Ambasada SAD-a dva dana zaredom proziva HDZ

Ambasada SAD-a dva dana zaredom proziva HDZ

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je saopštenjem u petak prozvala političke stranke koje, kako je navedeno, dok pozivaju na ubrzano članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji glasaju protiv ključnih reformi.

“Sjedinjene Američke Države bi podržale koordinirane korake političkih stranaka za postizanje kandidatskog statusa za Evropsku uniju”, poručili su iz ambasade.

Dodali su kako političke stranke koje pozivaju na ubrzano članstvo istog dana kada glasaju protiv ključnih EU reformi nisu iskrene i ozbiljne u smislu poboljšanja života ljudi za koje tvrde da ih predstavljaju.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno su usvojili odluku da ispred ovog tijela upute zahtjev za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU i zadužili Vijeće ministara da upute ovu inicijativu tijelima EU, a na temelju odluke Doma naroda.

Međutim, Dom naroda nije potvrdio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU.

-Protiv usvajanja zakona po hitnoj i skraćenoj proceduri glasala su četiri izaslanika u Klubu hrvatskog naroda iz HDZ-a BiH i četiri delegata Kluba srpskog naroda iz SNSD-a.

Dom naroda nije podržao ni prijedlog SDP-ovog delegata Denisa Bećirovića kojim bi se obavezalo Vijeće ministara BiH da prati politiku EU u mjerama spram ruske agresije na Ukrajinu. ZA bilo samo 6 delegata iz FBiH. Grupa delegata iz HDZ BiH odbila je podržati Bećirovićev prijedlog.

Glasanje je komentirao i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, izrazivši razočarenje odbijanjem ključnih reformi koje su potrebne za kandidatski status.

Ambasada Sjedinjenih Država jučer je poručila da su neosnovane tvrdnje da ne postoje uvjeti za održavanje izbora, a što su ranije poruke Dragana Čovića i HDZ-a.

Američka ambasada: Neosnovane tvrdnje da ne postoje uvjeti za održavanje izbora u Bosni i Hercegovini

(MiruhBosne/N1/AA)

Previous 'Zmajevi' večeras u Zenici igraju prijateljski meč protiv Gruzije
Next Zabrana ulaska bivšem komandantu Žandamerije Srbije još jedan sjajan potez državnih institucija

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Hoše komerc poklon tortama čestitao policajcima Dan grada Sarajeva i Dan policije

Povodom Dana grada Sarajeva i Dana policije, Hoše komerc je danas počastio tortama policajce Kantona Sarajevo u znak zahvalnosti za njihov angmažan u ovoj kriznoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa korona. Torte

OTPOR BOSNE

24 GODINE OD POGIBIJE SLAVNOG OLOVSKOG KOMANDANTA SENAHIDA BOLIĆA BOLE

  Na današnji dan prije 24 godine, poginuo je Senahid Bolić Bolo, legendarni komandant Drugog bataljona Prve olovske slavne brdske brigade, dobitnik „Zlatnog ljiljana“ i nosioc „Ordena za vojne zasluge

NAŠI DANI

Izraelska organizacija za zaštitu ljudskih prava B'Tselem: Trumpov plan poput švicarskog sira

Izraelska organizacija za zaštitu ljudskih prava B'Tselem, takozvani mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bliski istok, uporedila je s poznatim švicarskim sirom, javlja AA. U saopćenju B'Tselema navodi se