Godišnjice: Akcija Pretis bila je presudna za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine

Godišnjice: Akcija Pretis bila je presudna za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine

 

Dvadeset šesta godišnjica pogibije heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata i dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ rahmetli Safeta Hadžića i njegovih saboraca, danas je obilježena polaganjem cvijeća na spomen – obilježje ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo.

Uz vojne počasti Voda Oružanih snaga BiH, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast legendarnom komandantu, pokretaču otpora odbrane općine Novi Grad Sarajevo i njegovim saborcima, čija će imena ostati zapisana u historiji naše odbrambeno – oslobodilačke borbe.

Na ovom mjestu okupile su se brojne delegacije, članovi porodice Hadžić i drugih članova porodica šehida i poginulih boraca, rodbina, prijatelji i saborci rahmetli Safeta Hadžića.

Cvijeće na spomen – obilježje položila je delegacija Općine Novi Grad predvođena načelnikom Semirom Efendićem, predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambenog rata, Kantonalni ministar za boračka pitanja Muharem Fišo, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, zatim predstavnici Oružanih snaga BiH, Gradske uprave Sarajeva, novogradskih udruženja i drugih brigada u Kantonu Sarajevo, koje su ovaj grad branile od agresora, te drugi zvaničnici iz zakonodavne i izvršne vlasti.

Na današnji dan, Safet Hadžić je zajedno sa saborcima Nerminom Zeljkovićem, Seadom Velićem, Fahrudinom Čavčićem, Almirom Islamovićem i Senadom Čirićem izgubio život na kapiji preduzeća “Pretis”, prilikom pokušaja da iz kruga tog preduzeća izvuče naoružanje i municiju neophodnu za odbranu Sarajeva. Bio je među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine.

Govoreći o rahmetli Safetu, armijski general Ismet Hadžić između ostalog je kazao da nije poznavao čovjeka koji je više volio svoju vjeru i državu. Prisutnima je poručio da u današnjem vaktu, kada se borba za državu BiH vodi nekim drugim sredstvima nego 1992. godine, budu heroji poput rahmetli Safeta Hadžića, koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani domovine od agresora.

Nakon polaganja cvijeća, delegacije su posjetile mjesto pogibije legendarnog komandanta i njegovih saboraca u krugu „Pretisa“ u Vogošći i njegov mezar na Kovačima, gdje je položeno cvijeće i proučena Dova. Povodom obilježavanja godišnjice pogibije Safeta Hadžića u zgradi Općine Novi Grad postavljena je izložba o liku i djelu ovog heroja oslobodilačkog rata.

Safet Hadžić jedan je od devet heroja u BiH odlikovanih Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

I Udruženje veterana Odreda policije “Bosna” i Udruženje boraca Patriotska liga Vogošća obilježili su godišnjicu akcije Pretis polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u krugu fabrike.

Akcija Pretis koja se smatra presudnom za odbranu Sarajeva i države BiH izvedena je u noći sa 17. na 18. april 1992. Oko 30-ak pripadnika Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH uz pomoć združenih jedinica Teritorijalne odbrane, organizirali su iznošenje naoružanja iz kruga fabrike. Akcija je trajala dva sata i izvedena je bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih.

Veoma dobro organizirani specijalci su uspjeli izvući 1.100 protivoklopnih raketa i kamion minobacačkih granata koje će se kasnije pokazati presudnim za odbranu grada.

– Akcija je bila izuzetno uspješna i u tom momentu mi nismo znali kolika je njena važnost, ali ona se pokazala kasnije kada su ta protivoklopna sredstva upotrijebljena protiv neprijateljskih tenkova koji su napadali Sarajevo. Svi mi smo bili, a i danas smo ostali u istom stroju onih koji su spremni dati živote za odbranu naše jedine BiH. To ne trebamo nikada zaboraviti, kao ni naše šehide, poginule borce i njihove porodice, poručio je Kemal Ademović, koji je rukovodio ovom akcijom.

 

(MiruhBosne/Oslobođenje)
Previous Otvorena izložba oružja iz Kolekcije Bošnjačkog instituta
Next Sarajevski sajam knjiga 30. put otvorio vrata

You might also like

NAŠI DANI

U Tuzlanskom kantonu dvanaesti dan bez novozaraženih

Na području Tuzlanskog kantona u posljednja 24 sata na koronavirus testirane su 172 osobe, a nijedna od njih nije s pozitivnim nalazom, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja ovog kantona. U

NAŠI DANI

Stepenište kao podsjetnik opsade Sarajeva

  Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar tokom ove godine, putem Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, kao realizatora i nadzora projekta, želi provesti proceduru realizacije projekata sanacije

NAŠI LJUDI

Gabriel Borić, mladi političar bosanskih korijena izabran za predsjednika Čilea

Gabrijel Borić, ljevičarski bivši studentski lider, postat će najmlađi predsjednik Čilea nakon što je u drugom krugu izborio veliku pobjedu protiv svog ultrakonzervativnog ekstremno desnog protivnika, Joséa Antonija Kasta. “Mi