Analize tržišta: Bosanski proizvodi sve više istiskuju strane sa polica

Analize tržišta: Bosanski proizvodi sve više istiskuju strane sa polica

 

Proizvodi domaćih kompanija u prehrambenom sektoru sve su uspješniji u utakmici sa stranom konkurencijom. 

Iako u mnogim segmentima još uvijek dominiraju regionalni ili globalni igrači, domaće kompanije osvajaju sve više tržišnog udjela, proizilazi iz seta analiza koje je objavila analitička kuća Euromonitor, izvještava Indikator.ba .

Kao uspješne domaće kompanije koje su u 2018. godini povećale tržišni udio ugledna analitička kuća navodi Fratello Trade, Adria MM, Vispak, Akova Group, Pavić, Menprom, Bimal, Vegafruit… 

Na tržištu pekarskih proizvoda dominiraju domaće kompanije koje su se fokusirale na izgradnju vlastitih specijalizovanih pekarskih maloprodajnih lanaca kao što su Krajina Klas i SP Žitopeka. Ovi igrači centralno proizvode zamrznuto tijesto, zatim distribuiraju proizvode svojim maloprodajnim objektima, gdje dovršavaju pečenje.

Ledo ima udobnu ldiersku poziciju u segmentu zamrznutog voća i povrća u Bosni i Hercegovini. Međutim, kompanija je izgubila na prodaji na kraju perioda pregleda zbog negativnog uticaja restrukturiranja svog vlasnika Agrokora.

Fratello Trade je na drugom mjestu i najbolje je iskoristio Ledov nedostatak fokusa na ovom području, što predstavlja najveći porast učešća u preradi voća i povrća, navodi Euromonitor. Fratello Trade je koristio poboljšanja u dostupnosti svojih proizvoda, a kompanija je istisnula Ledo sa polica u nekoliko značajnih maloprodajnih lanaca i malih nezavisnih trgovaca.

Akova grupa je na kraju posmatranog perioda vodila u segmentu prerađenog mesa i morskih plodova u Bosni i Hercegovini. Kompanija je pozicionirana u niskosrednjem dometu ohlađenog i zamrznutog prerađenog mesa, prvenstveno nudeći pileće proizvode, ali i govedinu.

Domaći i regionalni igrači dominiraju segmentom prerađenog mesa i morskih plodova, dijelom zbog svijesti o preferencama domaćih potrošača. Domaći i regionalni proizvođači su upoznati sa tradicijom prerade mesa i morskih plodova u regionu i najbolje su pozicionirani da isporučuju specifikacije proizvoda na koje su potrošači navikli, pojašnjava Euromonitor.

Bosanskohercegovački proizvođači Pavić, Menprom i Fratello Trade zabilježili su najveći porast udjela u proizvodnji obrađenog mesa i morskih plodova tokom 2018. godine. To su tipično porodične firme srednje veličine, čije operacije rastu od fokusiranja na lokalne tržišne niše do nacionalne faze uz pomoć maloprodajnih lanaca u cijeloj državi, ocjenjuju analitičari Euromonitora.

Regionalni proizvođači, pod vodstvom Podravke doo i Ledo doo, dominiraju gotovim obrocima. Prodaja je i dalje suviše mala i previše nestabilna kako bi privukla pažnju i posvećenost velikih međunarodnih igrača, posebno uzimajući u obzir oštre padove tražnje zabilježene tokom perioda pregleda. Domaći igrači se povlače, prije svega Jami doo, koji je prvobitno isporučivao tradicionalnu bosansku kuhinju u obliku spremljenih obroka, ali je sada isključivo prisutan sa svojim zamrznutim asortimanom pica.

Barilla Holding vodi u segmentu pirinča, tjestenina i rezanaca. Kompanija je jedini igrač sa dvostrukim cijenama prodaje zahvaljujući snažnom brendu i prisustvu u svim većim maloprodajnim lancima.

Domaći proizvođač Adria MM bilježi najveći rast prodaje u ovom segmentu tokom 2018. godine. Na kraju perioda pregleda, Adria MM je pokazala svoj kapacitet da uvede nove inovativne proizvode, osvježavajući svoj standardni dizajn ambalaže i lansirajući tjestenine izrađene od integralne pšenice.

