Amel Tuka u marokanskom Rabatu večeras prvi put ove sezone trči u trci Dijamantne lige

Amel Tuka u marokanskom Rabatu večeras prvi put ove sezone trči u trci Dijamantne lige

 Najbolji bosanskohercegovački atletičar, srednjeprugaš Amel Tuka, večeras će u marokanskom Rabatu prvi put ove sezone nastupiti na nekom od mitinga Dijamantne lige.

Miting koji će se održati na Stadionu “Princ Moulay Abdellah”, četvrti je ovogodišnji u okviru Dijamantne lige, a trka na 800 metara u kojoj će nastupiti i Tuka na rasporedu je u 20:37 sati. Konkurenti će mu, između ostalih, biti zlatni i srebreni sa prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju- Kenijci Kipkurui Emmanuel Korir (1:45.06) i Cheruiyot Ferguson Rotich (1:45.23), za kojima je naš Tuka s vremenom 1:45.98 u finalu zauzeo šesto mjesto.

Nastupa i Nijel Amos iz Bocvane, koji je u olimpijskom finalu bio osmi, s vremenom 1:44.41. Također nastupaju još dvojica Kenijaca, Collins Kipruto i Michael Saruni, zatim Marokanci Abdelati El Guesse i Mostafa Smaili, Španac Mariano Garcia, Poljak Patryk Sieradzki i Francuz Gabriel Tual, koji je na OI u Tokiju bio sedmi, s vremenom 1:46.03.

-Idem po što bolji rezultat i dizanje forme iz trke u trku. Ovako jaka konkurencija je dovoljan motiv da dam sve od sebe i da istrčim dobro vrijeme. Idemo jako, sa vjerom u Boga – poručio je u objavi na svom Facebook profilu Tuka.

Tuka je ove godine na 800 metara najbrže trčao u italijanskom Grosetu, gdje je ostvario vrijeme 1:46.15 te zauzeo 3. mjesto. Zadnji nastup imao je u Ostravi (Češka), gdje je s vremenom 1:47.02 zauzeo 12. mjesto. Tuka bi u srijedu, 8. juna trebao nastupiti i na 13. međunarodnom atletskom mitingu – Zenica 2022.

(Fena/MiruhBosne)

Previous Bassuener: Zapad nastavlja dozvoljavati da najretrogradniji politički akteri utvrđuju agendu
Next Stotine novih sadnica tuje i crnog bora u Gradskom parku Betanija

You might also like

NAŠI DANI

Pripadnici MUP-a Srbije na tajnom zadatku u Potočarima (Video)

Bivši pripadnici Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a Srbije Milan Dumanović i Mladen Trbović podnijeli su krivičnu prijavu protiv vrha policije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem. Kao

RIJEČ

Praznik u Vrbanjcima: Bitka za bosanski jezik i(li) za čast civilizacije

Da li iko može zamisliti tu snagu, taj bunt, koji raste u ovoj djeci, uvjerenoj da su upravu. Ta snaga je još veća, ona je civilizacijskih razmjera, jer ih njihovi

NAŠI DANI

Kralj Nizozemske Willem-Alexander primio u audijenciju predsjedavajućeg državnog Predsjedništva dr Bećirovića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović boravi u zvaničnoj posjete Kraljevini Nizozemskoj U kraljevskoj palati u Haagu dr. Denis Bećirović je dočekan uz najviše državne počasti, a kralj Nizozemske Willem-Alexander