Adis Poško, prvi kadet iz naše zemlje koji je diplomirao na ‘West Pointu’

Adis Poško, prvi kadet iz naše zemlje koji je diplomirao na ‘West Pointu’

Kadet Adis Poško prvi je kadet iz Bosne i Hercegovine koji je uspješno završio prestižnu Vojnu akademiju „West Point“ u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon četverogodišnjeg školovanja, 13. juna 2020. godine, na paradnom terenu West Pointa, u američkoj saveznoj državi New York, održana je svečana ceremonija dodjele diploma za klasu 2020. godine, kojoj pripada i Poško.

Tom prilikom, na jednom se mjestu okupilo 1.107 polaznika, kojima se tokom ceremonije obratio i predsjednik SAD-a Donald Trump.

„Ova vrhunska vojna akademija proizvodi samo bolje od najboljih, jače od najjačih i hrabrije od najhrabrijih. West Point je univerzalni simbol američkog junaštva, odanosti, predanosti, discipline i istaknute vještine“, kazao je predsjednik Trump.

Prema ugovoru sa Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine, Adis Poško će nastaviti karijeru kao prvi oficir Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji je završio Vojnu akademiju West Point. Zajedno sa kadetom Poškom, uz američke polaznike u ovoj klasi, ovu prestižnu akademiju su završili kadeti iz Gruzije, Hondurasa, Južne Koreje, Kosova, Moldavije, Pakistana, Filipina, Singapura, Tajvana i Tanzanije.

Tokom ceremonije, zbog postojeće epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, preduzete su potrebne preventivne mjere socijalnog distanciranja na događaju. Na ceremoniji nisu bile prisutne porodice ili prijatelji, a diplomci su sjedili nekoliko metara jedan od drugog.

Vojna akademija West Point osnovana je 1802. godine te je najstarija takva ustanova u SAD-u. Akademija je škola najvećeg stepena obrazovanja vojnih oficira u Sjedinjenim Američkim Državama.

Previous U Travniku se gradi luksuzni hotel
Next Etno-selo kod Gornjeg Vakufa, netaknuti prirodni biser

You might also like

SPORT

S 19 godina napustila je SAD i vratila se u Bosnu; danas je direktorica šampiona države u fudbalu

Gost 169. izdanja ‘The Sports Career Podcast’ pod naslovom “Kako izaći iz svoje zone komfora dok gradite karijeru u fudbalskoj industriji” bila je direktorica FK Sarajevo, Sabrina Buljubašić – piše sportsport. Sabrina,

NAŠI LJUDI

RH: U susret popisu stanovništva pokrenuta kampanja “Ja sam Bošnjak!“

Ujedinjene bošnjačke organizacije u Hrvatskoj prvi put su pokrenule kampanju informiranja javnosti za popis stanovništva “Ja sam Bošnjak!“ s ciljem informiranja javnost o važnosti izjašnjavanja Bošnjaka prema odrednicama njihovog nacionalnog

NAŠI LJUDI

Zagreb: Predstavljena knjiga “Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u Hrvatskoj”

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba održana je promocija knjige “Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u Hrvatskoj” autora Filipa Škiljana. Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske