Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine

Projekat zapošljavanja nezaposlenih doktora medicine sa područja Tuzlanskog kantona ušao je u završnu fazu potpisivanjem ugovora sa Ministarstvom zdravstva Tuzlanskog kantona. Poslodavci i ljekari koji će po Programu unaprjeđenja zdravstvene zaštite biti angažovani u zdravstvenim ustanovama TK  tokom narednih 12 mjeseci potpisali su danas ugovore.

Riječ je o sufinansiranju, a sredstva su obezbijeđena putem federalnog Programa za zapošljavanje i Programa za unaprjeđenje zdravstvene zaštite, kazala je ovom prilikom Sekretar Ministarstva zdravstva TK Melika Saračević.

„Radi se o 71 doktoru. Potrebu za angažovanjem mladih ljekara iskazalo je 8 domova zdravlja, UKC Tuzla, bolnica Gračanica i Zavod za javno zdravstvo TK“, kazala je Saračević.

  Nosilac projekta zapošljavanja mladih doktora je Služba za zapošljavanje TK koja je i raspisala konkurs čije je uslove na kraju ispunio 71 doktor medicine.

„Mi ćemo nastaviti sa realizacijom i u okviru obezbijeđenih finansijskih sredstava koje imamo. Prije svega od Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe za zapošljavanje TK a nadamo se i sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja“, kazao je direktor Zavoda za zapošljavanje TK Miralem Softić.

Prema riječima direktora Zavoda zdravstvenog osigurnja TK Denisa Husića kompletan projekat sufinansiranja, ne računajući sredstva Službe za zapošljavanje, je na Zavodu otprilike 2/3 i iznosit će oko 2,5 miliona KM.

„Radi se o pojedinačnim mjesečnim iznosima oko 2700 KM po jednom ljekaru. Kompletan proces prijema ljekara je veoma značajan jer imamo prirodni odljev ljekara sa UKC-a i zdravstvenih ustanova. Otprilike stotinjak ljekara sa UKC-a sljedeće godine ide u penziju. Samo jedan dom zdravlja će penzionisati u sljedećoj godini 35 ljekara. Situacija nije da je alarmantna nego je stvar potrebe da se ovaj 71 svršeni ljekar zaposli u sve zdravstvene ustanove“, kazao je Husić.

Sredstva koja su u početku bila predviđena za angažovanje 111 ljekara nisu iskorištena pa je nakana, u saradnji sa Službom za zapošljavanje TK, Federalnim zavodom za zapošljavanje i Zavodom zdravstvenog osiguranja TK u nastavku podržati prijem svih ljekara koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje TK, naglašeno je ovom prilikom.

Previous “Save the Children“: Više od 20.000 djece nestalo u Pojasu Gaze
Next Pudar: Sada ide tek rad na brzini i na onome glavnom, da budem što bolja u Parizu

You might also like

NAŠI DANI

Nakon skoro tri mjeseca! U KS u 24 sata nije bilo smrtnih ishoda povezanih s koronavirusom

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata potvrđeno je sedam  slučajeva zaraze koronavirusom. U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavile su 22 osobe. Nije bilo smrtnih ishoda. Od pomenutog broja

ZDRAVLJE

U Općoj bolnici otvoreno moderno odjeljenje pedijatrije (VIDEO)

Sarajevo je dobilo još jedno, moderno opremljeno odjeljenje pedijatrije kao dio Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš“.

ZDRAVLJE

Strah je intenzivna emocija koja može biti ekstremna u vremenima poput pandemije

Pandemija koronavirusa je značajno promijenila živote svih nas. Osim što ostavlja velike posljedice na ekonomiju, privredu, obrazovanje i zdravstveni sistem, pandemija značajno utječe i na mentalno zdravlje. Anksioznost, zabrinutost i