Albin Zuhrić: “Izetbegović u Neumu nije pristao da potpiše izborni zakon”

Albin Zuhrić: “Izetbegović u Neumu nije pristao da potpiše izborni zakon”

Albin Zuhrić, predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte Sarajevo i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo bio je gost TV SA.

Na početku razgovara govorio je o općem odnosu prema problemima, navodeći primjer zagađenog zraka.

„Zimi je veliki problem, u februaru je sve super. Ne pričamo o tome osam mjeseci, a onda se opet vratimo u novembru na to. Politika je isključivo kratkoročna postala. Niko neće da se zabavi projektom od šest godina. Zato što misli da će mu izbori za dvije godine, pa treba uraditi nešto privremeno da izgleda lijepo. Hoćete da bude jeftiniji plin, moramo napraviti južnu interkonekciju. Onda imate dva izvora gasa, možete pregovarati oko cijene. Mogu neki i struju da koriste, ali morate napraviti termoblok. Neko se boji praviti termoblok sa Kinezima, pa ga ne pravi nikako, pa ćemo doći i u probleme sa strujom“, kaže Zuhrić.

Govoreći o termobloku 7 teromoelektarne Tuzla, Zuhrić kaže da bi, sa opremom koja bi bila ugrađena, on bio čišći nego bilo šta što imamo u ovom trenutku. Tvrdi da može ugalj u Poljskoj kada je problem sa strujom, ali ne može u Bosni i Hercegovini – mi trebamo da budemo najčistija zemlja na svijetu.

„Ali, kada im kažete da nećemo termoblok, hoćemo li 50 novih hidrocentrala, onda je opet problem. Rijeke, ribe, mala naselja – da li ostaju bez vode? Ne možete takvim ljudima nikako udovoljiti. Najbolje bi bilo da ne trošimo struju, i onda bi imali dovoljno iz solara i vjetorelektrana koliko ih imamo danas“.

Zuhrić kaže da se DF bori za liberalnu građansku državu u kojoj su svi jednaki i sudi im se po kompetencijama. Trvrdi da DF od tog kursa nije nigdje odmakao.

Prokomentrisao je i konstataciju da bi neutranom posmatraču moglo biti čudno što je DF, kao lijevo orijentirana stranka, sa SDA i SBiH, a SDP i Naša stranka su sa NiP-om.

“Bakir Izetbegović je otišao u taj Neum i, štogod ja mislio o njemu ili politici te stranke, nije pristao pod velikim pritiscima i međunarodne zajednice i partnera da potpiše taj izborni zakon. A onda su se pojavili neki ljudi, koji bi načelno trebali biti ljevica kao mi, koji nam kažu ‘pa, dobro, ne treba to baš tako, eto da vidimo, možda se i može, evropski put – a mi ćemo dati Izborni zakon’ pa se zadnjih šest mjeseci bavimo time. Nama je parner ko je sa nama na istoj političkoj priči, rekao je Zuhrić.  

Previous Salko Hadžić i Mensur Nukić, žrtve genocida čiji su skeletni ostaci pronađeni ispod fontane u Brčkom
Next Obilježena 47. godišnjica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru

You might also like

RIJEČ

Duraković: Šutnja na poruke Dodika i Putina je šokantna, to je beščašće!

Akademik Esad Duraković je u razgovoru za Vijesti.ba komentirao Dodikov sastanak s Putinom. Aktivnosti u Moskvi, tvrdi Duraković, imaju jasan cilj i podršku Rusije. Akademik Duraković je šokiran izostankom značajnijih

RIJEČ

Željko Komšić: Zapad pokazao veliko licemjerje na pitanju Gaze

Mislim da je Zapad pokazao veliko licemjerje na pitanju Gaze, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u razgovoru za Anadolu. Pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu

HISTORIJA

Posljednji političar kojem su vjerovali svi Bosanci i Hercegovci

  Ozbiljni ljudi i danas zastupaju teoriju po kojoj je sav belaj na ovim prostorima počeo kada su umjesto pametnih, spretnih i borbenih Hercegovaca, Bosnu i Hercegovinu počeli zastupati smotani,