Ambasada SAD-a Tegeltiji poslala kontakte proizvođača vakcina

Ambasada SAD-a Tegeltiji poslala kontakte proizvođača vakcina

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dobio je pismo iz Ambasade SAD u BiH u kojem ga obavještavaju da SAD i njihov privatni sektor i dalje imaju vodeću ulogu u svijetu što se tiče inovacija i sposobnosti brzog reagovanja na krizu.

Američka kompanija Johnson & Johnson, Moderna i Pfizer proizvode vakcine protiv kovida u rekordnim količinama i primaju narudžbe iz cijelog svijeta u ovom dopisu vam dostavljamo kontakt informacije za svakog proizvođača pojedinačno, te apelujem na vas da ih što prije kontaktirate da biste ubrzali nabavku vakcina”, stoji u pismu. U pismu Tegeltiju obaviještavaju da su ove kompanije svjetski lideri i imaju iskustvo u radu sa nacionalnim vladama, ali da možda nisu upoznati sa složenom političkom strukturom Bosne i Hercegovine.

Zato bi im moglo biti od koristi kada biste im objasnili da Bosna i Hercegovina ima složenu administrativnu strukturu u kojoj kompetencije za pitanja zdravstva i nabavke pripadaju različitim nivoima vlasti, uključujući i kantone. Važno im je naglastiti da ni jedan pojedinačni organ u Bosne i Hercegovine nije jedini kontakt kada se radi o nabavci vakcina. Takođe treba da im objasnite da pored angažovanja državnog nivoa kroz mehanizam kovaks, vlade i javne institucije u entitetima Federacija Bosne i Hercegovine i Republika srpska, te distrikt Brčko, takođe imaju ovlasti za nabavku vakcina, jer većina kompetencija za nabavku, zdravstvo i zaštitu građana od zarazni bolesti pripada ovim nivoima vlasti”, navedeno je u pismu.

U pismo stoji da Sjedinjene Države žele naglasiti koliko je važno da svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini rade zajedno na prevazilaženju prepreka nabavci vakcina.

Kovid 19 ne zaustavlja se na unutrašnjim linijama razgraničenja, niti bi one trealo da su prepreka saradnji za nabavku vakcina”, stoji u pismu koje je Tegeltiji upućeno iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini.

Previous Ne propustite večerašnji spektakl! Meč Bosne i Francuske u programu brojnih televizija
Next Kampanja na talasu pandemije: Istine i laži o nabavci vakcina u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Skrivenih 12 miliona iz Mađarske za finansiranje propagande Janšine stranke

Slovenija – Članovi skupštinske istražne komisije o navodnom nezakonitom finansiranju SDS-a mogli bi sutra i u srijedu konačno saznati odakle je sve vladajuća stranka dobivala novac za svoje aktivnosti i

NAŠI DANI

Od 15. juna BH vozom prema moru

Željeznice FBiH obavještavaju putnike da će u sezoni od 15.06. do 31.08.2019. godine doći do promjene Reda vožnje brzog putničkog BH voza na relaciji Sarajevo- Čapljina- Sarajevo i proširenja putničke

NAŠI DANI

Mostarski skakači izveli skok za premijera Novalića (Video)

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, boravio je danas u Mostaru gdje je prisustvovao otvaranju Međunarodnog privrednog sajma u ovom bh. gradu. Svoj dolazak u Mostar premijer Novalić je