Amel Tuka posjetio Potočare i Srebrenicu

Amel Tuka posjetio Potočare i Srebrenicu

Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar i osvajač srebrene medalje na posljednjem Svjetskom prvenstvu u atletici danas je posjetio Srebrenicu i Memorijalni centar Potočari.

On je prvo posjetio Memorijalni centar u Potočarima i odao počast nevino ubijenim žrtvama genocida, a zatim je boravio u samom gradu Srebrenica gdje je dočekan sa gromoglasnim aplauzom velikog broja Srebreničana.

“Prvi mi je put da sam u Srebrenici. Želio sam da dođem s porodicom u Srebrenicu. Stvarno, teško je bilo šta reći. Ovdje je najbolje da se šuti. Svaki dio ove naše zemlje smatram svojom, tako da je i Srebrenica moja. Molim dragog Boga da svim žrtvama podari lijepi Džennet. Mi moramo izvući pouke iz prošlosti, kao narod moramo biti zajedno, graditi našu zemlju. Moramo imati vezu jedni s drugima. Najpreči smo sami sebi. Teško mi je pričati kada sam sve vidio. Jednostavno, emocije su proradile. Kada je meni ovako teško, kako je tek onda majkama, sestrama, suprugama koje su sve to doživjele i preživjele. Mi ne trebamo da bježimo od prošlosti, moramo da pamtimo, izvučemo poruke za budućnost”, rekao je Tuka prilikom posjete Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Amel Tuka u Srebrenici: Odao počast žrtvama genocida, družio se s građanima

“Ja sam u Srebrenicu došao da vidim grad, ljude, ali imam i zaista dobre prijatelje ovdje. Imao sam čast i priliku da upoznam dobre ljude iz ovog grada. Ovdje je Safet Alić koji je kao moj brat. Sezona je završena, imam pauzu, pa sam iskoristio priliku da dođem u Srebrenicu. Čast mi je biti ovdje, među ovim ljudima. Drago mi je da sam danas u Srebrenici”, kaže Amel koji je dodao da se nada da će biti još dosta sportskih uspjeha i medalja za Bosnu i Hercegovinu.

“Meni je drago čuti da me ljudi doživljavaju kao nekog svog. Volim svoj narod i jedva sam čekao da se s medaljom vratim u Bosnu i Hercegovinu. Nadam se da će biti još uspjeha, našeg zajedničkog uspjeha”, poručio je Amel Tuka.

Safet Alić je prijatelj Amela Tuke i na njegov poziv došao je u Srebrenicu.

“Amel je posebna osoba, prijatelj svih nas i naš zlatni šampion. Drago nam je da smo ga mogli ugostiti u Srebrenici. Nedavno je uplovio u bračne vode i evo njegova prva posjeta nakon toga je Srebrenici. Drago nam je”, rekao je Alić.

Izvor: Agencije

Previous Haris Čelenka ručno izrađuje tradicionalnu peć, u narodu poznatiju kao fijaker
Next Neočekivan poraz fudbalera u Atini: Čeka nas baraž

You might also like

NAŠI DANI

Sjećanje na žrtve masakra na Markalama

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem fatihe jutros je odata počast za 43 Sarajlija ubijenih na današnji dan 1995. godine na Markalama, kod sjevernog ulaza u gradsku tržnicu, piše Anadolu

NAŠI DANI

Bivši britanski oficir Stewart i grupa parlamentaraca VB posjetili Ahmiće

Bivši britanski oficir i zapovjednik britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UN) u BiH Bob Stewart i grupa britanskih parlamentaraca danas su posjetili Ahmiće kod Viteza kako bi

NAŠI DANI

Njemačka priznala da je počinila genocid u Namibiji; Francuska prihvatila odgovornost za genocid u Ruandi

Njemačka je službeno priznala kako je počinila genocid nad pripadnicima naroda Herero i Nama u Namibiji, početkom 20. stoljeća. “Sada ćemo se i službeno nazivati događaje onakvima kakvi su bili