Ambasada Palestine u Bosni i Hercegovini: Trumpov “dogovor stoljeća” je “krađa stoljeća”

Ambasada Palestine u Bosni i Hercegovini: Trumpov “dogovor stoljeća” je “krađa stoljeća”

Iz Ambasade Države Palestine u Bosni i Hercegovini su saopštili da je “dogovor stoljeća” predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa o palestinsko-izraelskim odnosima ustvari “krađa stoljeća”, javlja AA.

“Nakon niza odluka i mjera koje je preduzeo Trump, na koncu je objavio plan nazvan ‘dogovorom stoljeća’, koji je zapravo ‘krađa stoljeća’. Ovaj plan predstavlja potpunu američku pristrasnost u korist izraelske okupatorske države. Predsjednik Trump zaista stavlja Sjedinjene Američke Države u poziciju partnera i zaštitnika okupacije i izraelske okupatorske države. To je poput objave otvorenog rata od strane najjače države protiv jednog golorukog naroda koji se iscrpljuje već sedamdeset godina pod okupacijom”, navodi se u saopštenju Ambasade Države Palestine u Bosni i Hercegovini.

Dodaje se kako se ovim planom očigledno uzurpira međunarodna volja i krše rezolucije međunarodnog prava.

“Ovaj plan je došao kao krunisanje Balfourove deklaracije od prije više od stotinu godina. On uzurpira međunarodnu volju kao što je cionistički pokret uzurpirao Palestinu. Predsjednik Trump ovim planom na skandalozan način krši rezolucije međunarodnog prava, međunarodni zakon i dvodržavno rješenje koje je postalo referenca za bilo kakvo prihvatljivo rješenje. Taj plan zaista neće dati pravo Izraelu niti postati obavezujući za Palestince, a naš narod će sa svojim legitimnim rukovodstvom ostati nepokolebljiv i nastaviti borbu dok ne ostvarimo svoja legitimna prava”, dodaje se.

Američki predsjednik Donald Trump sinoć je predstavio, takozvani, biliskoistočni mirovni plan, a tom prilikom je poručio da će Jerusalem, u okviru tog plana, biti prihvaćen kao “nedjeljivi” glavni grad Izraela.

Dodao je kako je predviđen rok od četiri godine da Palestina postane nezavisna država. On je kazao kako je takozvani bliskoistočni mirovni plan “posljednja šansa” za nezavisnu palestinsku državu i Palestince.

Izraelski premijer Benyamin Netanyahu saopćio je da, prema takozvanom bliskoistočnom mirovnom planu, palestinske izbjeglice neće imati prava na povratak, a nelegalna jevrejska naselja na Zapadnoj obali će dobiti status izraelske teritorije.

Previous Josip Pejaković: Na Bosni su mnogi polomili zube
Next Smije li Bosna i Hercegovina mijenjati Ustav bez da pita susjede?

You might also like

NAŠI DANI

FBiH dobila najveći budžet dosad! (Amandmanima prilično preoblikovan po željama HDZ-a i njihovih podređenih partnera)

Federacija Bosne i Hercegovine dobila je budžet za 2023. godinu u iznosu nešto većem od 6,7 milijardi KM. Budžet je veći za 1,1 milijardu KM od prošlogodišnjeg. Potvrđeno je to

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena 29. godišnjica masakra na Markalama: Nedovoljno pravosnažno osuđenih za horor četverogodišnje opsade Sarajeva

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća, molitvom i minutom šutnje obilježen je Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva od 1992. do 1995. godine i 29. godišnjica

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica drugog masakra na Markalama: Sjećanje na 43 ubijenih građana Sarajeva

Minobacačka granata ispaljena sa srpskih položaja iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu 1995. godine i ubila je 43, a teško ranila 84 građana Sarajeva Građani