Amina i Ahmed, mladi pčelari iz Sanskog Mosta

Amina i Ahmed, mladi pčelari iz Sanskog Mosta

Amina i Ahmed Bahtić ubrajaju se u najmlađe pčelare u regiji, a ljubav prema pčelama i pčelarstvu na njih je prenio njihov otac Enes Bahtić, dugogodišnji pčelar iz Sanskog Mosta.

Da je pčelarstvo perspektivno zanimanje koje ima budućnost na ovim prostorima, pokazuje primjer sestre i brata, osmogodišnje Amine i šestogodišnjeg Ahmeda Bahtića iz Sanskog Mosta, koji svakodnevno sa ocem Enesom borave među košnicama i pčelama na njihovom porodičnom imanju u selu Čaplje.

Aktivni su članovi Udruženja pčelara „Sana med“ iz Sanskog Mosta i zajedno učestvuju na brojnim pčelarskim sajmovima u državi Bosni i Hercegovini i regionu, na kojima kao najmlađi učesnici osvajaju priznanja i medalje. Na nedavno održanom sajmu u Tuzli osvojili su dvije medalje za kvalitet meda, a Ahmed je kao najmlađi učesnik na poklon dobio košnicu.

Med porodice Bahtić je i tokom ove godine nagrađivan brojnim medaljama i priznanjima. Posebno ističu medalje osvojene prošle godine na Sajmu meda u Vukovaru, na kojem su po prvi put učestvovali.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 5ff1ce9a9b057rtvusk1298362765.jpg

I pored veoma teške godine za pčelarstvo, i znatno manjim prinosima meda nego prethodnih godina, Enes ipak ističe da je zadovoljan njegovim kvalitetom, javlja rtvusk.

Previous Cetinje: Mladi odali počast tragično preminulim vršnjacima iz Posušja
Next Brčko: Gradonačelnik darovao prve bebe i obradovao 750 mališana paketićima

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Djedinska planina kod Živinica raj za ljubitelje prirode

Ljubitelji prirode, čištog zraka, planinarenja svoje utočište mogu pronaći na Djedinskoj planini koja je samo nekoliko kilometara udaljena od Grada Živinice.  Na nadmorskoj visini od 520 metara nalazi se planinarska

TURIZAM

Kućica na stijeni ‘Ludi kamen’ – atrakcija Etno-avlije Mačkovac

Izaziva pažnju posjetilaca, posebno kod mladih ljudi koji planiraju uploviti u bračne vode Uposlenici Etno-avlije „Mačkovac“ kod Banovića, s obzirom na to da zbog pandemije koronavirusa više od dva mjeseca nisu

BH RAZGLEDNICA

Dino Bajrić pobjednik skokova na vodopadima Plive u Jajcu

Dino Bajrić iz Sarajeva pobjednik je međunarodnih skokova koji su po sedmi put održani na jedinstvenim vodopadima rijeke Plive u Jajcu. Uprkos kiši, čarobni ambijent jednog od najljepših vodopada i