Abdulah Sidran na ručku kod predsjednika Francuske

Abdulah Sidran na ručku kod predsjednika Francuske

Naš ugledni književnik Abdulah Sidran jučer je (utorak) u Jelisejskoj palači bio gost francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emamnuel Macron).

Na inicijativu francuskog filozofa Bernar-Anrija Levija (Bernard-Henri Lévy), Makron je priredio ručak za pisce, historičare, pjesnike, na kojem su sudjelovali Klaudio Magris iz Italije, Fernand Savatero iz Španije, Jens Kristijan Grondal (Jens Christian Grøndahl) iz Danske, Agnes Heler (Heller) iz Mađarske, Rom Rimen iz Holandije, Simon Šam (Samuel Simon) iz Britanije…

Sidran je za “Avaz” kazao da je tema razgovora posvećena opasno narastajućim desno neofašističkim tendencijama u Evropi.   

– Nakon ručka o ovoj temi razgovarali smo gotovo tri sata. Kao pisac iz Bosne i Hercegovine, kazao sam mu da se Bosna osjeća ostavljenom i iznevjerenom i da od Evrope ne traži ništa drugo nego da se i na nju primjenjuju ista mjerila i isti standardi koji se primjenjuju na ostale evropske države – kazao je Sidran. 

Također, ukazao je i na činjenicu da je Evropa ostavila BiH. 

– Mi danas svjedočimo posljedicama činjenice da je Evropa Bosnu na cjedilu ostavila 1992.–1995. godine tako što je iznevjerila svoje osnovne civilizacijske principe. Svima je sve bilo jasno o čemu sam govorio. To je bila suština moga govora – rekao je Sidran.

Dodao je da su i ostali intelektualci govorili o problemima koji tište njihove zemlje. 

– Svaki intelektualac govorio je i navodio primjere iz svojih zemalja. To nisu identična iskustva, ali je suština jasno izdata u deklaraciji koju je potpisala grupa intelektualaca u januaru, među kojima sam bio i ja, a povodom upravo zastrašujućeg neofašističkog kretanja u Evropi – zaključio je Sidran. 

Oni su početkom godine, na Levijev poziv, potpisali pismo kojem su upozorili na “populističke sile koje se slijevaju u Evropu” te su pozvali na mobilizaciju da se “brani naslijeđe Erazmusa, Dantea, Getea (Gethe) i Komeniusa”.

Previous 'Zar je normalno da primamo 5, 6 hiljada platu a da sjedimo i ne dolazimo na posao'
Next Organizacija Bosnian Advocacy Center traži izvinjenjenje od njemačke ambasade i Merkelove

You might also like

NAŠI DANI

U logoru Trnopolje postavljen spomenik vojnicima RS-a

Možemo li zamisliti nešto slično na mjestima nacističkih logora iz Drugog svjetskog rata? Boračka organizacija “Vojske Republike Srpske” (VRS) iz Prijedora otvorila je spomen-sobu u Društvenom domu u Trnopolju, kako

NAŠI DANI

U okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo: Upriličen Dan otvorenih vrata Tunela D-B

  U okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo danas je upriličen Dan otvorenih vrata Tunela D-B, poznatijeg  kao Tunel spasa. Tim povodom, Ministarstvo za boračka pitanja KS i Fond memorijala KS

NAŠI DANI

SVJEDOCI POTVRĐUJU: Odbili špijunirati za SOA pa protjerani iz Hrvatske

  Više desetina bosanskohercegovačkih državljana u proteklih godinu dana vlasti Republike Hrvatske proglasile su „opasnošću po nacionalnu sigurnost“. Studente vrbovali i tjerali da idu u Maoču prikupljati informacije o teroristima