ANUBiH: Saopštenje povodom ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini

ANUBiH: Saopštenje povodom ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini

Tokom druge decenije XXI stoljeća na društvenoj i političkoj sceni Bosne i Hercegovine sve više jačaju političke snage koje negiraju opstojnost države Bosne i Hercegovine.

Nosilac destrukcije i negacije države Bosne i Hercegovine i njenih institucija postao je Milorad Dodik, lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata.

Svojom totalitarnom vladavinom u Republici Srpskoj i blokadom rada Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik je ukinuo djelovanje demokratskih institucija u Republici Srpskoj i hoće to isto provesti i na nivou države Bosne i Hercegovine.

Najava ukidanja zakona države Bosne i Hercegovine koje je u proteklim decenijama proglasio Visoki predstavnik Međunarodne zajednice a potvrdila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, posebno Zakona o oružanim snagama, Zakona o upravi za indirektno oporezivanje, Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću te Zakona o obavještajnoj službi predstavlja opasnost za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. I ne samo to: jednostrano i izvan Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ukidanje nadležnosti institucija države Bosne i Hercegovine znači kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavno-političkog poretka u Bosni i Hercegovini.

Umjesto ubrzanja integracije države Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez, umjesto borbe za socijalni i ekonomski razvoj i zapošljavanje mladih nameće se politički projekt negacije i destrukcije države Bosne i Hercegovine. U društvu se odvija sve veće iseljavanje građana u zemlje Evropske unije. Nužno je imati u vidu da je razvoj države Bosne i Hercegovine na strateškom pravcu integracije u euroatlantske institucije u XXI stoljeću uslov mira, ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regiji Zapadnog Balkana i Evrope u cjelini.

U osjećaju odgovornosti za mir i stabilnost građana Bosne i Hercegovine, za mir u regiji i Evropi, pozivamo sve demokratske snage u Bosni i Hercegovini, uključujući i organe pravosuđa i sve dijelove pravosudne vertikale vlasti, da se ujedine u borbi protiv destrukcije institucija Bosne i Hercegovine i rušenja ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine.

Smatramo da u vremenu destabilizacije države Bosne i Hercegovine i ugrožavanja mira u njoj, posebnu odgovornost imaju Visoki predstavnik Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu. Oni imaju odgovornost i ovlaštenje da u cilju očuvanja mira i integriteta države Bosne i Hercegovine iz javnog života uklone sve nosioce državnih funkcija koji ugrožavaju mir i ruše državu Bosnu i Hercegovinu.

Akademik Muris Čičić,predsjednik ANUBiHSarajevo, 19. 10. 2021. godine

Previous Trnka: Hibridni rat u Bosni i Hercegovini poprimio široke razmjere
Next Gordana Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice

You might also like

NAŠI DANI

Trnka: Hibridni rat u Bosni i Hercegovini poprimio široke razmjere

Bosna i Hercegovina je izložena hibridnom ratu, smatra prof. dr. Kasim Trnka, jedan od učesnika današnje tribine Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca održane u Sarajevu o temi “Hibridni rat protiv BiH

NAŠI DANI

Deset miliona maraka za biomedicinski potpomognutu oplodnju u FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurat će deset miliona maraka kako bi financirala biomedicinski potpomognutu oplodnju. Izmjene zakona usvojene su na sjednici Vlade FBiH koja je održana u četvrtak u

NAŠI DANI

Novalić: Zdravlje naših ljudi je prioritet; ali tu je i ekonomski segment

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je večeras, gostujući na Federalnoj televiziji, da će zdravstvene ustanove imati finansijsku i svaku drugu pomoć u borbi protiv virusa korona, ali da