Inzko treba spriječiti rušenje kuće zločina u Višegradu

Institut BAGI pozvao visokog predstavnika u BiH da sačuva kuću u Višegradu u kojoj su 1992. godine živi spaljeni deseci civila.

Bosansko-američki institut za istraživanje genocida i edukaciju pozvao je visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da poduzme sve mjere koje su u njegovoj moći i spriječi uništenje kuće u Višegradu u kojoj su 1992. godine živi spaljeni deseci civila.

“Izražavamo zabrinutost zbog namjere višegradskih vlasti da sruši kuću u Pionirskoj ulici… u kojoj je živo spaljeno oko 60 civila, uključujući žene i djecu. Drugi slučaj se desio u naselju Bikavac 27. juna 1992. godine”, navodi se u pismu koje je Inzku upućeno povodom teksta Davida Pettigrewa objavljenom na web portalu Al Jazeere Balkans.

“U navedenom eseju profesor Pettigrew je pozvao gospodina Inzka da mu se pridruži i da zajedno prekorače ‘crvenu traku’ opasanu oko kuće u Pionirskoj ulici u Višegradu, ‘crvenu liniju’ koja simbolizira negiranje genocida, govor mržnje, diskriminaciju u [bh. entitetu] Republici Srpskoj.”

U pismu se dodaje da je danas kuća na Bikavcu skoro potpuno uništena, a kuća u Pionirskoj ulici je jedini preostali dokaz zločina.

Mjesta sjećanja na žrtve

“Samo postojanje kuće u Pionirskoj služi kao jedini spomenik žrtvama. Ako vlastima bude dozvoljeno da poruše kuću u Pionirskoj, negiranje genocida u RS-u će dostići još jedan nivo izopačenosti”, navodi se.

BAGI u pismu Inzka također poziva “da zaustavi progon Bakire Hasečić, predsjednice Udruženja Žena žrtava rata, koja se, zajedno s aktivistima u Višegradu, uporno suprotstavlja uništenju dokaza zločina i mjesta sjećanja na žrtve genocida”.

“Prije otprilike godinu dana smo predložili da mjesta ovakvih zvjerstava proglasite federalnim ili državnim vlasništvima, kako bi se slobodno mogli graditi spomenici žrtvama genocida, a koji su i spomen na genocid, bez intervencija, negiranja i potiskivanja istine.”

Dodaje se da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju počinioce osudio za ove zločine, opažajući da “su lomače u Pionirskoj ulici i na Bikavcu primjeri najgorih činova nehumanosti”.

Izvor: Al Jazeera

Previous Franjevački samostan u Fojnici kao čuvar Ahdname
Next Fojnička Atik-džamija 500 godina u autentičnom izgledu

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

‘Zločin i genocid su svrha postojanja Republike Srpske, njen temelj i jedini smisao postojanja’

I ove godine Milorad Dodik i njegova horda nacional-skakavaca proslavljaju Dan Republike Srpske. Ustavni sud Bosne i Hercegovine dva puta je ovaj nazovi praznik proglasio neustavnim, ali to ne sprečava

RIJEČ

Mediji u RH o procesu Prliću i društvu: ‘Hrvatska bi mogla snositi velike posljedice’

U ponedjeljak pred žalbenim vijećem Haškog suda (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju) počinje rasprava o žalbama u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića

NAŠI DANI

Na današnji dan ’92., nakon 12 dana okupacije, oslobođena je Kalesija

Kalesija je 23. maja 1992. godine postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini, a ova pobjeda odjeknula je širom države. Bio je to dodatni motiv braniocima naše zemlje, ali