Ambasada SAD-a dva dana zaredom proziva HDZ

Ambasada SAD-a dva dana zaredom proziva HDZ

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je saopštenjem u petak prozvala političke stranke koje, kako je navedeno, dok pozivaju na ubrzano članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji glasaju protiv ključnih reformi.

“Sjedinjene Američke Države bi podržale koordinirane korake političkih stranaka za postizanje kandidatskog statusa za Evropsku uniju”, poručili su iz ambasade.

Dodali su kako političke stranke koje pozivaju na ubrzano članstvo istog dana kada glasaju protiv ključnih EU reformi nisu iskrene i ozbiljne u smislu poboljšanja života ljudi za koje tvrde da ih predstavljaju.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno su usvojili odluku da ispred ovog tijela upute zahtjev za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU i zadužili Vijeće ministara da upute ovu inicijativu tijelima EU, a na temelju odluke Doma naroda.

Međutim, Dom naroda nije potvrdio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU.

-Protiv usvajanja zakona po hitnoj i skraćenoj proceduri glasala su četiri izaslanika u Klubu hrvatskog naroda iz HDZ-a BiH i četiri delegata Kluba srpskog naroda iz SNSD-a.

Dom naroda nije podržao ni prijedlog SDP-ovog delegata Denisa Bećirovića kojim bi se obavezalo Vijeće ministara BiH da prati politiku EU u mjerama spram ruske agresije na Ukrajinu. ZA bilo samo 6 delegata iz FBiH. Grupa delegata iz HDZ BiH odbila je podržati Bećirovićev prijedlog.

Glasanje je komentirao i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, izrazivši razočarenje odbijanjem ključnih reformi koje su potrebne za kandidatski status.

Ambasada Sjedinjenih Država jučer je poručila da su neosnovane tvrdnje da ne postoje uvjeti za održavanje izbora, a što su ranije poruke Dragana Čovića i HDZ-a.

Američka ambasada: Neosnovane tvrdnje da ne postoje uvjeti za održavanje izbora u Bosni i Hercegovini

(MiruhBosne/N1/AA)

Previous 'Zmajevi' večeras u Zenici igraju prijateljski meč protiv Gruzije
Next Zabrana ulaska bivšem komandantu Žandamerije Srbije još jedan sjajan potez državnih institucija

You might also like

NAŠI DANI

Mektić komentarisao stav Tužilaštva o nesprovođenju istrage protiv Krešića, Bandića i Đakovića

  Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv Mije Krešića, Ivana Bandića i Mate Đakovića, Dragan Mektić, ministar sigursnosti Bosne i Hercegovine komentirao je

NAŠI DANI

Ručno šivena bosanska zastava ispod vedrog, plavog neba – na današnji dan naša država primljena u UN!

Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. postala punopravni član Ujedinjenih nacija, kada se ispred sjedišta UN-a u New Yorku i zavihorila bosanska zastava s ljiljanima. Put Bosne i Hercegovine

NAŠI DANI

Izetbegović u Zvorniku i Janji: Želimo biti s našim narodom

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović boravio je danas u u posjeti Zvorniku i Janji. Nakon susreta sa predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Mustafom Muharemovićem i glavnim imamom Harisom