Advokat Emir Kovačević: Zakon o premjeru i katastru RS krši ljudska prava, podnesena apelacija Ustavnom sudu BiH

Advokat Emir Kovačević: Zakon o premjeru i katastru RS krši ljudska prava, podnesena apelacija Ustavnom sudu BiH

Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine podnesena je apelacija na Zakon o premjeru i katastru RS, jer ovaj zakon ograničava pravo na žalbu, čime su narušena ljudska prava utvrđena Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, potvrdio je za Preporod.info advokat Emir Kovačević.

On zastupa određeni broj Bošnjaka u RS-u u pravnim postupcima koji su pokrenuti pred sudovima u tom entitetu, a u vezi sa primjenom spomenutog zakona i javnog izlaganja zemljišnih knjiga.

– U manjem bosanskohercegovačkom entitetu izlaganje se vrši prema Zakonu o premjeru i katastru. Prema navedenom zakonu, kada komisija koja vrši izlaganje utvrdi da postoji uzurpacija na određenoj parceli, dolazi rješenje na koje ne postoji pravo žalbe, u smislu uzurpacije i vlasničkog pitanja – upozorio je Kovačević.

Pojasnio je da se stranka u postupku prema navedenom rješenju može žaliti samo na premjer i klasifikaciju zemljišta, što i nije od presudne važnosti.

-To znači da, ako vam komisija oduzme određeno pravo ili utvrdi da nemate pravo na nekoj parceli i dobijete rješenje, onda nemate pravo da se žalite u tom dijelu, nego se možete žaliti samo na premjer i klasifikaciju, odnosno, u smislu površine i vrste zemljišta. Nakon žalbe, rješenje postaje pravosnažno i budete upućeni da pokrenete parnicu koja ne može zamijeniti žalbu, jer je rješenje pravosnažno. U tome vidim povredu Evropske konvencije o ljudskim pravima – kazao je  Kovačević.

Podsjetio je da Konvencija navodi da građanin mora imati pravo na žalbu, ali ne u formalnom smislu, nego da žalba može promijeniti ono što je državni organ odredio.

Kovačević je naglasio i da se spomenutim Zakonom o premjeru i katastru krši i Ustav Bosne i Hercegovine, koji također predviđa pravo na žalbu.

– Najčešće se dešava da su tokom izlaganja prisutni članovi komisije koji čine pravnici, geometri i administrativni radnici. Pozivaju se stranke i poziva se predstavnik pravobranilaštva RS. Ukoliko predstavnik za određenu parcelu kaže da treba da se upiše kao imovina RS, Komisija samo na osnovu izjave utvrđuje uzurpaciju i donosi rješenje kojim se oduzima parcela stranci. Smatram da tu, također, dolazi do povrede postupka, jer, ukoliko postoji sumnja o uzurpaciji na određenoj parceli, postupak izlaganja treba prekinuti i voditi poseban postupak o uzurpaciji, u kojem bi stranka imala pravo da se žali. Kad rješenje o uzurpaciji postane konačno, smatram da se onda treba nastaviti postupak izlaganja i donijeti konačno rješenje u postupku izlaganja – objasnio je Kovačević.

Dodao je da se u podnesenoj Apelaciji osporavaju odredbe Zakona o premjeru i katastru u posebno u dijelu koji se odnosi na pravo na žalbu i pravično suđenje.

– Još bih naglasio da ovaj zakon sadrži i odredbe u kojima se navodi da, ukoliko se utvrdi da je neko zemljište državna svojina, da se odmah piše kao vlasništvo RS, a nedavno je Ustavni sud utvrdio da se državna svojina ne može pisati u korist entiteta dok nadležni parlament, odnosno Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, ne donese odluku o raspodjeli državne imovne. Takva praksa nije u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine – istakao je Kovačević.

Pozvao je nadležne institucije da pruže potrebnu podršku građanima u RS-u.

– Želim ovom prilikom naglasiti da je Islamska zajednica već poduzela određene korake, a sve s ciljem da se našim ljudima u RS-u omogući pravičan i transparentan postupak uz puno poštivanje svih ljudskih prava – kazao je advokat Kovačević.

Previous Bosna je svoja, ali i svih koji je poštuju
Next Pavle Radić: Miloševićevi đaci

You might also like

Ekonomija/Biznis

FBiH: Minimalna plaća od 1.000 KM mogla bi postati realnost

Nacrt zakona o minimalnoj plaći u Federaciji Bosne i Hercegovine prihvaćen je i upućen u tromjesečnu javnu raspravu. To su odlučili zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas

NAŠI DANI

Gradonačelnica Karić posjetila Košarkaški klub „Bosna Royal“

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa zamjenicom Anjom Margetić u srijedu je posjetila Košarkaški klub „Bosna Royal“. Almir Bradić, predsjednik najuspješnijeg kluba svih vremena u BiH i jedinog evropskog košarkaškog prvaka

NAŠI DANI

Đuro reagovao na natpise BG medija da je srpski glumac: Vela havle vela kuvvete!

Nakon njegovog gostovanja u emisiji kod Ivana Ivanovića, jedan magazin je na svom portalu objavio tekst koji je dospio u centar pažnje Branko Đurić Đuro (57), bosanski glumac, reditelj, scenarista