Aktivisti na protestu u Beogradu poručili: „Vučić naručuje murale“

Aktivisti na protestu u Beogradu poručili: „Vučić naručuje murale“

Aktivisti okupljeni oko Društva za održivu budućnosti – Koraci, ali i članovi drugih organizacija, održali su večeras protestni skup na Cvetnom trgu u Beogradu sa ciljem da, kako su najavili, pošalju poruku vlastima i javnosti da lik osuđenog ratnog zločinca ne smije biti predmet zaštite institucija Republike Srbije, a aktivisti i aktivistkinje koji se protive veličanju Ratka Mladića moraju biti podržani od cjelokupne javnosti.

Kako prenosi reporter Nova.rs koji se nalazi na licu mjesta, među okupljenima bili su Aida Ćorović, Pavle Grbović, Balša Božović i Dobrica Veselinović, kao i još nekoliko desetina građana koji i dalje pristižu.

Među okupljenima su i mladići koji skandiraju „Aida Srpkinjo“ i „Ratko Mladić“.

Aktivistkinja Aida Ćorović poručila je pristalicama da će pobijediti u ovoj borbi za bolju Srbiju.

„Imam dobru vijest za sve nas, pobijedićemo. Da li se sjećate, ovdje uglavnom vidim pristojan svijet, kako je počeo zvanično Hitlerov pad u Drugom svjetskom ratu? Kada je počeo da okuplja mladiće da gule sa dna fašističke kace. Danas je ovaj grad bio obasjan cvjetićima srebreničkim i to je drugačija poruka od one koja se šalje uglavnom. Pobijedićemo, zato što je naše gorivo ljubav iskonska, iskrena, čista. Volim čak i ove dječake u crnim majicama. Pogledajte u oči te djece, oni su sami, oni mrze i ovo što rade, rade iz nemoći. Oni napadaju dvije žene, jednu sijede kose. Oni traže sebe“, poručila je ona i dodala:

„Optužuju nas da smo razvodnili energiju Beograda, da smo uzeli pare od Vučića da zamaglimo priču o referendumu. Reći ću vam jedno: svi zakoni, poput Ria Tinta, otimanja Makiša i pokušaja da se otme voda Beograđanima, samo zato što veličamo Ratka Mladića, zato što je to ukorijenjeno. Onda kada svi to priznamo, tada počinje ozdravljenje Srbije“, jasna je Ćorović.

Nakon svog obraćanja, rekla je da ipak neće ići do murala kako bi ga prekrečili, jer ne žele nikakve incidente.

Novinar Rade Radovanović rekao je pristalicama koji su protiv murala Ratku Mladiću da murale i ovakve crteže poručuje lično Aleksandar Vučić.

„Građani i građanke, sloboda narodu. Nije genocid bio samo u Srebrenici, bio je u Prijedoru, za dva mjeseca ubili su 102 djeteta. I ne samo tu, bilo je elemenata genocida i u Sarajevu, u Mostaru.

Što se mene tiče, Aleksandar Vučić mora pasti iz dva razloga: jedan je što radi ono što ne smije, gazi Ustav i nipodaštava zakone, ponaša se kao tiranin. On naručuje crteže i kojekakve murale. Kao građanin Beograda ponosan sam da je naš, moj grad, počeo da cvjeta u cvijetu solidarnosti i empatije prema žrtvama“, rekao je Radovanović i poručio momcima koji nose crne majice da se povežu zajedno protiv fašizma.

Pripadnici policije, koji se već od 16 sati nalaze u blizini mjesta gdje je zakazan protest formirali su kordon između mladića u crnim majicama, koje predvodi Pavle Bihali iz pokreta Levijatan.

U Njegoševoj ulici, pored Treće beogradske gimnazije koja se nalazi nedaleko od Cvetnog trga, okupila se druga grupa huligana, kojih ima ih oko 100.

Reporter Nove javlja da je policija blokirala i sve sporedne ulice koje idu do Cvetnog trga, te da je i tamo formirala kordone.

Došle su i pripadnice organizacije „Žene u crnom“, koje su nosile veliki crni transparent na kom piše „Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici“

„Pozivamo organizacije i slobodnomisleće građane i građanke da se ujedinimo u borbi za bolje društvo: ono koje je spremno da se suoči sa činjenicama naše teške ratne prošlosti, društvo koje će imati snažan glas protiv fašizma, rata i svakog nasilja. Društvo koje će slobodu i ljudska prava staviti na najviši pijedestal i štititi bez kompromisa“, navedeno je ranije u pozivu.

Previous Irma Baralija: Kordić u Parizu umjesto za Mostar lobirao za HDZ-ov model Izbornog zakona
Next Cem Ucan najavio snimanje filma o učešću Bošnjaka u bici na Canakkaleu

You might also like

NAŠI DANI

Dudaković i ostali pušteni iz pritvora, branit će se sa slobode

  Bivši komandant 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Atif Dudaković i 12 pripadnika tog korpusa koji su uhapšeni u petak danas su pušteni iz pritvora, potvrdio je Feni

NAŠI DANI

Godišnjica Olimpijade u Sarajevu: Izvještaj HRT-a otkrio zavist Zagreba

Hrvatska radiotelevizija na Facebooku je podijelila post uoči obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, uz konstataciju da su ostali samo pustoš i sjećanja. “Ove se godine obilježava 40

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U predmetima za ratne zločine bosanskim sudovima nedostupno 340 zločinaca, kriju ih Srbija i Hrvatska

Adekvatno kažnjavanje onih koji su činili i učestvovali u ratnim zločinima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu minimum je pravde koju zaslužuju žrtve porodica. Trideset godina zvuči puno, ali očito