Ambasada SAD-a Tegeltiji poslala kontakte proizvođača vakcina

Ambasada SAD-a Tegeltiji poslala kontakte proizvođača vakcina

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dobio je pismo iz Ambasade SAD u BiH u kojem ga obavještavaju da SAD i njihov privatni sektor i dalje imaju vodeću ulogu u svijetu što se tiče inovacija i sposobnosti brzog reagovanja na krizu.

Američka kompanija Johnson & Johnson, Moderna i Pfizer proizvode vakcine protiv kovida u rekordnim količinama i primaju narudžbe iz cijelog svijeta u ovom dopisu vam dostavljamo kontakt informacije za svakog proizvođača pojedinačno, te apelujem na vas da ih što prije kontaktirate da biste ubrzali nabavku vakcina”, stoji u pismu. U pismu Tegeltiju obaviještavaju da su ove kompanije svjetski lideri i imaju iskustvo u radu sa nacionalnim vladama, ali da možda nisu upoznati sa složenom političkom strukturom Bosne i Hercegovine.

Zato bi im moglo biti od koristi kada biste im objasnili da Bosna i Hercegovina ima složenu administrativnu strukturu u kojoj kompetencije za pitanja zdravstva i nabavke pripadaju različitim nivoima vlasti, uključujući i kantone. Važno im je naglastiti da ni jedan pojedinačni organ u Bosne i Hercegovine nije jedini kontakt kada se radi o nabavci vakcina. Takođe treba da im objasnite da pored angažovanja državnog nivoa kroz mehanizam kovaks, vlade i javne institucije u entitetima Federacija Bosne i Hercegovine i Republika srpska, te distrikt Brčko, takođe imaju ovlasti za nabavku vakcina, jer većina kompetencija za nabavku, zdravstvo i zaštitu građana od zarazni bolesti pripada ovim nivoima vlasti”, navedeno je u pismu.

U pismo stoji da Sjedinjene Države žele naglasiti koliko je važno da svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini rade zajedno na prevazilaženju prepreka nabavci vakcina.

Kovid 19 ne zaustavlja se na unutrašnjim linijama razgraničenja, niti bi one trealo da su prepreka saradnji za nabavku vakcina”, stoji u pismu koje je Tegeltiji upućeno iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini.

Previous Ne propustite večerašnji spektakl! Meč Bosne i Francuske u programu brojnih televizija
Next Kampanja na talasu pandemije: Istine i laži o nabavci vakcina u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Radončić uvjeren u pobjedu Bećirovića. Od Sarajeva želi napraviti “novi Dubai”

Posljednjeg dana za podnošenje listi za učešće na predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovini, lider Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić je nakon predaje listi te stranke

NAŠI DANI

Džaferović razgovarao sa Đukanovićem: Institucije da zaštite Bošnjake i spriječe napade

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas je telefonom razgovarao s Milom Đukanovićem, predsjednikom Crne Gore, u vezi sa završenim izborima i najnovijim događajima koji se odnose na napade

NAŠI DANI

Ništa više nije isto u Njemačkoj, kafići naplaćuju čak i vodu iz slavine

Inflacija u Njemačkoj je na visokom nivou. To diže cijene. Kućanstva u Njemačkoj se bore protiv skupog benzina, dizela, struje i sve većih troškova života. Diskonti i supermarketi sada u