Ko je katarski emir Al Thani: Najmlađi i najbogatiji šeik, vlasnik PSG-a

Ko je katarski emir Al Thani: Najmlađi i najbogatiji šeik, vlasnik PSG-a

U zvaničnu dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini danas je stigao šeik Tamim bin Hamad Al Thani, emir države Katar. Riječ je o jednom od najutjecajnijih Arapa današnjice, koji predvodi zemlju čiji je ekonomski razvoj u protekle dvije decenije zadivio svijet, a njene lidere smjestio na liste najbogatijih osoba.

Šeik Al Thani naslijedio je svog oca Hamada bin Khalifu Al Thanija, koji je nakon 18 godina vladavine odlučio vlast prepustiti, kako je tom prilikom kazao, novoj generaciji vladara. Odluka je provedena 2013. godine, kada je novoizabrani šeik imao samo 33 godine, čime je postao najmlađi vladar neke od arapskih država.

Šeik Tamim nastavio je podržavati sve projekte koje je uspostavio njegov otac, među kojima se posebno ističe globalna televizijska mreža Al Jazeera. Međutim, Tamim je napravio dodatni iskorak. Svoje veze i ugled stečen između ostalog i školovanjem u Velikoj Britaniji šeik je iskoristio kako bi promovisao zemlju i u drugim oblastima, posebno sportu. Kao istaknuti član Međunarodnog olimpijskog komiteta smatra se najzaslužnijim što je Katar dobio organizaciju rukometnog i fudbalskog svjetskog prvenstva, te što je ozbiljan kandidat za Olimpijske igre.

U isto vrijeme, na insistiranje emira Tamima nacionalna organizacija za sportske investicije kupila je većinski paket dionica francuskog fudbalskog kluba Paris Saint-Germaina, a nastavljeno je i sponzorstvo velikim sportskim klubovima, poput španske Barcelone.

Današnja posjeta Bosni i Hercegovini je prva za aktuelnog katarskog emira. Njegov otac šeik Hamad bin Khalifa Al Thani, boravio je u zvaničnoj posjeti našoj zemlji 2010. godine. Bila je to potvrda dugogodišnjeg prijateljstva dviju zemalja.

Emir države Katar svečano je dočekan uz vojne počasti ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine…

(mb/faktor.ba)

Previous Musa: Postoji interes hrvatske reprezentacije, ali to me ni najmanje ne zanima
Next Život Bošnjaka na Kordunu u Hrvatskoj: Iz Bosne nas sunce grije

You might also like

NAŠI DANI

Bivši borci obilježili dan formiranja Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine

  Delegacija Udruženja za zaštitu imena i očuvanje tradicije teritorijalne odbrane Federacije Bosne i Hercegovine obilježila je jučer Dan Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine – 8. april. Istaknuto je

NAŠI DANI

Gradačac: Obilježena 25.godišnjica zaustavljanja „Oklopnog voza“ (Video)

U Gradačcu je obilježena 25. godišnjica formiranja Požaričke čete i zaustavljanja „Oklopnog voza“ kojim je agresor namjeravao osvojiti Gradačac. Takozvana Vojska RS 1992. godine okupirala je Modriču, Derventu, Odžak i

NAŠI DANI

Cilj Federalne vlade da minimalne penzije budu veće od 400 KM (VIDEO)

  Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je na hitnoj sjednici odluku u povećanju minimalne penzije u FBiH za 3,2 posto počev od 1. januara 2019., a najavljeno je i