Ako Plenković i Milanović misle da će ponižavanjem države Bosne i Hercegovine ostvariti svoje interese onda se varaju

Ako Plenković i Milanović misle da će ponižavanjem države Bosne i Hercegovine ostvariti svoje interese onda se varaju

Povodom izjava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da se u Bosni i Hercegovini izbori ne trebaju održati izbori pod svaku cijenu, te povodom izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, da Bosna i Hercegovina nije nikakva država, te da nikada neće ući u NATO, oglasio se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

“Gospoda Milanović i Plenković moraju znati da je pitanje održavanja izbora unutarnje pitanje države Bosne i Hercegovine. O tome se neće odlučivati u Zagrebu, nego će o tome odlučivati institucije Bosne i Hercegovine koje su odgovorne za provođenje izbora”, kazao je Komšić i dodao:

“Svako dalje miješanje u izborni proces u Bosni i Hercegovini, ne može biti drugačije shvaćeno nego kao napad na demokratiju u jednoj suverenoj i međunarodno priznatoj državi. Što se tiče NATO-a, Bosna i Hercegovina i njene institucije su u tome smislu donijele relevatne odluke, a o članstvu BiH u NATO se neće odlučivati u Milanovićevoj “maloj Moskvi”, nego na mnogo značajnijim mjestima”.

“Ako Plenković i Milanović misle da će ponižavanjem države Bosne i Hercegovine ostvariti svoje interese u Bosni i Hercegovini, onda se varaju”, zaključio je Komšić u reakciji na navode Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića.

Šta su rekli zvaničnici RH

Premijer Andrej Plenković izjavio je u Bruxellesu da je nužno postići dogovor o promjeni izbornog zakona u BiH i izbjeći situaciju da se izbori održe prema sadašnjem sistemu jer bi to vodilo do ponavljanja izbornog inženjeringa.

Plenković je rekao da se u razgovorima koje je vodio u Bruxellesu dotakao i situacije u Bosni i Hercegovini.

Govorio je o nužnosti dodatnih napora svih zemalja EU-a da se postigne dogovor o izbornim i ustavnim promjenama.

– Ne treba ići u izbore prema starom zakonu. Stav Hrvatske je vrlo jasan, bolje dati vremena za reforme, pa i odgoditi izbore, nego ići po starom. Reforme trebaju biti takve da se poštuju prava sva tri konstitutivna naroda, rekao je Plenković.

I Milanović dijeli Plenkovićeve stavovove o izborima u našoj državi.

– NATO je došao dovoljno na istok Evrope, cijeli život to gledam, cijeli svoj prokleti život, dosta je. Dok god sam predsjednik Hrvatske ja sam za to da se NATO više ne širi – kazao je Zoran Milanović i poručio da nema veze s Moskvom te da govori kao hrvatski predsjednik. – U NATO se ulazi po političkim kriterijima. Ajmo dosta. Sutra će ući u NATO neka država, recimo Crna Gora… Ja kad nekoga primam u porodicu, želim znati ko je to. BiH u NATO-u? Kako? Tamo satiru Hrvate, država je nikakva, nefunkcionalna i trebali bi ići u NATO? Još im se stvara iluzija da će ući. Kako? Nikada nećete ući jer dozvolu trebaju dati svi. Hrvatska i Turska – rekao je predsjednik RH o bosanskom putu u NATO.

Previous Memišević: Nadomak Srebrenice će osvanuti naša oaza pčelarskog turizma
Next Više od 200 učenika danas predstavlja takmičarske projekte na naučnoj olimpijadi BOSEPO

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Ilidža: Otvoren novi most (Foto)

Izgradnja pješačkog mosta preko rijeke Željeznice na Ilidži je završena. Riječ je o pješačkom mostu namijenjenom povezivanju dviju obala, tačnije jednog dijela Ilidže i industrijske zone. Iako u blizini postoji

NAŠI DANI

Najstarija odgojno-obrazovna ustanova u sjeveroistočnoj Bosni: Obilježena 390. godišnjica Behram-begove medrese u Tuzli

Svečanom akademijom i dodjelom priznanja ličnostima i institucijama zaslužnim za rad Behram-begove medrese u Tuzli, danas je okončana manifestacija obilježavanja 390. godišnjice djelovanja ove, najstarije odgojno-obrazovne ustanove u sjeveroistočnoj Bosni

OTPOR BOSNE

Obilježena 30. godišnjica bitke za odbranu porodilišta

Tek rođene Sarajlije u porodilištu su na današnji dan 1992. godine postale su najstrašnije žrtve agresora, a učesnici odbrane tvrde da je ta odbrana bila ključna i za odbranu grada.