Svjetska turistička organizacija: Bosna i Hercegovina u top 10 zemalja po porastu turističkih posjeta

Svjetska turistička organizacija: Bosna i Hercegovina u top 10 zemalja po porastu turističkih posjeta

Prema podacima UNWTO, BiH je tokom prošle godine posjetilo čak 28,2 posto više turista u odnosu na 2014. godinu

U svjetskom turizmu prošle je godine zabilježeno rekordnih 1,2 milijarde međunarodnih dolazaka, što je 50 miliona ili 4,4 posto više nego u 2014. godini, a na listi zemalja koje su zabilježile najznačajniji rast turističkih posjeta nalazi se i Bosna i Hercegovina, navodi se u izvještaju Svjetske turističke organizacije (UNWTO), prenosi Anadolu Agency (AA).

UNWTO u novom izdanju Svjetskog turističkog barometra ističe da je 2015. bila šesta godina zaredom s natprosječnim rastom međunarodnih turističkih dolazaka.

Prema podacima UNWTO-a Evropa je i dalje najposjećenija regija svijeta sa 609 miliona dolazaka, što je za pet posto više u odnosu na godinu ranije, dok je Francuska zadržala epitet najposjećenije države.

Naime Francusku je, uprkos napadima koji su se desili u ovoj zemlji, prošle godine posjetilo 86,3 miliona turista, tri posto više nego godinu ranije.

Sjedinjene Američke Države su druga najpopularnija svjetska destinacija, sa 77,9 miliona posjetitelja u kojoj je također zabilježen rast od skoro dva posto.

Među vodećim svjetskim destinacijama našle su se i Španija, Kina, Italija, Turska, Njemačka, Meksiko i Rusija.

Najveći procenat povećanja broja posjetitelja prošle godine zabilježen je u Paragvaju i Tadžikistanu. Ove dvije države je prošle godine posjetilo čak 97, odnosno 94 posto više turista u odnosu na godinu ranije.

Među deset vodećih zemalja u kojima je prošle godine zabilježen rast stranih turista je i Bosna i Hercegovina, koja se našla iza Japana i Islanda.

Prema podacima UNWTO, BiH je tokom prošle godine posjetilo čak 28,2 posto više turista u odnosu na 2014. godinu, zbog čega se BiH našla ispred egzotičnih država poput Paname, Tajlanda i Sejšela, zemlje koje su također zabilježile rast turističkih posjeta.

U izvještaju UNWTO navodi se da su turisti iz Kine, SAD-a i Velike Britanije najviše putovali, dok se udjel država poput Rusije i Brazila znatno smanjio zbog ekonomskih ograničenja u obje zemlje. Pored Kineza, Amerikanaca i Britanaca koji su najviše trošili u protekloj godini, turisti iz Njemačke, Italije i Australije trošili su po dva posto više u odnosu na godinu ranije, dok su Francuzi i Kanađani smanjili potrošnju.

Iz Svjetske turističke organizacije navode da se s obzirom na pozitivne trendove potražnje i ove godine očekuje sličan porast.

Previous Znamenite ličnosti iz bošnjačke historije: Aćif Hadžiahmetović (1887-1945)
Next Vlasti RS provode zaključke SANU-a: Hapse heroje ARBiH i iznuđuju lažne iskaze

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Ski-centar Brusnica (Foto)

Jedno od najviših srednjobosanskih skijališta na visini od 1.550 metara sa zajamčenim snježnim pokrivačem i sa svojih 5 kilometara skijaških staza čini jedinstvenu formulu uspješnom, te ski-centar Brusnica spremnim za

TURIZAM

U augustu u Kantonu Sarajevo više od 90 hiljada turista iz više od 60 zemalja

Kanton Sarajevo u augustu ove godine posjetila su 90.642 turista, koji su ostvarili ukupno 199.582 noćenja. Broj turista u augustu bio je veći za pet posto u odnosu na prethodni

TURIZAM

Bez Une se ne može: Amir Kurić se nakon 14 godina vratio iz Nizozemske i pokrenuo biznis

Amir Kurić je rođen u Bihaću gdje je završio osnovnu i srednju školu. U periodu nakon rata, radio je kao turistički vodič, da bi se 2004. godine preselio u Nizozemsku,