Ambešković prvi predstavnik naše države na prestižnoj svjetskoj smotri najsnažnijih

Ambešković prvi predstavnik naše države na prestižnoj svjetskoj smotri najsnažnijih

Bosna i Hercegovina će po prvi put u svojoj historiji imati predstavnika na najprestižnijem takmičenju za najsnažnijeg čovjeka na svijetu, The World Strongest Man, koje će ove godine biti održano u američkom Sacramentu.

Bosanskohercegovački strongman Nedžmin Ambešković, nastupom na ovom takmičenju koje će biti održano u Sacramentu, Californiji, u Sjedinjenim Američkim Državama od 24. do 30. maja, doživjeće svojevrsnu “krunu“ karijere, jer je ovo jedino takmičenje na kojem još nije nastupio.

U razgovoru za AA Ambešković je rekao da je velika čast i privilegija biti prvi predstavnik Bosne i Hercegovine na ovom prestižnom takmičenju.

“Prvi put u historiji Bosna i Hercegovini na ovo takmičenje šalje jednog takmičara, velika mi je čast i privilegija da sam to ja“, rekao je Ambešković, podsjetivši da se na ovom takmičenju sportisti mogu naći samo na poziv, a on je prošle godine u Manchesteru na Svjetskom prvenstvu u deadliftu zauzeo drugo mjesto čime je zaslužio poziv na ovogodišnju smotru najsnažnijih.

Podsjetio je da se takmičenje održava 45 godina u nizu.

“Takmičenje datira od 1977. godine. Dakle, ovo je 45. takmičenje u nizu. Naša država nikada u historiji nije imala predstavnika. Dakle, ja sam prvi, jako sam ponosan na to. To je jedino takmičenje u mojoj karijeri na kojem još nisam nastupio. Takmičio sam se u toj organizaciji”, rekao je Ambešković.

Na takmičenje je pozvano 30 najsnažnijih ljudi na planeti, kako je rekao Ambešković, koji će biti raspoređeni u grupama. Nakon toga će najbolji u finale u kojem će biti odlučeno ko je najsnažniji čovjek na planeti za 2022. godinu.

Pripreme traju, a kako je podsjetio Ambešković, ove godine će biti jedini takmičar sa Balkana.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 20220410_2_53038353_75706286.jpg

“Prije se takmičio Ervin Katona, sjajni takmičar iz Srbije i moj bivši trener Matjaž Belšak iz Slovenije. Katona je završio karijeru, Matjaž Belšak je povrijeđen, karijera mu je upitna, tako da sam ove godine samo ja sa Balkana. Očekivanja su ako Bog da, da izborim finale, to mi je cilj, daću sve od sebe“, rekao je Ambešković.

– “Većinski ću sam finansirati pripreme i odlazak na takmičenje“ –

Ambešković je podsjetio da je zbog nekih nedavnih dešavanja izgubio većinu sponzora, a ostali su mu još BH Telecom i King Barber Lounge, od kojih ima podršku.

“Većinski ću sam finansirati i pripreme i sam odlazak od svoje ušteđevine. Neće me to spriječiti ako budem morao u nastavku karijere tako raditi. Sve ću raditi za našu zastavu, da je odnesem, da je promovišem u što boljem svjetlu. Smatram se dobrim sportskim ambasadorom ove zemlje i nastaviću tako“, rekao je Ambešković.

– Od logora do svjetskih smotri –

Inače, Ambešković je rođen u Vlasenici, a tokom agresije na BiH je kao dvogodišnjak bio zarobljen u logoru. Iz Sarajeva je preselio u Švedsku, gdje je ušao u svjetsku elitu strongmena. Nakon što je na takmičenju izašao sa zastavom BiH, Ambešković je ostao bez sponzora i potom se vratio u Bosnu i Hercegovinu, rekavši kako želi popularizirati ovaj sport u svojoj državi. Na svim takmičenjima ponosno nosi bosanskohercegovačku zastavu.

Izvor: Agencije

Previous "Krug 99": Doktrina i ideologija „ruskog svijeta“ u BiH bez Rusije
Next Dr Boškailo: Može li u LK stati izjava zapovjednika zloglasnog logora Dretelj - “Ti ćeš doktore biti slobodan kad tad, a ja ću bježati u Argentinu ako mognem'

You might also like

SPORT

„U-17“ REPREZENTATIVCI BOSNE I HERCEGOVINE SE PLASIRALI NA EVROPSKO PRVENSTVO

Nekoliko puta bh. kadeti koje sa klupe predvodi selektor Sakib Malkočević bili su nadomak plasmana na Evropsko prvenstvo, ali je uspijeh do sada uvijek izmicao. Ipak ova sezona je donijela

SPORT

Amerikanci pišu: “Džanan Musa, bosanska senzacija – bez dileme najbolji igrač na turniru”

U španskoj Zaragozi se trenutno održava FIBA-ino Svjetsko prvenstvo za igrače ispod 17 godina, a naša reprezentacija će odmjeriti snage s Australijom u okviru osmine finala. Naša reprezentacija cilja visoko,

SPORT

Od danas prodaja ulaznica za utakmice Bosne i Hercegovine s Armenijom i Grčkom

  U okviru kvalifikacija za EURO 2020, reprezentacija Bosne i Hercegovine će svoju prvu utakmicu odigrati sa reprezentacijom Armenije na stadionu „Grbavica“ u Sarajevu 23.03.2019. godine, a 26.03.2019. godine sa