Podravka doo nastavila je dominirati u segmentu supa u Bosni i Hercegovini tokom 2018. godine. Ona je ujedno i izvorni igrač koji je uvela supu u zemlju.
Vispak dd, vodeći domaći proizvođač supe, ostvario je najveći rast učešća u 2018. godini, uz poboljšanje raspoloživosti na policama. Dva međunarodna proizvođača supe u Bosni i Hercegovini, Nestlé Adriatic BH doo i Unilever BH doo, po pravilu su obično skuplji od većine drugih regionalnih i domaćih brendova.

Podravka doo nastavila je u 2018. godini udobnu vodeću ulogu u sosevima, prelivima i začinima. Vodeći brend na tržištu Vegeta i još dva brenda su rangirani u prvih 10 sosova, preliva i začina u Bosni i Hercegovini.

Međunarodno prisustvo u sosovima, prelivima i začini u Bosni i Hercegovini ograničeno je zbog specifičnih preferencija potrošača u pogledu ukusa. Nekoliko međunarodnih igrača koji su uspjeli plasirati svoje proizvode u segmentu sosova, preliva i začina fokusiraju se na klasične formate poput kečapa, majoneza i biljnih začina, oslanjajući se na snagu svojih brendova kako bi privukli potrošače.

Bunge Növényolajipari Zrt, Bimal dd i Zvijezda doo su dominirali jestivim uljima u Bosni i Hercegovini tokom 2018. godine. Ovi igrači prvenstveno se fokusiraju na najveći format, suncokretovo ulje, koje se svakodnevno koristi u skoro svim domaćinstvima u zemlji.
Od najveća tri igrača, samo je Zvijezda doo prisutna u maslinovom ulju, kao i povrtnom i sjemenskom ulju.
Jedini značajan domaći igrač u jestivim uljima je Bimal dd. a kao i neki drugi domaći proizvođači i on je zabilježio porast tržišnog učešća tokom 2018. godine, uz poboljšanje raspoloživosti na policama u odnosu na svoja dva najbliža rivala, Bunge i Zvijezdu.

Ferrero je nastavio da vodi u segmentu slatkih namaza u Bosni i Hercegovini tokom 2018. godine. Grupa je poboljšala pristupačnost svog ključnog proizvoda, Nutella, pozicionirajući ga kao apsolutnog lidera kvaliteta.
Domaći proizvođač Vegafruit doo zabilježio je najveći porast učešća u ovom segementu, ali je njegovo prisustvo u džemovima i konzervama, međutim, blijedilo tokom perioda pregleda, zbog finansijskih poteškoća, navode iz Euromonitora.

Nestlé Adriatic BH lider je u segmentu žitarica za doručak. Nestlé kontroliše većinu prostora na polici za žitarice za doručak, nudeći širok spektar proizvoda kako bi se pokrivao što više potrošačkih segmenata. Prisustvo domaćih igrača u žitaricama za doručak u Bosni i Hercegovini je zanemarljivo, pošto nema tradicije proizvodnje ili konzumiranja žitarica za doručak u zemlji.

Privatne etikete su prodrle u ovaj segment, a vodeći igrač dm-Drogerie Markt, zabilježio je najveći rast prodaje i stekao najveći udio u prodaji tokom 2018. godine, navodi Euromonitor.

 

(Indikator/MiruhBosne)

Previous NATO: Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a
Next Sajam privrede i poljoprivrede u Sarajevu: Izloženi proizvodi 227 izlagača

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kompanija Standard bilježi konstantan rast: Imaju 800 zaposlenih i svoje firme u Njemačkoj i Srbiji

  Generalni direktor kompanije Standard Furniture Factory Damir Muhić za Business magazine govorio je o kontinuiranoj saradnji ovog bh. proizvođača namještaja sa kupcima širom svijeta, a koja je prvenstveno zasnovana

Ekonomija/Biznis

Uprkos agresiji i neprestanim destrukcijama: Bosna ima veći privredni rast od Srbije!

Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva, i Milan Ćulibrk, ekonomista i glavni urednik beogradskog sedmičnika NIN govorili su za RSE o ekonomiji dvije zemlje – Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ekonomija/Biznis

Naši ljudi prave pare i od balege! Bosanska farma mlijeka proizvodi struju iz organskog otpada

Visokotehnološka mliječna farma je među prvima u Bosni koja pretvara biogas iz životinjskih fekalija i silaže u električnu energiju, jer ima za cilj da postane samostalna u vrijeme kada visoke