“Ako bude potrebe, EUFOR i NATO će djelovati”

“Ako bude potrebe, EUFOR i NATO će djelovati”

Svaki pokret koji bi mogao aludirati na neko vojno organizovanje ili samoorganizovanje u smislu ugrožavanja vojnih objekata i sistema OS BiH, svakodnevno prati EUFOR u Bosni i Hercegovini, ali i NATO. Kako je u razgovoru za N1 kazao Alija Kožljak, bivši šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, to bi se direktno spriječilo silom, jer ne radi se više da li neko radi u interesu BiH već je u pitanju legitimitet i kredibilitet međunarodne zajednice.

“Mislim da g. Dodik nesmotrenim izjavama, ili da budemo direktni protustavnim izjavama unosi nemir među građane, ali unosi i nemir među profesionalce u OSBiH jer su načinile najznačanije reforme u Bosni i Hercegovini i nije slučajno da je svoje djelovanje uperio upravo protiv oružanih snaga. No najave o povlačenju snaga nisu realne i Dodik to zna. Već je povukao izjavu da će opkoliti kasarne kako je to rađeno u Sloveniji. Ako bi kreneo u blokadu kasarni istog momenta će se upotrijebiti snage EUFOR-a na terenu i zaštiti vojni objekti. Ako se procijeni da je potrebno biće zatražene i rezervne snage. Po tom pitanju su već rađene i vježbe. U slučaju postavljanja bilo kakvih punktova na bilo kojoj lokaciji definitivno bi se dodatno rušio legitimitet institucija RS, što bi dovelo u pitanje ovaj entitet. Na to su već upozoreni”, kazao je Kožljak.

“EUFOR nije imao mandat na početku rata, sada ima”

“Neko upoređuje ovu situaciju sa početkom rata u Bosni i Hercegovini, no tada EUFOR nije imao mandat, sad ga ima. Sada međunardna zajednica ima mandat i EUFOR i NATO. Takve punktove odmah bi uklanio EUFOR, bez ikakvih traženja lokalnih snaga da pomognu u tome. U slučaju većeg oružanog nasilja, poput recimo nasilja iz neke susjedne države, odmah bi reagovao NATO”, dodaje Kožljak.

O mandatu EUFOR-a i da li on može biti ugrožen u Vijeću sigurnosti vetom Ruske Federacije, danas šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch univerziteta, Alija Kožljak kaže kako će o Rusija tome dobro razmisliti: “Jer ukoliko mandat EUFOR-a ne bi bio produžen, to bi automatski dalo mandat NATO-u jer taj mandat je obnovljen 2004.godine i on je još uvijek na snazi.”

Kožljak: Sankcije za privrednike i političare narednih dana

Prema Kožljaku sankcije za političare ali i privrednike u Bosni i Hercegovini već su pripemljene i biće objavljene naredenih dana.

“Na međunarodnom planu sankcije protiv političara, ali i privrednika i drugih pojedinaca koji ih podržavaju, već se implementiraju. Lista je tokom ljeta bila reducirana, ali zbog posljednjih događaja ponovo se proširuje. Njihov cilj nije samo borba protiv kriminala, već i prijetnji po teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, kaže Kožljak za N1.

Previous Pettigrew pisao Schmidtu: Ne popustiti pred prijetnjama srpskih i hrvatskih nacionalista
Next Igrarije Vučićevog režima: Vranj pred domaćim pravosuđem; mnogobrojni optuženi zločinci i dalje sigurni u Srbiji

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Sarajevu obilježena godišnjica masakra nad građanima koji su čekali u redu za hljeb

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na mjestu masakra u Ulici Ferhadija obilježena je 30. godišnjica stradanja građana Sarajeva koji su čekali u redu za hljeb, javlja AA. Na tom mjestu 27.

OTPOR BOSNE

Srebreničani se oprostili od Zlatnog ljiljana Nedžada Bektića (FOTO)

U srebreničkom selu Karačići na mezarju Mahmutov Do danas je klanjana dženaza Nedžadu Bektiću podrinjskom heroju i nosiocu najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.  Počasnom paljbom Bektić je ispraćen na posljedni

NAŠI DANI

Bećirović pisao Nikoliću: Budite politički odgovoran predsjednik, a ne četnički vojvoda

– Gospodine Nikoliću, zar nakon iskustava Vaše države od početka 19. do kraja 20. stoljeća… dominantna politička elita u Srbiji nije shvatila da se projekat velikosrpske države ne može realizirati ni