Jeste li znali da su ovi izumi nastali u muslimanskom svijetu?

Jeste li znali da su ovi izumi nastali u muslimanskom svijetu?

Muslimani su izumili prvu četkicu za zube, naočare, bolnice…

1. Dekadni sistem

Arapski brojevni sistem s brojevnom bazom 10 (svi se brojevi mogu predstaviti ciframa od 0 do 9) nastao je u “Kući znanja” u Bagdadu u devetom vijeku.

2. Gitara

Preteča današnje gitare nastala je u arapskom Oudu u devetom vijeku, a u Evropu je stigla preko južne Španije kojom su vjekovima vladali muslimani.

3. Limena muzika

Početak vojne limene muzike veže se za osmanlijske “mehertane”, muzičke grupe koje su svirale za vrijeme cijelog boja i prestajale su tek kada bi završila bitka.

4. Naočare

Uz matematiku, Arapi su revolucionirali i optiku. Prve povećalo za čitanje izumio je u iračkoj Basri Alhazen (Abu al-Hassan) u 11. vijeku, a iz nje su kasnije razvijene naočare.

5. Kahva

Najpoznatiji izvozni proizvod iz muslimanskog svijeta svakako je kahva. Potiče iz Etiopije, ali je ubrzo preko Crvenog mora stigla na Arapsko poluostrvo, odakle je u Evropu (London) prispjela u 17. vijeku.

6. Bolnice

Prva moderna bolnica s doktorima i sestrama otvorena je 872. godine u Kairu – Bolnica Ahmed Ibn Tuluna.

7. Hirurgija

Ocem hirurgije smatra se doktor Albucasis (Abu al-Kasim) koji je rođen u Andaluziji u 10. vijeku. Njegove se ideje smatraju osnovom moderne hirurgije.

8. Četkica za zube

Islam je prva religija koja je držala do higijene, a Kur’an čak propisuje načine ritualnog pranja. Četkica za zube nastala je u Egiptu, a svakodnevno ju je koristio Poslanik Muhammed.

Pogledajte kratki film koji govori o zlatnom dobu nauke

1001 Inventions and the Library of Secrets:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cVKW5tn8kSw

(mb/rtcg.me)

Previous STJEPAN II. KOTROMANIĆ – BOSANSKI MAČ I BOSANSKI ŠTIT
Next Bosnalijek ostvario rekordnu dobit u poslovanju

You might also like

HISTORIJA

Oklopljena ruka presavijena u laktu sa sabljom u stisnutoj šaci: Kako je “grb Rame” postao “grb Bosne”

.. Oklopljena ruka presavijena u laktu sa sabljom u stisnutoj šaci danas predstavlja najprepoznatljivije obilježje ramskog kraja i sastavni je dio suvremenog grba Općine Prozor-Rama. Taj simbol ima dugu tradiciju

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Mehmed Halifa Bošnjak, Ljetopis 1650 – 1665.

U dugoj i bogatoj plejadi stvaralaca sa ovih prostora koji su iza sebe ostavili lijep i svijetao trag je i Mehmed Halifa Bošnjak . On je jedan od brojnih učenjaka

HISTORIJA

Prije 23 godine RBiH dobila zastavu s ljiljanima

Prva zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine zvanično su usvojeni 4. maja 1992. godine, prenosi bh. novinska agencija Patria, a pred zgradom UN-a u Njujorku zaviorila se 22. maja 1992.