Američka studentica: Bosna i Hercegovina je najljepša zemlja u Evropi

Amber McDaniel je američka studentica koja je provela četiri mjeseca putujući kroz Evropu, samo s ruksakom na leđima.A

Iz nekog razloga, kad putujete sami po svijetu, ljudi to povezuju s hrabrošću. „Ti si veoma hrabra djevojka“, govorili su mi mnogi. Meni je to bilo jako smiješno, jer često nisam bila tako hrabra. Posebno u onim danima, kada bi sjedila na željezničkoj stanici i plakala nad nekim problemom koji bi me sustigao s vremena na vrijeme. No, Sokrat je jednom rekao da je hrabrost neka vrsta izdržljivosti duše, a šta je putovanje ako ne izdržljivost?

Piše: Amber McDaniel

Teško mi je odabrati omiljeno mjesto u Evropi, ali kad bih morala birati, vjerovatno bih rekla – Bosna.

Kada sam porodici i prijateljima rekla da idem u Bosnu, njihova reakcija bila je: „Bosna? To zvuči tako opasno. Pa zar to nije ratna zona?“. Da, bila je, tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini… Devedesetih godina prošlog vijeka. Pa opet, Bosna nije zemlja koja se povezuje s turizmom. Puna je ožiljaka i okružuju je zablude i strah. Moram priznati da su me te zablude u početku strašile, i kada sam stigla tamo, u Mostar, na autobusku stanicu u 22.30 sati, bila sam prestravljena.

Lutala sam mračnim ulicama i pokušavala sam naći hostel, a grupa muškaraca je zurila u mene. Automobili su svirali, i osjetila sam svu težinu toga što sam žena, što sam sama. Pokušala sam se smiriti i ušla sam u prvi osvijetljeni kafić koji sam vidjela. Pokušala sam patetično objasniti da sam se izgubila, a onda su se svi okupili oko mene.

Zaustavljali su ljude na ulici i u sljedećih pet minuta posvuda je bio haos. Konačno je neko znao gdje se nalazi mjesto gdje trebam biti i skoro svi su me otpratili do ulaza hostela u kojem sam odsjela. Tamo su me domaćini nahranili toplim jelom prije nego što su me poslali u moju sobu.

Sljedeći dan, identična se stvar desila kada sam kasnim autobusom otputovala do autobuske stanice u Sarajevu koja ima jako lošu reputaciju. Međutim, prije nego što sam izašla iz autobusa, žena koja je primijetila da sjedim sama, prišla mi je i rekla: „Vidi, ja znam da se ti savršeno umiješ brinuti za sebe, ali ja živim u Sarajevu i znam da ova stanica u Sarajevu zna djelovati malo strašno, pa ako hoćeš, ja ću ti pomoći da se snađeš.“

Njeno ime bilo je Emina i kada sam joj rekla ime hostela u kojem sam odsjela, ona je kazala da je taj hostel zapravo na putu do njene kuće i pozvala me da „podijelimo“ taksi. Kad smo stigli do mog hostela, izvukla sam nekoliko bh. novčanica, insistirala sam da platim račun, ali je ona odbila: „Ja radim, ti ne radiš“, rekla mi je i pružila posjetnicu. Kazala je da zovem ako bilo šta trebam.

I to je samo mali dio ljubaznosti koju su mi pružili potpuni stranci. Hranili su me i pružili smještaj. Podijelili su svoje živote sa mnom, a nisu ništa tražili zauzvrat. Vjerovatno ih više nikad neću sresti i neću im moći “vratiti” ono što su mi pružili, ali ću ono što su učinili iskoristiti kao inspiraciju kako bih ovaj svijet učinila barem malo boljim mjestom.

I da, svijet može biti strašan, ali je isto tako lijep i nema boljeg načina da povratite vjeru u ljude od toga da „izađete vani“ i stavite sebe u njihovu milost.

Radiosarajevo.ba/mb

Previous Dvije decenije od pogibije legendarnog komandanta: Znaš li Drino koliko te je Zaim volio
Next Nobelova nagrada: Otkrijte koje zemlje u svijetu imaju najviše laureata, BiH vodeća u regionu

You might also like

SPORT

Mirsad Terzić: Volio bih da nam EURO donese rukometaše za budućnost

Nije bitno koja je utakmica, kvalifikaciona ili prijateljska, moramo misliti da nam je svaka finale Svjetskog prvenstva, jer smo mali i ako tako razmišljamo onda ćemo rasti, rekao je za

RIJEČ

OTVORENO PISMO EUROPI

Povijest je svjedokom da smo se, mi ljudi,  često (nakon velikih nesreća) pitali zašto neki pojedinci ili politički projekti (koji su donijeli velike nesreće) nisu zaustavljeni na vrijeme. Jedna linija

RIJEČ

Brzi vodič za bosanski jezik: Muškarce zovete buraz ili bolan, dok se ženama obraćate sa bona

Bosanski jezik jedinstveno je bogat u skraćenim neformalnim izrazima. Ovo je brzi vodič: savladajte ovih nekoliko izraza i zvučat ćete kao lokalac. Ovim riječima američki autor Mose Hayward počinje svoj