Amirov otac Ibrahim ubijen je u genocidu u Srebrenici, njemu je posvetio prvu knjigu

Amirov otac Ibrahim ubijen je u genocidu u Srebrenici, njemu je posvetio prvu knjigu

Bosanska etnička škola je u saradnji sa Konzulatom Bosne i Hercegovine u Sydney-u i Bosanskom školom u Viktoriji predstavila Amira Šečića, autora knjiga Teško da sam bio dijete i Još dišemo na internet radionici- workshopu.

Amir je govorio nadahnuto, ali sa težinom i iskreno o svom djetinjstvu u domu, nakon što mu je otac Ibrahim ubijen u genocidu u Srebrenici, kojem je i posvetio prvu knjigu, odnosu sa majkom, koja ga je ostavila kao bebu od tri dana, svojoj motivaciji sada i životnom putu, ulozi oca i muža.

Posebna gošća, uz Amira je bila i autorica knjige Gledano očima nevinog djeteta, Mirsada Helać, Srebreničanka, koja živi u Australiji. Ona je imala puno toga podijeliti i reči o Amirrovoj knizi. Tokom emotivne, a u isto vrijeme i poučne radionice, koju su vodile profesorice Aiša Hadziahmetović i Maida Vugdalić, sa karizmatičnim Amirom su razgovarali i počasni konzul Šahinović uz suprugu Denisu. Počasni konzul je istakao značaj pisanja o onome što su Srebreničani preživjeli i pohvalio Amira i Mirsadu na tim pisanim svjedočanstvima, koje ostavljaju budućim generacijama.

Radionici su , takodjer, prisustvovali, uz pitanja i komentare i aktivistkinja i humanista Dzenita Čengić Karup, predstavnica IZ i humanista Muamera Šišić, predstavnik Vijeća bosanskih zajednica Hajrudin Rudi Duratović, profesorica Sada Makaš, Sabrina Harbas i Mirela Muratović, koja dijeli Amirovu sudbinu odrastanja u domu, a danas je majka troje djece i živi u Sydney-u, te mnogi drugi.

-Svima se zahvaljujemo na prisustvu i sa sjetom, uz puno osjećanja i poštovanja budeći bolne slike Srebrence iz 1995. koja uvijek žive u nama i koja nas sve obavezuju da njegujemo kulturu sjećanja na strašni genocid koji se desio i sve žrtve prošlog rata. Ovaj dogadjaj je početak niza komemoracija i skupova koji će uslijediti u mjesecu julu na području Australije, gdje živi veliki broj gradjana BiH srebreničkog porijekla, poručili su iz Bosnian Language – Sydney.

Previous 'Azra Zornić je moj heroj': Ne dozvolimo uvođenje verbalnog delikta, priključite se borbi za slobodu mišljenja i govora!
Next Amel Tuka peti u Madridu, njegov najbolji rezultat ove sezone

You might also like

NAŠI DANI

Položeno cvijeće na Mostu Suade i Olge: Sarajevo je herojski grad i dokaz neuništivosti

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Mostu Suade i Olge obilježen je Dan početka opsade Grada Sarajeva, odnosno 30. godišnjica od početka najduže opsade jednog glavnog grada u modernoj historiji

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Nije ova noga nekakva ruralna srBska čizma. To je noga “beogradskog asfalta”, ekstenzija Ćosićeve Srbije

  Proljeća 1992. na ulicama Bijeljine uslikan je stravičan prizor. Fotografija na kojoj se vidi kako srpski vojnik nogom udara prethodno ubijene bošnjačke civile nagovijestila je nadolazeće užase koje je

NAŠI DANI

Sarajevo: Konkurs za idejna rješenja obnove bob i sankaške staze na Trebeviću

  Dani arhitekture Sarajevo i ovogodišnji kurator Dinko Peračić pozivaju vas da ponudite svoja rješenja i ideje za jedinstven sarajevski “prostor slobode” – Bob i sankašku stazu na Trebeviću. Staza