Aleksandra Samardžić: Svjetsko srebro u judou rezultat karijere

Aleksandra Samardžić: Svjetsko srebro u judou rezultat karijere

Reprezentativka Bosne i Hercegovine u judou Aleksandra Samardžić, koja je u petak postala svjetska juniorska viceprvakinja na Svjetskom U21 judo prventvu u Zagrebu u kategoriji do 70 kilograma, izjavila je danas u Sarajevu da je osvojena srebrena medalja jedan od njenih najvećih rezultata u dosadašnjoj karijeri, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Svjetskom prvenstvu u Zagrebu učestvovale su 82 zemlje sa 540 sportista, a Samardžić je do ovog uspjeha stigla savladavši Alicu Bellandi (Italija), Sarah Maekelburg (Njemačka), Lorianu Kuku (Kosovo) i Ellen Santanu (Brazil), dok je u finalnom meču izgubila je od Giovanne Scoccumario (Njemačka).

“Ovo je sigurno jedan od najvećih rezultata u mojoj dosadašnjoj karijeri, ako ne i najveći. Do ovog rezulatata sam došla pobjedama nad predstavnicama Italije, Njemačke, Kosova i Brazila, a u finalnoj borbi sam izgubila od predstavnice Njemačke u jednom jako tijesom meču u kojem sam na početku ja povela, međutim napravila sam manju grešku i na taj način izgubila šansu da osvojim zlato. Jako sam zadovoljna ovim rezultatom, jer je moja kategorija jedna od najmasovnijih i najjačih kategorija na ovom prvenstvu”, rekla je Samardžić na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Istakla je da je se judom bavi od sedme godine, a u tome je, kako je kazala, pokreće je samo ljubav, jer velike materijalne koristi nema.

Sa njom su na takmičenju u Zagrebu bili selektor judo reprezentacije BiH i njen trener Branislav Crnogorac i generalni sekretar JSBiH Arijana Jaha.

Jaha je istakla da je Aleksandra Samardžić tokom prvenstva dala maksimum te da je bila skoncentrisana kroz svaku borbu.

“Mi smo zadovoljni s obzirom da Aleksandra Samardžič izlazi iz juniorske konkurencije, tako da ova velika medaja ostaje za istoriju”, kazala je Jaha.

Samardžić je vlasnica deset evropskih medalja u različitim starosnim kategorijama, kao i srebrene olimpijske medalje U18, a kolekciji ovih medalja dodala je ovog puta i svjetsko srebro, podsjetio je selektor bh. judo reprezentacije.

“Radi se o sportašici koja je u svakom slučaju ponos sporta BiH i ono što je vrlo bitno u narednom periodu takođe očekujemo ponovo velike međunarodne rezultate. Do kraja godine imamo još jednu šansu na Evropskom prvenstvu do 23 godine. Ona je samo sa tog prvenstva nositeljica tri evropske medalje. Bila je čak jednom i viceprvakinja Evrope u toj starosnoj kategoriji, sad ćemo pokušati da napravimo još jedan iskorak ukoliko to bude moguće”, rekao je Crnogorac.

Istakao je da su mnoge zemlje iz okruženja na ovom Svjetskom prvenstvu ostale bez medalje, među njima i organizatori takmičenja, Judo federacija Hrvatske.

Najavio je da bi ova sezona za bh. judo sport mogla biti i najplodnija te je istakao da će i judo u narednom periodu nositi epitet najtrofejnijeg olimpijskog sporta.

“Temeljem rezultata, mi smo uistinu najtrofejniji olimpijski sport i ja sam kao trener i selektor iznimno ponosan na tu činjenicu. Naravno, nećemo se uspavati, nego ćemo nastojati da iz godine u godinu ti rezultati rastu i svakako da se u končanici nadamo i najvećoj medalji koja bi bila kruna našeg rada i rada mojih sportista, a to je olimpijska medalja Tokio 2020. Ona će biti izvjesna ukoliko ovi rezultati u narednom periodu budu rasli kao što su u ovoj godini”, rekao je Crnogorac.

Previous Radnici kompanije MS&WOOD i fojnički srednjoškolci zasadili 5.500 sadnica
Next MINECO RUDNIK U OLOVU BIT ĆE IZGRAĐEN DO KRAJA GODINE

You might also like

SPORT

Zmajevi slavili u Bugarskoj; važna pobjeda zbog samopouzdanja

  „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u prijateljskom meču u Razgradu Bugarsku sa 1:0. Prvu priliku na utakmici imao je domaći tim u 8′, ali je Ibrahim

SPORT

Tuka: Konkurencija je teška, ali želim uživati u sutrašnjoj trci (Video)

Poslije pobjede na mitingu Dijamantske lige u Štokholmu i “Golden Spikea” u Ostravi, očekuje me još jedan veliki izazov u Lozani – izjavio je bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka pred sutrašnji

SPORT

Žuč: Pri kraju radovi na izgradnji sportskog strelišta na otvorenom

Prvo i jedino sportsko strelište na otvorenom koje je izgrađeno u poslijeratnom periodu u Sarajevu, nalazi se u općini Novi Grad, na brdu Žuč, mjestu odbrane Sarajeva i Bosne i