Sarajlija beskućniku s Baščaršije dao garsonjeru i krov nad glavom

U današnjem svijetu u kojem živimo su nažalost malobrojni primjeri pozitivnih priča koje nam vrate vjeru u ljude i humanost. Jedna od takvih stiže iz srca Sarajeva – Baščaršije.

 

Sarajlija E. E. koji je ovom prilikom želio ostati anoniman zbrinuo je dugogodišnjeg beskućnika, osiguravši mu krov nad glavom i smjestivši ga u garsonjeru u koju mu je uveo grijanje, opremio kupatilo, kao i sve potrebne kućanske aparate.

“Svaki dan mu odnese ručak, voće i cigarete. Čovjek se zove Bogdan i godinama je prisutan na Baščaršiji. Neko mu da marku, neko dvije, a godinama je spavao po klupama na kartonu. I ljeti i zimi. Sada ne može da se nadivi svom novom stanu”, ispričala je za portal Klix.ba čitateljica koja nam je javila za ovu priču.

Život vezan za Baščaršiju

Bogdan je rođen u Sarajevu i vrlo rano je ostao bez roditelja. S bratom Jovanom je jedno vrijeme živio u domu, no kad mu je brat preminuo, Bogdan je ostao sam. U mladosti je radio po čaršijskim dućanima i pekarama, te obavljao razne fizičke poslove, a život je uglavnom provodio na Baščaršiji za koju je mnogo vezan.

Centar za socijalni rad, navodi u razgovoru za Klix.ba E. E., je vodio računa o njegovom slučaju, te su uradili onoliko koliko je to bilo u njihovoj moći, međutim, kako kaže, nije bilo dovoljno smjestiti ga u neko prihvatilište za beskućnike daleko od grada, budući da je on svoj život vezao za Čaršiju i te ljude.

“Ipak, godine je provodio na ulici, spavajući na otvorenom, na klupama, kartonima, u dvorištima… mnogo se napatio”, govori za Klix.ba E. E., te dodaje kako su mu ljudi i zanatlije sa Baščaršije dosta pomagali. Za Bogdana je, kaže, saznao slučajno, od svoje djevojčice koja ga je zapazila na ulici poslije škole.

Kolači i kifle za “dedu Štrumpfa”

“Uočila ga je na ulici kako sjedi i izgledao joj je kao deda Štrumpf. Svaki nam je dan dolazila i govorila kako nosi kolače dedi Štrumfu, kupuje mu kifle…”, priča E. E., koji je potom odlučio i da ga lično upozna i s njim popije kafu.

“On nije prosjak, to sam zapazio sam, a i drugi su mi rekli kako nikad ni od kog ništa ne traži. Ako mu kupite dvije kutije cigareta, ruži što su dvije – ‘To je skupo, dosta je jedna’. Bogdan ni od kog ništa ne traži i ne moli i zato mi se svidio”, govori E. E. koji mu je osigurao smještaj u praznoj garsonijeri u Starom Gradu.

Bogdan sada ima osnovne uslove za život, kao i TV i radio, te je presretan što ima prostor da se skloni, budući da je dosad u nekoliko navrata bio žrtva pojedinaca koji su ga tjerali i napadali.

E. E. na kraju razgovora za Klix.ba priznaje kako ne bi volio da ova priča bude nacionalno obojena, budući da je “danas ljudima zanimljivo sve što je nacionalno”.

“Ovo je jedna priča o tome kako je čovjek pomogao čovjeku. Ne mislim da sam uradio išta specijalno, to sam uradio radi sebe, jer se ja bolje osjećam. Ja ću mu dati sklonište dok je živ, a ta će garsonijera svakako ostati mojoj djeci, on je neće ponijeti gore…”, zaključuje E. E. u razgovoru za Klix.ba.

Previous Bosnalijek ostvario rekordnu dobit u poslovanju
Next Hella Bekto rasvjeta u Saudijskoj Arabiji

You might also like

ŽIVOT

Švicarska najskuplja država za život; stanarina u Bosni sedam puta jeftinija

Najskuplje države na svijetu za život u 2020. Ova lista sastavljena je na osnovi podataka iz mnogobrojnih studija, na osnovi indeksa potrošačkih cijena, Nubeo baze podataka o troškovima života i brojnih

ŽIVOT

Italijanka Giovanna Paparella u Bosni vodi uspješan posao – zemlja cvjeta od ideja, umjetnost, kultura…

Italijanka Giovanna Paparella, uspješna poduzetnica i jedna od najpopularnijih fitness instruktorica u Sarajevu, godinama je blisko povezana sa Bosnom i Hercegovinom za koju kaže da je njena druga domovina. Dok

ŽIVOT

Tinejdžer iz Bosne oduševio Švedsku: Jasmin Osmanović spasio ženu iz požara (Video)

Švedski mediji bruje o 15-godišnjem Bosancu Jasminu Osmanoviću i njegovom herojskom činu spašavanja žene iz požara u švedskom gradu Goteborgu, prenosi AA. Osmanović je u razgovoru za švedsku državnu televiziju