Arheološki park sa stećcima u blizini zgrade Općine Novi Grad Sarajevo

Arheološki park sa stećcima u blizini zgrade Općine Novi Grad Sarajevo

Općina Novi Grad Sarajevo započela je uređenje arheološkog parka u kojem se nalaze dva srednjovjekovna stećka u blizini zgrade Općine, u ulici Bajrama Zenunija.

Dva srednjovjekovna nadgrobna spomenika stećka, u novembru prošle godine izmještena su iz trolejbuskog terminala KJKP “Gras” u park ispred zgrade Općine Novi Grad nakon čega je urađena njihova zaštita i konzervacija. Ta aktivnost realizirana je u saradnji sa JU “Muzej Sarajeva”, a uz saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno – historijskog i prirodnog nasljeđa Kantona Sarajevo.

Radovi na uređenju parka počeli su prije nekoliko dana, gdje radnici firme „Sela“ izvode zemljane radove, nakon čega će uslijediti građevinski radovi, a potom i hortikluturno uređenje.

Park će biti obogaćen moderno dizajniranim klupama i pješačkom stazom, a bit će postavljene i korpe za otpatke, te informativni pano, kako bi se građani mogli informisati o ovom kulturno – historijskom nasljeđu, a cijeli prostor će biti osvijetljen i ograđen.

Second Slide

Projekat se realizira radi promocije kulturno – historijskog nasljeđa i zaštite stećaka od dalje devastacije, te upoznavanja šire javnosti o postojanju srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika na području općine Novi Grad Sarajevo.

Nekropola datira iz srednjeg vijeka, a 1991. godine prilikom vršenja arheološkog istraživanja na lokalitetu Kaknja pronađeno je šest grobnih mjesta. Nalazi su tada izmješeteni u Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, a dva preostala stećka su prenesena na takozvanu lokaciju „Kakanj – Švrakino Selo“, tj. trolejbuski terminal u blizini zgrade Općine.

Izgradnjom ovog arheološkog parka građani Sarajeva, ali i gosti imat će priliku saznati više informacija o nadgrobnim spomenicima, ali i sjesti i odmoriti se u lijepo uređenom prostoru.

Previous Doček svjetskog vicešampiona u Sarajevu, Kaknju i Zenici
Next Amel Tuka u domovini - zahvalan i sretan (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Pravna država na djelu! Zukić i Fazlagić predati Tužilaštvu KS: stranačke kadrove zapošljavali u javna preduzeća

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, koji je uhapšen u sinoć u Sarajevu u nastavku policijske akcije “Bosna”, predat je danas u nadležnost Tužilaštva KS. – Nakon što su ispitani od

NAŠI DANI

Bosanski košarkaš u Italiji: Ljudi su izigravali heroje, zato se sve ovo i dešava

Ulice u italijanskim gradovima su puste, život se u nekoliko mjeseci potpuno promijenio, a o svemu što se dešava u ovoj zemlji za SportSport.ba govorio je košarkaš Dino Kobić. Ovaj

NAŠI DANI

Tramvajsku prugu Ilidža – Hrasnica gradiće turske firme

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta održao je danas sastanak sa izabranim izvođačem radova na  projektu izgradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica. Izabrani izvođač je konzorcij dvije firme Yapi Merkezi Insaat ve