Prekrasan prizor u Blidinju: Zaleđeno najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini

Prekrasan prizor u Blidinju: Zaleđeno najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini

Blidinjsko jezero, koje se nalazi u centralnom dijelu istoimenog parka prirode, veći dio zime je zaleđeno, te izgleda kao jedno veliko klizalište u prekrasnom prirodnom ambijentu.

http://static.klix.ba/media/images/vijesti/150109081.6_xl.jpg
http://static.klix.ba/media/images/vijesti/150109081.7_xl.jpg
http://static.klix.ba/media/images/vijesti/150109081.1_xl.jpg
http://static.klix.ba/media/images/vijesti/150109081.5_xl.jpg
http://static.klix.ba/media/images/vijesti/150109081.9_xl.jpg

Sunce koje se reflektira od njegovu zaleđenu površinu daje poseban sjaj jezeru. Brojni posjetitelji Parka prirode Blidinje često stanu uz cestu, te se kližu po jezeru.

Tako smo i mi u našem obilasku Parka prirode Blidinje susreli nekoliko posjetitelja koji su se odmarali na klupama uz jezero, a neki su se i odvažili na klizanje na velikoj ledenoj plohi.

Saznajemo i da nije rijedak slučaj da zaljubljenici u avanturističke vožnje svoja vozila “testiraju” na zaleđenoj površini jezera, a prije nekoliko godina zabilježen je slučaj kada je vozač u snježnoj mećavi promašio put i našao se na zaleđenom jezeru.

Blidinjsko jezero je najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini, a nalazi se na 1.185 metara nadmorske visine.

Smješteno između planina Vran i Čvrsnica zauzima površinu od oko 6 km2. Najveća dubina jezera je 3,5 m, dok je prosječna dubina jedan metar. Široki dio obalnog pojasa je dosta plitak, gdje dubina jezera ne prelazi pola metra. Voda u jezero dolazi prvenstveno s okolnih planina Vrana i Čvrsnice sa proljetnim otapanjem snijega. Ljeti veliki dio vode iz Blidinjskog jezera nestaje u ponorima, zbog čega znatno opadne nivo jezera.

Kako izgleda zaleđeno Blidinjsko jezero, kao i snijegom prekrivene okolne planine, pogledajte u priloženim fotografijama.

(Klix.ba/mb)

Previous Naim Logić osvojio Mount Vision, 7. vrh na 7 kontinenata
Next Vispak zaposlio 20-godišnjeg mladića iz Visokog, koji je želio posao kako bi pomogao roditeljima

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Grbovi Bosne i Hercegovine i Grada Sarajeva krase korito Miljacke

U blizini sarajevske Akademije likovnih umjetnosti i mosta Festina lente, izrađen je grb Bosne i Hercegovine na samoj obali rijeke Miljacke, a prostor u blizini sarajevskog parka At Mejdan krasi

BH RAZGLEDNICA

Počela izgradnja pješačke staze do vodopada Blihe

Započela je izgradnju stepeništa i pješačke staze u dužini 250 m na vodopadu rijeke Blihe kod Sanskog Mosta. Ukupna vrijednost investicije oko 63.000 KM, sredstva obezbijeđena u budžetu Općine, rok

BH RAZGLEDNICA

Divlji konji sa Borove glave prkose zimi (FOTO)

  Poznati bosanskohercegovački fotograf Edi Kevrić iz Jablanice jučer je boravio na Borovoj glavi u blizini Livna gdje je fotografisao krdo divljih konja. Ove graciozne životinje su uhvaćene dok su