A taste of Bosnia – Promotivni video o našoj zemlji

A taste of Bosnia – Promotivni video o našoj zemlji

Učenici međunarodne putujuće škole ‘Think Global School’ iz SAD-a, koji su prošle godine boravili u tromjesečnoj posjeti Bosni i Hercegovine izradili su promotivni video spot ‘Ukus Bosne’  ‘A Taste of Bosnia’, kojim su se htjeli odužiti na gostoprimstvu.

U spotu učenici prikazuju prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, kulture i tradicije u zemlji, koje mogu biti zanimljive za turiste iz cijelog svijeta.

Oko 40 učenika i njihovih profesora škole ‘Think Global School’ svake godine izučavaju različite teme, a da bi ih što bolje razumjeli, posjećuju zemlje u kojima tu materiju mogu najbolje razumjeti.

Prošle zime učenici Think Global School imali su fokus na razumijevanje prošlosti, sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine. Radije nego da čitamo iz udžbenika o Srebrenici i Mostaru, došli smo istražiti obje lokacije iz prve ruke – rekli su za Patriju iz ove škole, koja je prva potpuno nomadska školu u svijetu.

Učenici i osoblje ove škole svake godine idu na edukativni obilazak svijeta, života i učenje u najmanje tri različite zemlje. Školsku 2015./16. godinu počeli su u Velikoj Britaniji, gdje su učenici boravili u Škotskoj ali i drugim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. Također, boravili su i u Švedskoj.

U Bosni i Hercegovini smo istraživali nedavni sukob u zemlji, kao i tu vezu sa etničkim sukobima u svijetu. Naši učenici posjetili su Tunel spasa u Sarajevu, kao i Muzej žrtvama genocida u Srebrenici – rekao je nastavnik Nick Martino.

Jedan od nastavnika prve nomadske škole je i Adnan Mačković, porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Mačković već nekoliko godina predaje engleski jezik i književnost na raznim prestižnim univerzitetima u svijetu. Od prije dvije godine pridružio se nomadskoj školi.

– Boravak učenika Think Global School u Bosni i Hercegovini zasnivao se i na izučavanju bosanskohercegovačkih kultura, tradicija, običaja, historije… Tokom njihovog boravka, učenici, porijeklom iz cijeloga svijeta, podijelili su se u grupe koje su putovale po različitim dijelovima Bosne i Hercegovine. Grupa učenika, zajedno sa svojim profesorima, prateći staze bosanskog kraljevsta, od Bobovca, preko Kraljeve Sutjeske, do Jajca i Ključa, izučavala je običaje, tradicije, kulture, i religije bosanskohercegovačkih naroda. Kao finalni projekat, zajedno sa učenicima Gimnazije iz Ključa, s namjerom promoviranja naše države, napravili su kratki snimak o njihovom iskustvu – rekao je Mačković za Patriju.

Film je izrađen uz pomoć Nevladine organizacije Avantur, producenta Adema Lisičića, a muziku su uradil Kenan Mačković i Bosanski Lonac.

(NAP/MiruhBosne)

Previous Nedžad Avdić, čovjek koji preživio strijeljanje u Srebrenici: Ja sam pobjednik, nisam žrtva!
Next Podijeljene vakufname u Ferhadiji džamiji u Banjaluci

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bogatstvo Glamoča: Krompir, pšenica i heljda vrhunske kvalitete

Kako se uz rad, trud i zalaganje može uspjeti najbolje svjedoče primjeri poljoprivrednih proizvođača Dževada Ćara iz Đuličana i Nedžada Kačara iz Mladeškovaca, sela udaljenih nekoliko kilometara od središta Glamoča

BH RAZGLEDNICA

Bosanski brdski konj ima osobine drevnih pasmina

  Naučno istraživanje bosanskog brdskog konja otkrilo je potencijalne veze sa konjem dalekih predaka, izvještavaju danas bh. mediji. Tim istraživača i naučnika iz Holandije i Australije boravio je na ergeli

TURIZAM

Uz brojne nove sadržaje Vlašić postaje i centar ljetnog turizma u Bosni i Hercegovini

Zbog situacije s pandemijom koronavirusa i ograničenjima putovanja van Bosne i Hercegovine, mnogi bh. građani okrenut će se domaćim turističkim odredištima, uključujući popularne planinske centre koji se posebno pripremaju za