Admir Mašić, profesor hemije na vodećem svjetskom univerzitetu

Admir Mašić, profesor hemije na vodećem svjetskom univerzitetu

Admir Mašić, profesor hemije na Massachusetts Institute of Technologyju (MIT) u SAD-u, rođen je u Slavonskom Brodu, ali do rata je živio u selu Kolibe Gornje kod Bosanskog Broda. Bio je među najboljim u razredu i učestvovao je na takmičenjima Titovim stazama revolucije, piše Moja BiH.

Početkom rata je s porodicom izbjegao u Slavonski Brod, a potom i u Rijeku. Tu su živjeli u barakama Džure Đakovića, gdje je Admirov otac radio, a koje su se poslije pretvorile u izbjeglički kamp. Kao izbjeglica, Admir u to vrijeme nije mogao pohađati srednju školu u Hrvatskoj. Ali, tu je uskočila sreća.

Odskočna daska

– Prva škola u koju smo majka i ja ušli bila je Kemijsko-tehnološka škola u Rijeci, a onda smo uspjeli ubijediti direktora da me prime. Znači, hemija je u moj život ušla sasvim slučajno, a imalo je smisla zbog Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Na kraju sam shvatio da mi hemija super leži, priča Admir, a što je dokazao i učešćem na gradskom takmičenju gdje je izašao kao pobjednik.

Uslijedilo je i državno takmičenje, nakon čega je pozvan na ljetnu školu najboljih mladih hemičara Hrvatske. Njegov prirodni talenat i trud su se isplatili, pa je na kraju srednje škole Mašić dobio stipendiju od Instituta Otvoreno društvo za uspjehe u srednjoškolskom obrazovanju. Zahvaljujući stipendiji i nevladinim organizacijama iz Italije, Admiru su se otvorila vrata svijeta.

– U Torinu sam studirao hemiju, magistrirao maksimalnom ocjenom i doktorirao na istom univerzitetu (Univerzitet u Torinu). Pokrenuo sam i svoju firmu Adamantio Science in Conversation, a onda preselio u Berlin, prisjeća se Admir.

Njemačka i Mac Planck bili su odlična odskočna daska za uspješnog hemičara iz Bosanskog Broda. Na ovom institutu usavršio je tehnike za karakterizaciju prirodnih materijala, poput kolagen svile, kostiju, starina (svici Mrtvog mora) i sl.

/ Privatni album

Admir danas živi u Bostonu, Massachusets, a zaposlen je na MIT-u. Informacije o Admirovom laboratoriju možete pročitati ovdje

– Istražujemo high performace biološke i arheološke materijale s ciljem razvoja novih, koji će biti održiviji i dugotrajniji. Drugim riječima, istražujemo prošlost da bismo inspirirali budućnost, kaže nam Admir.

Boston je fantastičan grad, a živjeti između MIT-a i Harvarda je, tvrdi Admir, pravo bogatstvo. Svako druženje otvara nove mogućnosti, a upravo to smatra najvećom vrijednosti svoje pozicije.

– Predavati na jednom od najboljih univerziteta ima veliku čar. Moj san se ostvario. To, naravno, podrazumijeva dinamičan život, puno posla i putovanja. Google je izračunao da sam samo u 2018. proputovao ekvivalent od pet krugova oko svijeta, ističe naš sagovornik.

Budući lideri

Admir je po prirodi vrlo ambiciozan, voli izazove i najveća iskušenja s kojima se svijet suočava. Jedno od tih su i klimatske promjene, a u tom pravcu će se Mašić kretati u budućnosti.

– Školovanje je jedan od ključeva uspjeha i mislim da se svijet u kojem živimo radikalno mijenja – pogotovo kad je riječ o načinu na koji se usavršavamo i učimo. Želim biti dio tih promjena i omogućiti da svi mladi ljudi svijeta imaju pristup kvalitetnom školovanju i priliku da uspiju u životu. Dio tog rada odslikava se u projektu koji vodim ovdje na MIT-u, a koji je usmjeren na edukaciju izbjeglica. Radimo na tome da sve izbjeglice svijeta, ma gdje bile, imaju pristup najkvalitetnijim načinima sticanja znanja, objašnjava nam Admir, a više o ovom projektu saznajte ovdje.

Iako je domovinu napustio davno, Bosna i Hercegovina nije napustila njegovo srce. Nekoliko puta godišnje posjeti svoj rodni kraj, ali to nije jedina poveznica s našom državom. Pored posjeta rodbini i prijateljima, Admir je aktivan i u razvoju bosanskohercegovačke zajednice. Ovim povodom sudjelovao je na kongresima bosanskohercegovačkih naučnika, inicijativi koja, nažalost, više nije aktivna. Sada naš sagovornik sarađuje s BH Futures Foundationom, nevladinom organizacijom koja ima jasnu misiju da mlade talente naše zemlje pretvori u buduće lidere i da kroz pristup obrazovanju i tehnologiji sruši postojeće etničke barijere.

Admir kuha našu hranu, pite i ćevape, a u njegovom stanu u Bostonu mogu se čuti Dino Merlin, Divanhana, Bijelo dugme, Safet Isović i drugi. Pored toga, i šah koji jako voli igrati veže za domovinu.

“Moj 23andme rezultati su pokazali da sam 50% Balkanac, 40% porijeklom iz istočne Evrope, a imam i irske krvi – odatle valjda crvena kosa i kovrdže). Svako malo me pitaju kako je bilo snimati ‘Game of Thrones’.”

Previous Komšić: OS BiH pokazale se kao snažan i pouzdan oslonac državi Bosni i Hercegovini
Next Firma iz Doboj Juga proširila poslovanje na sve okolne zemlje

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Adnan Mujanović sedmi ljekar u Evropi koji specijalizira interventnu neuroradiologiju

Adnan Mujanović je mladi ljekar iz Tuzle čije obrazovanje ne poznaje granice. Postat će sedmi ljekar na Starom kontinentu koji će specijalizirati interventnu neuroradiologiju zahvaljujući prilici koju je dobio u

KULTURA I UMJETNOST

U Münchenu počele sa radom dvije bosanske dopunske škole

U Münchenu, glavnom gradu najbogatije njemačke pokrajina Bavarska, gradu u kojem živi najviše građana BiH u svijetu, više od 30.000 jučer je počelo izvođenje dopunske nastave na bosanskom jeziku u dvije

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zenica: Svečano otvorena novoizgrađena OŠ “Hasan Kikić” Tetovo

U prisustvu brojnih zvanica svečano je otvorena novoizgrađena zgrada OŠ “Hasan Kikić” u zeničkom naselju Tetovo. Izgradnja škole koštala je 2,3 miliona KM, od čega je 2 miliona KM osigurala