Amel Tuka posjetio Potočare i Srebrenicu

Amel Tuka posjetio Potočare i Srebrenicu

Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar i osvajač srebrene medalje na posljednjem Svjetskom prvenstvu u atletici danas je posjetio Srebrenicu i Memorijalni centar Potočari.

On je prvo posjetio Memorijalni centar u Potočarima i odao počast nevino ubijenim žrtvama genocida, a zatim je boravio u samom gradu Srebrenica gdje je dočekan sa gromoglasnim aplauzom velikog broja Srebreničana.

“Prvi mi je put da sam u Srebrenici. Želio sam da dođem s porodicom u Srebrenicu. Stvarno, teško je bilo šta reći. Ovdje je najbolje da se šuti. Svaki dio ove naše zemlje smatram svojom, tako da je i Srebrenica moja. Molim dragog Boga da svim žrtvama podari lijepi Džennet. Mi moramo izvući pouke iz prošlosti, kao narod moramo biti zajedno, graditi našu zemlju. Moramo imati vezu jedni s drugima. Najpreči smo sami sebi. Teško mi je pričati kada sam sve vidio. Jednostavno, emocije su proradile. Kada je meni ovako teško, kako je tek onda majkama, sestrama, suprugama koje su sve to doživjele i preživjele. Mi ne trebamo da bježimo od prošlosti, moramo da pamtimo, izvučemo poruke za budućnost”, rekao je Tuka prilikom posjete Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Amel Tuka u Srebrenici: Odao počast žrtvama genocida, družio se s građanima

“Ja sam u Srebrenicu došao da vidim grad, ljude, ali imam i zaista dobre prijatelje ovdje. Imao sam čast i priliku da upoznam dobre ljude iz ovog grada. Ovdje je Safet Alić koji je kao moj brat. Sezona je završena, imam pauzu, pa sam iskoristio priliku da dođem u Srebrenicu. Čast mi je biti ovdje, među ovim ljudima. Drago mi je da sam danas u Srebrenici”, kaže Amel koji je dodao da se nada da će biti još dosta sportskih uspjeha i medalja za Bosnu i Hercegovinu.

“Meni je drago čuti da me ljudi doživljavaju kao nekog svog. Volim svoj narod i jedva sam čekao da se s medaljom vratim u Bosnu i Hercegovinu. Nadam se da će biti još uspjeha, našeg zajedničkog uspjeha”, poručio je Amel Tuka.

Safet Alić je prijatelj Amela Tuke i na njegov poziv došao je u Srebrenicu.

“Amel je posebna osoba, prijatelj svih nas i naš zlatni šampion. Drago nam je da smo ga mogli ugostiti u Srebrenici. Nedavno je uplovio u bračne vode i evo njegova prva posjeta nakon toga je Srebrenici. Drago nam je”, rekao je Alić.

Izvor: Agencije

Previous Haris Čelenka ručno izrađuje tradicionalnu peć, u narodu poznatiju kao fijaker
Next Neočekivan poraz fudbalera u Atini: Čeka nas baraž

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Francis Boyle: Ovo je sve politička sabotaža suda. Morate razumjeti da su sve sudije pod direktnim ili indirektnim utjecajem svojih vlada

Francis Boyle, profesor međunarodnog prava na Američkom univerzitetu Illinois i nekadašnji agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom u Haagu, komentarisao je odluku da Sud ne prihvati zahtjev za reviziju

NAŠI DANI

Nove dopreme vakcina za našu zemlju

Ambasador Dimitrios Papandreou službeno je danas uručio donaciju grčke vlade Bosni i Hercegovini od 120.000 AstraZeneca vakcina protiv Covid-19, saopćeno je iz grčke ambasade u Bosni i Hercegovini. Donacija je

NAŠI DANI

Najbolji odgovor na rathohuškačke poruke i prijetnje – jačanje državnih institucija i NATO integracije

“Današnji poziv Milorda Dodika vojnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine da sljedeće godine, umjesto zakonom obaveznih i propisanih uniformi, obuku uniforme tzv. Vojske RS, predstavlja otvoreni poziv