Al Jazeera Balkans predstavlja projekat “Sarajevo pod opsadom”

Tokom opsade Sarajeva poginulo je 11.541 ljudi.

Povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma medijska kuće Al Jazeera Balkans sa sjedištem u Sarajevu predstavlja projekat “Sarajevo pod opsadom”.

Riječ je o interaktivnoj web-platformi dostupnoj na bosanskom, srpskom, hrvatskom, engleskom, turskom i arapskom jeziku, a sastoji se od dokumentarnih filmova, fotogalerije, interaktivnih prikaza, mapa, videomaterijala, nagrađenih priča i ključnih informacija o slijedu događaja najduže vojne opsade jednog glavnog grada u modernoj historiji.

“Sarajevo pod opsadom” nudi i virtualni obilazak Tunela života i Historijskog muzeja u Sarajevu sa panoramskim (360°) snimcima lokacija, kao i jednostavno dijeljenje sadržaja na socijalnim mrežama.

Također, u okviru projekta predstavljene su infografike najbitnijih datuma opsade, lokacije najvećih masakra te mape s detaljnim informacijama o vojnim pozicijama sa kojih je Sarajevo granatirano i sa kojih su na građane pucali snajperisti, ali i priča o Olimpijskom i Muzeju djece Sarajeva.

Projekat obuhvata i priče o kulturi i kulturnim događajima u gradu pod opsadom, kao i nikad objavljena priča o Sarajevu pisca Abdulaha Sidrana, navode iz Al Jazeere Balkans.

Petog aprila 1992. godine počela je najduža vojna opsada jednog glavnog grada u modernoj historiji. Borbe su utihnule 14. decembra 1995. kada je u Parizu potpisan Dejtonski mirovni sporazum, a opsada Sarajeva je okončana 29. februara 1996. godine.

http://opsadasarajeva.com/

(AA/mb)

 

Previous BOSNA PONOSNA -Rejhan Demirdžić (Video)
Next Janja Beč Nojman: Negiranje genocida ne mijenja činjenice

You might also like

NAŠI DANI

MC Srebrenica i PCRC predstavili pregled presuda za zločine u Prijedoru

Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC) danas su predstavili informacije koje su nastale kao rezultat zajedničkih istraživačkih aktivnosti “Zločini u Prijedoru kroz presude krivičnih sudova”, što je

KULTURA I UMJETNOST

Nedžad Ibrišimović: Godišnjica smrti velikana koji je napisao najljepšu pjesmu o Bosni (VIDEO)

Na današnji dan prije četiri godine umro je jedan od najvećih bosanskohercegovačkih književnika modernog doba, Nedžad Ibrišimović. Tim povodom u rodnom Žepču, njegova avlija večeras će biti mjesto okupljanja poštovalaca

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica strijeljanja šest Srebreničana: Zločin neće biti zaboravljen

  Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas u Trnovu, nedaleko od Sarajeva, na mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske paravojne jedinice “Škorpioni” prije 23 godine na najbrutalniji