Ambasador Turske: Novi Sporazum o slobodnoj trgovini značajan poticaj trgovinskim odnosima

Ambasador Turske: Novi Sporazum o slobodnoj trgovini značajan poticaj trgovinskim odnosima

 

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc odgovarao je na pitanja novinara AA vezano za odnose između dvije zemlje, kao i o aktivnostima turskih kompanija i drugih organizacija u našoj državi.

Konstatovao je kako su Turska i Bosna i Hercegovina dvije zemlje koje imaju posebne odnose sa historijskog i kulturološkog aspekta.

Prema njegovim riječima, kada je riječ od odnosima Turske i Bosne i Hercegovine, oni će i u narednom periodu biti na visokom nivou, te se očekuje vrlo učinkovit i aktivan proces u odnosima i stavljanje težišta na vrlo važne projekte.

Podvukao je kako jedinstvo i zajedništvo Bosne i Hercegovine predstavljaju glavne elemente u pogledu politike Turske prema Bosni i Hercegovini. Turska će, naglasio je, nastaviti pružati podršku BiH na putu u NATO i Evropsku uniju.

Ambasador Koc je naveo kako se projekti na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine iza kojih stoji Turska realizuju bez pravljenja bilo kakvih razlika među stanovnicima ove zemlje. Prema njegovim riječima, Turska u Bosni i Hercegovini realizuje projekte koji imaju za cilj doprinijeti razvoju i povećanju broja radnih mjesta.

 Završeni pregovori o revidiranju Sporazuma o slobodnoj trgovini 

Podsjetio je kako je revidiran Sporazum o slobodnoj trgovini koji su Turska i Bosna i Hercegovina potpisale 2003. godine.

“Pregovori oko revidiranja pomenutog sporazuma sa završeni. U novom Sporazumu biće jedna nova stavka u vezi sa pružanjem usluga”, kazao je Koc.

Dodao je kako će novi Sporazum o slobodnoj trgovini biti značajan poticaj trgovinskim odnosima, posebno kada se govori o izvozu mesa i mesnih prozivoda.

“2003. godine imali smo trgovinsku razmjenu od 70 miliona dolara, 2018. godine ta cifra se popela na 700 miliona. Naš cilj je da u trgovinskoj razmjeni ostvarimo cifru od milijardu dolara. Revidirani Sporazum će u tom smislu biti jedan vrlo značajan mehanizam”, konstatovao je Koc, te dodao:

“Novim sporazumom predviđena je trgovina koja će obuhvatiti 8.000 tona krupne, 2.000 tona sitne stoke, 1.000 tona peradi i oko 2.000 tona unutrice. To je vrlo značajno za Bosnu i Hercegovinu. Proizvođač, kada zna da postoji jedna ovolika kvota na godišnjem nivou, mnogo lakše će proizvoditi.”

 Ulaganja od 600 miliona eura osiguravaju zapošljavanje 4.000 ljudi

Koc se dotakao i aktivnosti turskih organizacija na području Bosne i Hercegovine, te dodao kako Ziraat Banka u BiH ima svoje 32 poslovnice i vrlo je aktivno u toj zemlji djelovala kroz kreditne linije u vrijednosti od 150 miliona eura.

Također je naglasio kako su tu i aviokompanije Turkish Airlines i Pegasus koje kroz svoje letove Istanbul – Sarajevo daju ozbiljan doprinos ekonomiji Bosne i Hercegovine.

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), prema riječima Koca, do sada je u Bosni i Hercegovini realizovala 850 projekata u vrijednosti 82 miliona dolara. Kako je rekao, riječ je o poticajnim projektima za razvoj i zapošljavanje.

Ambasador Koc ističe također da je u Bosni i Hercegovini registrovano najmanje 100 turskih kompanija, te dodaje:

“Ulaganja ovih kompanija u Bosni i Hercegovini procjenjuju se na 600 miliona eura, a istovremeno obezbijeđena su radna mjesta za oko 4.000 ljudi. Natron Hayat, Sisecam, Pobjeda-Rudet su samo neke od kompanija.”

Koc je također podjetio kako je Generalna direkcija vakufa (VGM) Republike Turske u BiH realizovala 16 projekata u vrijednosti 35 miliona eura. Tu je i turski Crveni polumjesec koji je imao vrlo značajne projekte prethodnih mjeseci, posebno kada je riječ o zbrinjavanju migranata koji borave u Bosni i Hercegovini

Govoreći i o projektu autoputa koji će spojiti Sarajevo i Beograd, naglasio je kako je riječ o velikom infrastrukturnom projektu koji je pokrenut ličnim zalaganjem turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Riječ je o jednom velikom projektu koji će ekonomski, ali isto tako i društveno spojiti i ujediniti stanovnike regiona”, poručio je Koc.

Turska i Bosna i Hercegovina imaju dinamične odnose 

Kada je riječ o aktivnstima VGM-a, Koc je dodao kako je završena ponovna izgranja džamije Aladža u Foči, koja je u potpunosti bila srušena tokom agerisje na Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995.

“Džamija će svečano biti otvorena 4. maja. Oživljavanje našeg zajedničkog naslijeđa značajno je u kontekstu destinacija koje će posjetiti turisti iz Turske. Smatramo da kroz ovakve historijske i projekte u oblasti kulture možemo povećati broj turista. Kada govorimo o turistima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu, turisti iz Turske su među najbrojnijima”, pojasnio je Koc.

Ambasador je na samom kraju razgovora poručio kako će Turska nastaviti ulagati u BiH.

“Naše investicije u narednom periodu će biti natavljene. Nastavljamo razgovarati i s lokalnim vlastima kako bi se uspostavili što kvalitetniji uvjeti za ulaganje. Odnosi između Turske i Bosne i Hercegovine uvijek su bili dinamični i oni će tim tempom biti i nastavljeni”, zaključio je Koc.

Previous Čapljinska Lasta na tržište izbacila i čuvene štrudle od smokava
Next Hrvatski špijuni unose nemir i u Sloveniju, oglasio se tamošnji premijer

You might also like

Ekonomija/Biznis

Aerodrom Tuzla: Rast broja putnika za 60%. Turci zainteresovani za ulaganja

  Međunarodni aerodrom Tuzla bilježi konstantan rast… Aerodrom je u procesu proširenja terminalne zgrade, s očekivanim završetkom krajem sljedećeg mjeseca. Investitori iz Turske pokazuju interes za dodatna ulaganja u ovaj

Ekonomija/Biznis

Bosanci preuzeli velikog njemačkog proizvođača kuhinja Alno

Bosanskohercegovački investitor Tahoe postao je većinski vlasnik poznatog njemačkog proizvođača kuhinja Alno. Tahoe je ponudio dioničarima Alnoa 50 centi po dionici i preuzeo više od 43 posto kapitala. Proizvođač kuhinja

ZDRAVLJE

Ministrica Turković posjetila farmaceutsku kompaniju ZADA u Lukavcu

 Zamjenica presjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković posjetila je Farmaceutsku kompaniju ZADA Pharmaceuticals u Lukavcu. Cilj posjete je bio sagledati kako u novonastaloj situaciji s koronavirusom