Aleksandar Hemon dobitnik književne nagrade Dos Passos

Aleksandar Hemon dobitnik književne nagrade Dos Passos

Aleksandar Hemon, pisac beletristike i publicistike, dobitnik je za 2020. godinu nagrade John Dos Passos – glavne književne nagrade koju svake godine dodjeljuje Univerzitet Longwood.

Hemon je poznat po kratkim pričama i romanima koji istražuju pitanja izgnanstva, identiteta i doma kroz likove izvučene iz vlastitog iskustva s raseljavanjem. Njegova djela često se bave jugoslovenskim ratovima, rodnom Bosnom ili Čikagom, koji je postao njegov grad kad je izbio rat u njegovoj zemlji i dobio je status političkog izbjeglice u Sjedinjenim Državama.

Najpoznatiji Hemonovi romani su Nowhere Man  (2002) i The Lazarus Project (2008). Nedavno je objavio My Parents: An Introduction/This Does Not Belong to You. Također je zajedno s Davidom Mitchellom i Lanom Wachowski napisao scenarij za predstojeći film The Matrix 4, koji bi trebao biti realizovan krajem 2021. godine.

Nagrada John Dos Passos za književnost najstarija je književna nagrada koju dodjeljuju koledž ili univerzitet u Virđiniji. Ocijenjena je kao počast nedovoljno cijenjenom piscu čiji rad nudi prodorne, originalne komentare na američke teme, eksperimente s formom i obuhvaća čitav niz ljudskih iskustava.

“Čitati Hemona znači preživjeti udar groma”, rekao je Brandon Haffner, docent engleskog jezika u Longwoodu i predsjednik Odbora za nagradu Dos Passos.

Hemon, trenutno profesor kreativnog pisanja na Univerzitetu Princeton, izabran je iz užeg izbora od šest finalista koje su nominirali članovi žirija Dos Passos Prize.

Hemon je 39. dobitnik nagrade Dos Passos.

Prethodni dobitnici Dos Passos nagrade uključuju ikone američke književnosti kao što su Annie Proulx (1997), Ernest J. Gaines (1993), Shelby Foote (1988) i Tom Wolfe (1984)…

Previous Vlašić pod snijegom, ovačari kreću na put dug 200 kilometara (Video)
Next U Tuzli najavljuju gradnju modernog mosta i kompleksa ‘Crystalico’ vrijednog milijardu BAM

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Kenan Crnkić dobitnik američke književne nagrade „Bookvana 2017“

Englesko izdanje regionalnog bestsellera „7 tajni uspjeha“ (7 secrets to success) ovogodišnji je pobjednik u kategoriji motivacione literature, te dobitnik prestižne američke književne nagrade „Bookvana 2017“ (BVA). Više hiljada književnih

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Značajan uspjeh bosanskih geografa: Objavljena naučna monografija “Geografija Bosne i Hercegovine”

Početkom ovog mjeseca u izdanju izdavačke kuće Springer Nature objavljena je prva naučna monografija koja se bavi sistematičnim objašnjenjem savremene geografske stvarnosti Bosne i Hercegovine pod naslovom „The Geography of Bosnia and

NAŠI LJUDI

Nihad Ibrahimović spasio porodicu nakon udesa u Hartfordu, SAD

U filmovima vam superheroj može priskočiti u pomoć u trenutku katastrofe. Nekako se to dogodilo u stvarnom životu u Hartfordu (Connecticut, US) kada je dostavljač spasio porodicu. Bio je to