Al Jazeera Balkans predstavlja projekat “Sarajevo pod opsadom”

Tokom opsade Sarajeva poginulo je 11.541 ljudi.

Povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma medijska kuće Al Jazeera Balkans sa sjedištem u Sarajevu predstavlja projekat “Sarajevo pod opsadom”.

Riječ je o interaktivnoj web-platformi dostupnoj na bosanskom, srpskom, hrvatskom, engleskom, turskom i arapskom jeziku, a sastoji se od dokumentarnih filmova, fotogalerije, interaktivnih prikaza, mapa, videomaterijala, nagrađenih priča i ključnih informacija o slijedu događaja najduže vojne opsade jednog glavnog grada u modernoj historiji.

“Sarajevo pod opsadom” nudi i virtualni obilazak Tunela života i Historijskog muzeja u Sarajevu sa panoramskim (360°) snimcima lokacija, kao i jednostavno dijeljenje sadržaja na socijalnim mrežama.

Također, u okviru projekta predstavljene su infografike najbitnijih datuma opsade, lokacije najvećih masakra te mape s detaljnim informacijama o vojnim pozicijama sa kojih je Sarajevo granatirano i sa kojih su na građane pucali snajperisti, ali i priča o Olimpijskom i Muzeju djece Sarajeva.

Projekat obuhvata i priče o kulturi i kulturnim događajima u gradu pod opsadom, kao i nikad objavljena priča o Sarajevu pisca Abdulaha Sidrana, navode iz Al Jazeere Balkans.

Petog aprila 1992. godine počela je najduža vojna opsada jednog glavnog grada u modernoj historiji. Borbe su utihnule 14. decembra 1995. kada je u Parizu potpisan Dejtonski mirovni sporazum, a opsada Sarajeva je okončana 29. februara 1996. godine.

http://opsadasarajeva.com/

(AA/mb)

 

Previous BOSNA PONOSNA -Rejhan Demirdžić (Video)
Next Janja Beč Nojman: Negiranje genocida ne mijenja činjenice

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Mostar: Na današnji dan ostvarena je ključna pobjeda

Uspješnom akcijom pripadnika Armije RBiH, na današnji dan 1993. godine deblokiran je Mostar, koji se 50 dana nalazio u obruču agresora U sklopu manifestacije “Putevima pobjede Armije RBiH”, koja je

KULTURA I UMJETNOST

Knjiga “One Book For Peace” poslala poruku mira iz Bosne i Hercegovine

Na Internacionalnom festivalu kreativnosti Cannes Lions, projekat ONE, odnosno “One Book For Peace” iz Bosne i Hercegovine, dobio je tri prestižne Lions nagrade. Među 46.000 prijavljenih radova, autorski rad Mirnesa

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Vodeći škotski umjetnik Peter Howson naslikao Masakr u Srebrenici

Vodeći škotski umjetnik Peter Howson kaže da je odlazak u Bosnu tokom sukoba početkom devedesetih bio njegov lični pakao. Masakr u Srebrenici, koji će biti pozajmljen muzejima u Glasgowu u