Alkalaj u UN-u: Govorio o zločincima Mladiću i Đukiću

Alkalaj u UN-u: Govorio o zločincima Mladiću i Đukiću

Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, govorio je večeras na zasjedanju Vijeća sigurnosti gdje se govorilo o radu Krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Alkalaj se obratio iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik to želio spriječiti jer “Predsjedništvo nije postiglo saglasnost u vezi sa prijedlogom njegovog izlaganja”. Nakon obraćanje Alkalaja reagovao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je kazao kako on nije zvanični predstavnik BiH i da on ne predstavlja Srbe u ovoj državi.

Sven Alkalaj se na početku izlaganja zahvalio sudiji Agiusu i Mehanizmu na dobro obavljenom radu. Podsjetio je kako su pravosudni organi BiH poduzeli sve mjere u realizaciji strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Naveo je kako je jedan od ciljeva da se završe svi predmeti do 2023. Svi potencionalni počinioci moraju odgovarati za svoja djela, dodao je ambasador.

Sven Alkalaj govorio o zločincima Đukiću i Mladiću

Sven Alkalaj je kritikovao vlasti u Srbiji na pružanju zaštite osuđenom ratnom zločincu Đukiću.

“Slučaja generala Đukić je od vitalne važnosti na pokazivanju saradnje BiH sa pravosudnim organima u susjedstvu. Nakon što je Đukić osuđen za ratne zločine on je pobjegao u Srbiju. To je nanijelo štetu odnosima. On se mora vratiti da bi se suoči sa svojim zločinima”, zaključio je Alkalaj.

Govorio je i o ratnom zločincu Ratku Mladiću.

“Nakon što je Mladić 10-ak godina izbjegavao pravdu, uz podršku vlasti Srbije, Mehanizam je danas donio presudu i zatvori ovo poglavlje. Postoje oni koji glorificiraju ratne zločine. I negiraju genocid. Naročito je to vezano za slučaj Mladić. Današnja presuda pokazuje da neće uspjeti pokušaj da se ponovo piše historija”, poručio je Sven Alkalaj.

Nakon njegovog obraćanja riječ je tražio prvi čovjek Srbije Vučić. Kazao je kako Alkalaj nema odobrenje da večeras govori. Tako ga je obavijestio Milorad Dodik. Nakon što je Vučić završio izlaganje završena je sjednica Vijeća sigurnosti.

Podsjećamo, Dodik je danas kazao da se Alkalaj ne može obratiti VS-u “jer Predsjedništvo BiH nije postiglo saglasnost u vezi sa prijedlogom njegovog izlaganja”.

Dodik je u pismu naveo da bh. ambasador može fizički prisustvovati zasjedanju. Ali “bez obraćanja”.

Večeras je reagovao njegov kolega iz Državnog predsjedništva. On je u pismu adresiranom na VS UN-a kazao kako Alkalaj imao potpuno odbrenje da se obrati na sjednici.

“Koristim priliku da vas informišem kako predsjedavajući Dodik nije slijedio proceduru Predsjedništva kada je iznio svoje mišljenje. U svojstvu člana Predsjedništva BiH informišem vas da nema nikakvih prepreka za obraćanje ambasadora Alkalaja pred Vijećem sigurnosti”, zaključio je Komšić.

On je u reakciji za N1 kazao da je “Dodik razbojnik poput Mladića”.

“Taj istovremeno ne priznaje presude suda Ujedinjenih nacija i piše Vijeću sigurnosti UN-a. S ciljem da sprječi obraćanje ambasadora Bosne i Hercegovine na sjednici Vijeća sigurnosti”, naveo je na kraju Željko Komšić.

Predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ali i najviši zvaničnici Međunarodnog rezidualnog mehanizma u Hagu, pozvali su danas (8. juni) u Vijeću bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) Srbiju da poštuje presude Tribunala i apelovali na zvanični Beograd da izruči dvoje članova Srpske radikalne stranke (SRS), koje traži Tribunal zbog nepoštovanja suda.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju Vijeću bezbjednosti rekao da Srbija osuđuje “užasan zločin u Srebrenici”, te pozvao Tribunal da slučaj članova SRS Vjerice Radete i Petra Jojić prepusti srpskom pravosuđu.

Sjednica Vijeća bezbjednosti održava se istog dana kada je ratni komandant Vojske Republike srpske Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom.

On je osuđen zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995, prenosi RSE.

Predstavnik Sjedinjenih Država (SAD) u Savjetu bezbjednosti UN izjavio je da dan kada je donesena pravosnažna presuda Mladiću „historijski dan“.

On je izrazio razočaranje što Srbija odbija da izruči dvoje pripadnika SRS koje traži Međunarodni rezidualni mehanizam.

“Srbija je članica UN i ima važne međunarodne i regionalne obaveze, uključujući obaveze koje ima na putu pristupanja EU. Zbog toga je u obavezi da sarađuje sa Mehanizmom u Hagu. Nesaradnja sa Mehanizmom ometa sprovođenje međunarodnog prava”, naveo je američki diplomata.

On je dodao da je važno da svjedoci mogu da svjedoče bez straha o najtežim zločinima.

Predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva u UN pohvalio je Mehanizam za sprovođenje suđenja Mladiću i izrazio nadu da će presuda doneti satisfakciju porodicama žrtava.

„Imamo kolektivnu odgovornost da tražimo pravdu za žrtve“, rekao je predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Pozvao je Srbiju da sarađuje u slučaju izručenja članova SRS sa Mehanizmom u Hagu.

Previous Emir Suljagić: Presuda Ratku Mladiću dolazi na planini dokaza
Next U Bosnu i Hercegovinu stiglo još 10.530 doza BioNTech/Pfizer vakcina

You might also like

NAŠI DANI

Dan pobjede nad fašizmom: U Mostaru odana počast poginulim borcima MUP-a i Armije RBiH

Povodom Dana pobjede nad fašizmom na mostarskim šehitlucima proučena je Dova šehidima i odana počast u proteklom ratu poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, te Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH,

NAŠI DANI

Apsurdi: Zašto je na slobodi Rade Danilović koji je tražio granatiranje Goražda “u cilju odmazde”!?

“Molim dejstvo artiljerije po gradu Goraždu u 17 sati 18.10.1993. godine u cilju odmazde za devet poginulih boraca 3. PLPBR”, napisao je pukovnik Rade Danilović, komandant 3. Podrinjske lake pješadijske

NAŠI DANI

Tržište automobila u Bosni i Hercegovini bilježi rast šestu godinu zaredom

Tržište automobila u Bosni i Hercegovini bilježi rast šestu godinu zaredom. Od januara do oktobra prodato je 8.737 (novih) automobila, što je rast od 3,6 posto u odnosu na prošlu