Dr. Naim Logić se rodio u Sarajevu gdje je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu, gdje je i radio.

Naim Logić osvojio Mount Vision, 7. vrh na 7 kontinenata

Vihor rata u BiH odnio ga je u Phoenix u Arizoni, gdje je doktorirao na Univerzitetu Arizona State gdje se i zaposlio. Trenutno radi u elektroprivredi Arizone. Aktivan je u mnogim stručnim udruženjima. Za svoj predani rad dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Dr. Logić  živi u Phoenixu sa suprugom Mirjanom i kćerkom Miom.

U svoje slobodno vrijeme Naim se aktivno bavi planinarstvom i ima gotovo 40 godina alpinističkog i visokogorskog iskustva, soapćeno je iz Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine.

N1

Previous Srebreničanin Hasan Hasanović među ličnostima koje su obilježile 2014. godinu
Next Prekrasan prizor u Blidinju: Zaleđeno najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Neobičan gost: U kuću Jusupovića svaku noć dolazi lisac

Porodica Jusupović iz Fojnice, u svom domu u naselju Pločari Polje već više od mjesec ima neobičnog gosta. Naime, u njihovu kuću svaku noć dolazi lisica koja se poprilično udomaćila.

BH RAZGLEDNICA

Čapljina: Završena prva faza rekonstrukcije starog mosta u Klepcima

U Čapljini je izvršena primopredaja radova vezanih za  hitne konzervatorsko-restauratorske mjere sanacije na Starom mostu u Klepcima na rijeci Bregavi. Primopredaji su prisustvovali direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Ante

BH RAZGLEDNICA

Bosanske ljepote: Prokoško jezero (VIDEO)

Prokoško jezero je ledničko jezero na blizu 1.660 metara nadmorske visine, nalazi se na planini Vranica, 22 km udaljeno od Fojnice. Okruženo stočarskim kolibama i katunima, a netaknuta priroda koja