ANTIFAŠISTIČKO NASLJEĐE BOŠNJAKA

ANTIFAŠISTIČKO NASLJEĐE BOŠNJAKA

 

Kao što je Bosna i Hercegovina bila ključna za antifašističku borbu i prevlast u Jugoslaviji, Bošnjaci su bili ključni za premoć narodnooslobodilačkog pokreta u Bosni i Hercegovini.

Ali lažna briga ustaške marionetske države NDH za bošnjački narod, četnički masovni zločini nad civilnim bošnjačkim stanovništvom s ciljem stvaranja tzv ‘homogene Srbije’, nacistička propaganda preko tzv. ”Handžar divizije”, ali i ateistički stavovi KPJ su uslovili da je NOP morao masovno kooptirati pripadnike bošnjačkog naroda kako bi u Bosni i Hercegovini stvorio jezgro narodnooslobodilačke borbe.

Da bi pridobili podršku bošnjačkog stanovništva i dijela bošnjačkih elita partizani su dozvolili da pojedine novoprimljene grupe Bošnjaka pored zvijezde petokrake na kapi nose i polumjesec, pa čak i tradicionalnu kapu fes, koju su zloupotrijebili nacisti i ustaše stavljajući na nju mrtvačku glavu.

Fotografija korisnika/ce Avlija.

1. Muslimanska brigada 4. korpusa Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ)

Bošnjačka masovna podrška je bila naročito važna zato što su Bošnjaci u bosansko-hercegovačkim i sandžačkim gradovima bili najčešće najbrojnije gradsko stanovništvo po popisu iz 1931. godine. Zato je masovno uključivanje Bošnjaka u antifašističkom pokretu u Drugom svjetskom ratu ključni aspekt priče o trijumfu jugoslovenskog narodnooslobodilačkog pokreta i svojevrsna potvrda antifašističkog naslijeđa Bošnjaka, a koje danas negiraju pojedini Bošnjaci, pripadnici retrogradnih i opasnih nacionalističkih politika.

Oni veličajući saradnike okupatora, učešće izmanipulisanih manjih grupa Bošnjaka pod nacističkom zastavom, svrstavajući se tako uz zločince i fašističke sluge četnike i ustaše i tako nesvjesno pomažu jačanje nanovo oživljenih mitomanskih hegemonističkih strijemljenja iz Srbije i Hrvatske – piše Avlija.me.

 

Previous D. Nikšić u naponu fizičke snage kao dezerter izdao ovu zemlju i pobjegao, dok sam ja četiri godine bio pripadnik Armije BiH
Next Mesud Pezer pobjednik na Balkanijadi u Istanbulu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Mojoj dragoj BiH – nesuđena himna naše države

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=50EsiHXlIuE Pjesma “Mojoj dragoj BiH”, snimljena ratne 1992. godine, jedna je od najljepših pjesama posvećenih jedinoj nam domovini. Njen kompozitor je Ismet Kurtović, dugogodišnji frontmen nekadašnje rock grupe “Drugi način”.

HISTORIJA

‘Kraljevo vrelo’ podno prijestolnog Bobovca

U podnožju brda na kojem se nalaze ostaci drevnog Bobovca, nekadašnje prijestolnice Bosanskog kraljevstva, nalazi se gorsko vrelo kojeg ne mimoiđe nijedan putnik koji je krenuo da razgleda Bobovac, a

SEHARA

TAJNE BOSANSKOG DVORA

Prijestolnica srednjovjekovne bosanske države je dva puta mijenjala mjesto. U najstarije doba nalazila se u Moštru kod Visokog, a potom je premještena u tvrdi Bobovac poviš Kraljeve Sutjeske kod Kaknja.